Keskustelut Metsänhoito Tuhkalannoitus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 113)
 • Tuhkalannoitus

  Merkitty: 

  ”Tuhkalannoitus lisää metsien hiilinielua. Sen määrä voitaisiin jopa nelinkertaistaa. Jutussa on laskeskeltu että tuhkalannoituksella saadaan ainakin noin 3 kuutiometriä lisäkasvua hehtaarille vuodessa. Parhailla kohteilla selvästi enemmän.”

  Mistähän nämä A.Jalkasen kasvuluvut ovat peräisin?

  Tapion julkaisu: Puutuhkalannoituksen vaikutus kasvuun

  Mervi Matilainen

  Tämän tutkimuksen mukaan kasvunlisäykset olivat  merkittävästi vaatimattomat kasvuluvut kuin 3 kuutiota vuodessa.

 • Tomperi

  Luin tuon Ylen jutun. Kasvu paranee jutun otsikon mukaan ko kohtella 50 prosenttia, jopa enemmän.  Kahdenkymmenen vuoden aikana,  elikkä kohteella 2 viiva 2,5 kuutiota per vuosi.  Elikkä tuotto olisi 50 kuutiota.  Osaisiko joku laskea joka on lannoittanut metsiään, kuinka kannattava tuon lannoituskohteen lannoitus on rahallisesti?   Luulisin että näillää turvemailla puun tekninen laatu ei aina ole hiekakankaiden puiden veroista.  Paljonko maksaa lannoittaminen tuhkalla turvemaille hehtaaria kohti?

  metsä-masa metsä-masa

  Vuoden 2021 Ecolan Horus, tuhkalannoitus sopimus oli lentolevityksenä 570, €/ha, kohde oli 10,4 ha, hehtari hinnassa ei ole huomioitu tulevaa kemeraa !

  Tolopainen

  Hyvä jos noissa lannoituksissa saa sijoitetun pääoman pois, kun tuossa valtaosa kustannuksista on logistisia, jotka eivät lisää kasvua.

  metsä-masa metsä-masa

  Lannoituksella haetaan tuottoja, niin tässäkin tapauksessa !

  Lentolevitys                                     –  570 € /ha

  Kemera 30 %                                   + 171 €/ha

  Lannoitus kustannus                     = 399 €/ha

  Kasvu           45 m3 * 32 €/ m3  = 1440 €/ha

  Investoinnin tuotto                      = 1041 €/ha,

  (maltillinen kasvunlisäys 1,5 m3, 20 vuotta, 50 % tukkia). Kasvun lisäys on tapauskohtainen ja vaihtelee puuston mukaan, lisäksi verotuksessa lannoituskustannus on kokonaisuudessaan poistolelpoinen vuosittain.

  Tomperi

  Kerran olin koulutustilaisuudessa, semmosiakin elämän tilanteeseeni on osunut, puhuja oli tilitoimiston pitäjä, 20 … 30 työntekijää, mitään muuta koulutustilaisuudesta en muista kuin sen,  joku kysyui näistä avustuksista yms mitenkä kannattavuuslaskaennassa ja investoinneissa ne pitää ottaa laskelmissa huomioon, hän sanoi että ei mitenkään, liiketoimitaa yms kannattavuutta ei voi laskea millään muotoa tukien varaan, jos niitä tulee niitä menee mutta niitten varaan ei taloudellista päätöksentekoa voi rakentaa.  Tuli lama, paha lama,  hänen yritys ei mennyt konkurssiin.  Eihän se ole ilmaista rahaa ainakaan yhteiskunnan kannalta että otetaan tuloksi avustukset jos arvioidaan kannattavuutta, vai onko?  Voihan sen tietysti toteuttaa tappiollisenkin investoinnin jos joku toinen maksaa viulut, sitä en tarkoittanut kysymykselläni.   Täytyy tutkia tarkemmin tuota laskelmaa ja kysyä viimestään nohevammalta pääsiäisen aikaan.   Koronan myötä sekä puttiinin aktiivisuuden ansiosta suattaa olla hyviinniin että mistä yhteiskunta säästää, ei voi olla niin että kaikki toiminta jota yritykset tekee pitää olla yhteiskunnan tukemaa…. Muistan Matomäen haastattelun …

  Panu Panu

  Juuri näin, onhan se tuki saajalleen todellisen tuntuista rahaa ja helposti sitä luulee, että sen maksaa joku muu. Kemeraan tosin menee aika vähän rahaa, viime vuonna maksettiin 42,3 miljoonaa € ja esim. kehitysapuun yli miljardi puhumattakaan Puolaan ja Unkariin menevistä EU:n nettomaksujen määrästä.

  aegolius

  Ymmärrän Tomperin ajatuksen liiketoiminnan perusteista. Yksittäisen toimenpiteen laskelma menee kuitenkin kuten metsä-masa esittää. Tukiraha on plussaa sekin, vaikka veroina meistä jokainen niitä myös makselee. Kysymys kuitenkin kuuluu, että saako tuhlalannoitukseen kemeraa? Tiedän, että terveyslannoitukseen saa, mutta… Onko jokainen tuhkalannoitus terveyslannoitus? Mielestäni ei, mutta mikä on metsäkeskuksen linja?

  pikkutukki

  Tänä talvena irtotuhka levitettynä 6 tonnia hehtaarille ollut 320 euroa + alv ilman kemeroita .

  aegolius

  Minkä kokoinen täytyy ala olla, että pääsee tuollaisiin hintoihin?

  metsä-masa metsä-masa

  Metsä-masan tuhka oli rakitettua Ecolan Horus, jossa boori lisäys. Metsänmyyjälle suunnitelma oli avaimet käteen periaatteella. Tällä alueella Metsäkeskus hyväksyy kun kyseessä ojitettu, puolukkainen (2) ojitettu turvemaa, ja  jossa ei ole välittömiä metsänhoidon tarpeita.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 113)