Keskustelut Puukauppa Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 159)
  • Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

    Uutiset ja blogit julkaisi tänään MTK:n Pauli Rintalan tutkielman tavaralajimenetelmällä hakatun leimikon tukinsaantoon vaikuttavista tekijöistä.

    Aihe on ajankohtainen tukkileimikoissa niin kauan kun kaupalla on tavaralaji hinnat, tukin osto halukkuus on lisääntynyt ja kun korjuu pyörii täysillä ympäri vuorokauden.

    ” Mitat, katkonta ja ostajan tapaa jalostaa tukkirunkoja” , silloin myyjällä vain voitettavaa, rahallisesti !

  • suorittava porras suorittava porras

    Ranen kommenttiin oikaisuna ,että UPM-casen lopputuloksena oli mo:n häviö ensimmäisessä oikeusasteessa ja voitto yhdellä äänellä toisessa äänestyksen jälkeen. Valituslupaa päätöksestä ei myönnetty ,joten se jäi voimaan myyjän eduksi. Päätöksen oikeellisuus on näinollen kyseenalainen . Samaan olisi voitu päätyä arpomalla.

    Rane

    Näkyy suorittavaankin tarttuneen Trumppilainen käsitys lainkäytöstä.Ja ihan”oikaisu”.

    suorittava porras suorittava porras

    Taitaa se”trumppi” löytyä Ranen peilistä. On ihan eri asia ,jos ei halua käyttää valitusoiketta tai ,jos valitusoikeutta ei myönnetä. Tässä tapauksessa ei myönnetty.

    mehtäukko

    Päätöksen oikeellisuus on/oli todellakin kyseenalainen sotkekoon Rane Trumpilaisia käsityksiään kuinka hyvänsä.

    Täytyy todeta, että kun… ”Myyjän ei tarvitse osoittaa, että ostaja on rikkonut sopimusta”… ym. tokaisuja, voidaan jo kysyä eikö yhtälailla perättömän ilmi-annon tuomittavuus enää olekaan voimassa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Ik lienee oikeassa, periaatteessa sama asia. Luulisi kyllä että katkontaennustetta voisi tarkentaa ottamalla huomioon mm. kasvupaikan. Vertailuaineisto on kuitenkin samalta alueelta kuin mille koetetaan ennustetta laatia. Minulle kyllä sopisi oikein hyvin, jos joku tekisi tutkimuksen siitä miten hyvin mhy onnistuu ennusteluissaan. Leimikkoa ei voi katkoa kuin kerran, mutta toteutumaa voisi verrata ennustettuun kertymään. Isossa aineistossa nähtäisiin, onko ero niin suuri, että vihremarginaaliin mahtuisi jo kilpailussa toiseksi jäänyt.

    Planter Planter

    Trumpit !

    Tässä oli sellainen merkittävä HO:n kannanotto, että todistustaakka siirrettiin UPM:lle, koska se olisi voinut selvittää onko katkonta tehty oikein, mutta ei tehnyt sitä. Miksi myöntää valituslupa korkeimpaan oikeuteen, kun ei ollut halua selvittää asiaa HO:ssa.

    Hovioikeudessa tuli ilmi, että UPM:llä on hallussaan hakkuukoneen katkontamatriisit, joista voisi selvittää, onko puiden katkonnassa käytetty kauppasopimuksessa sovittuja katkontaa koskevia mittoja ja määritelmiä. Samoin UPM:llä oli hallussaan tukkeja koskevat sahojen laatupalautteet, joista ilmenisi, onko sahalle viedyissä tukeissa ollut UPM:n väittämiä virheellisyyksiä. UPM ei halunnut esittää näitä.

    Visakallo Visakallo

    Näin se juuri meni, eli suorittavakin voi siten asian hyväksyä.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän tuo mehtäukko on valitettavan oikeassa. Eihän todellisuudessa yhdistysten ennustuksilla voida osoittaa mitään totuudenpohjaa alueen muista korjattavista leimikoista. Varsinkin kun tänä päivänä on puut myyty eteenpäin kun jo hakkuu alkaa. Senhän vuoksi mittojen painoarvot tulevat vasta siinä vaiheessa kun hakkuu alkaa. Kun ostaja näkee että mitä pituuksia se todella tarvitsee. Jokainen tietää että kauppakirjassa on vain käytettävät mitat eikä miten niitä halutaan käytettävän.

    Sen vuoksi nuo yhdistysten mainostamat katkontilastot menee vanhaan toteamaan: valhe, emävalhe ja tilasto. Nämä on niitä ”uunotuksia” jolla saadaan asiakkaita. Toisaalta taas asiakas saa mielenrauhan kun uskoo että joku hakkuuta valvoo. Se myös täytyy muistaa että vaikka yhdistys on valvojana kaikki reklamointi jää myyjän vastuulle. Kuten näimme tässä ranenkin esimerkissä. Yhdistys valvo mutta myyjä otti taloudellisen vastuun oikeuskiistassa. Mitä se sellainen vastuu on ?

    Tuohon planterin kommenttiin että sahalle ei voi viedä huonolaatuista tukkia. Joten sahalla oleva raakkiprosentti ei kerro totuutta koska tukki katkotaan jo metsässä sellaiseksi että se sahalle kelpaa. Joten sekään ei kerro leimikosta mitään. Ainostaan tukkiprosentti kertoo leimikon laadun.

    Visakallo Visakallo

    Mikä selittää sen, että meilläpäin tukkiprosentit nousivat, ja joillakin puunstajilla jopa selväti sen jälkeen, kun mhy alkoi valvoa ja verrata katkontaa, eikä kysymys ole mistään pienestä yhden pitäjän alueesta.

    suorittava porras suorittava porras

    …niin , eihän sahalle viedysitä tukeista voi päätellä oikeastaan yhtään mitään , kun viat on katkottu kuitukasaan. Yleisesti leimikolla esiintyvän tyvimutkan aiheuttamat lumppaukset kuituun tekevät suurimman loven tukkiprosenttiin. Näitä asioita on mahdoton todeta jälkikäteen toimistotyönä. Puut on luotettavan tiedon saamiseksi arvioitava ensin  kattavasti pystyssä ja sen jälkeen katkottuna levällään.

    Jokainen leimikko on yksilö , jonka ominaisuudet voivat poiketa paljonkin viereisestä .

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 159)