Keskustelut Tekniikka Tukin kriteerit

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 75)
  • Tukin kriteerit

    Millaisia tukille asetetuista kriteereistä hakkuupää pystyy tunnistamaan automaattisesti? Mittavaatimukset varmaankin, mutta miten laatuvaatimusten laita?

  • Burl

    Jpjulku kirjoitti: ”Ei varmaankaan ole tarkoitettu, että isäntä hyppii väijymässä katkontaa kesken hakkuun.” Kyllä minä ainakin väijyn katkontaa kesken hakkuun ja jos mahdollista, niin heti kohta hakkuun käynnistyttyä ja myöhemmin uudelleen. Kukaan muukaan sitä ei tee – ei edes Mhy, vaikka mainostaa itseään korjuun valvonnalla metsänomistajan etu edellä. Ei heillä ole resursseja joka leimikkoa käydä katsomassa kun puut ovat vielä levällään palstalla.

    Jos ajatellaan vaikkapa, että rungossa olisi tukkiosuutta 14,5 metriä ja sallitut tukkimitat 4,3, 4,9 ja 5,5 metriä (yleensä useampia mittoja), voidaan rungosta tehdä esim. kaksi ”55”:sta tai kaksi ”49”:ä ja ”43”:n. Edellisessä vaihtoehdossa tukkia menee kuituun 3,5 juoksumetriä ja jälkimmäisessä 0,4 metriä. Kun tukit ovat kannolla moton jäljiltä, on apteerausta helppo arvioida, tienvarsikasassa vaikeampaa ja kun puut lähteneet palstalta, on se käytännössä jokseenkin mahdotonta.

    Rungossa voi olla laatuvikoja, minkä vuoksi paksuuden puolesta tukin mitat täyttävää puuta päätyy kuitukasaan. Metsässä pitkällään olevista pölleistä esim. lenkouden mittaus on helppoa, myöhemmin hankalaa. Maastossa pöllejä tarkastellessa voi esimerkiksi ilmetä, että apteeraus on tehty ”varman päälle”. Sallittu lenkous on puukaupoissani yleensä ollut 1 cm juoksumetriä kohti, mutta joskus tehdyissä tukeissa lenkoutta on ollut maksimissaan puolet tästä. Lengommat rungonosat on tehty kuiduksi, vaikka ne olisivat täyttäneet kauppakirjassa sovitun tukin lenkouslaadun. Tällaisessa tilanteessa ensin asia puheeksi kuskin kanssa ja jos asia ei korjaannu, yhteyttä ostomieheen. Kyseessähän on puunmyyjän kannalta epäedullinen sopimusrikkomus.

    Hakkuukoneen kuljettaja on ”puun ja kuoren välissä”: tuottavuustavoitteet on kovat ja rakkitukkia ei paranisi tehdä. Metsänomistajan etu saattaa joissain tilanteissa jäädä varjoon, mutta sitä ei isännän pidä hyväksyä. Kun asian ottaa ajoissa puheeksi, parhaimmillaan asia korjaantuu saman tien ja homma jatkuu yhteisymmärryksessä ja hyvissä merkeissä.

    Jätkä

    Tukin mitoista ja laadusta tietää huomattavan paljon enemmän, kun sahaa niitä sahatavaraksi  muutaman vuoden.

    Siksi metsäkoulujen opetusvälineinä onkin myös saha ja Tukkien laatuun paneudutaan jokaisen oppilaan sahaamien omatekemien tukkien avulla.

    Vasta siellä valkenee syyt, miksi tukin pitää olla sellainen, kuin laatuliitteissä sanotaan.

    jpjulku jpjulku

    Burl, luulen että automatiikka hoitaa aika hyvin tuon sinun katkontaesimerkin. Laatukriteerien suhteen vaikeampaa. Ottaisin sinut mielellään valvomaan hakkuuta!

    Jätkä

    Burl:” Jos ajatellaan vaikkapa, että rungossa olisi tukkiosuutta 14,5 metriä ja sallitut tukkimitat 4,3, 4,9 ja 5,5 metriä (yleensä useampia mittoja), voidaan rungosta tehdä esim. kaksi “55”:sta tai kaksi “49”:ä ja “43”:n. Edellisessä vaihtoehdossa tukkia menee kuituun 3,5 juoksumetriä ja jälkimmäisessä 0,4 metriä.”

    Esimerkki on hyvä ja teoriassa hakkuukone on laskeskellut runkomuodon perusteella, miten kannattaisi katkonta suorittaa. Jos kuitenkin on painotettu 55 dm:n tukkien arvoa, niin kone luultavasti arpoo 55:n ekaksi tukiksi, jolloin peli on pelattu.

    Onneksi on yleensä käytössä myös muita pituuksia. eli vaihtoehtoja enemmän kuin vain nuo kolme pituutta.

    Kun mukaan astuu läpimitat/pituus, taikka Laatutyvi/ läpimitta / pituus, onkin siinä sähköaivot tarpeen. Niin kuin on nähty, joukossa on muutamia, jotka eivät osaa laskea, eikä näkökykykään riitä arvioimaan rungon laatua, joten pakko on vaan luottaa ammattikuskin ja koneen yhteistyöhön.

    Runkohinnoittelu, taikka osarunkohinnoittelu poistaisi nuo ongelmat niiltäkin, jotka eivät ole sitä vielä tajunneet.

    Laatuvirheet antavat oman mausteensa tuhon keitokseen.

    Me olimme kerran kolmen oppilaan kanssa taitokilpailussa, jossa yksi tehtävä oli luokitella n. 15 tukkipölkkyä.

    Jokaiselta oppilaitokselta oli myös kolme kilpailijaa: -Tulos tehtävästä = kolme ensimmäistä sijaa!

     

     

    Metsuri motokuski

    Yleensä se on niin että koneelle annettu minimimitta on tärkein kriteeri tukin teossa. Sen jälkeen tulee katkontamatrsiisi jossa eri painoarvoilla on pituudet määrätty. Olen huomannut että jos annan koneen apteerata automaatilla ilman muutosta päästään poikkeuksetta minimimittaan, mutta jos joudutaan apteerausta muuttamaan vikaisuuden vuoksi voi olla että minimiä ei saavuteta ja se on jopa todennäköistä.

    Onhan se myös ostajan etu että tukki otetaan tarkaan talteen onhan se kalein osa puusta. Jos myyjä havaitsee että tukkia jätetään ottamatta niin se voi olla viimeinen kauppa siltä myyjältä. Yleensä myyjien kommentit eivät ole niinkään minimimittaan pääsemisessä vaan enemmänkin tukin laatuvaatimuksiin liittyviä kommentteja. Usein vain halutaan myydä huonompaa tavaraa kuin ostaja haluaa ostaa. Tässä sitä onkin sitten yhteensovittamista.

    Jätkä

    Hankintamyyjän tukit ovatkin yleensä tosipaskaa. Me rakennettiin pyöröhirsistä kylätaloa – melko suurta. Siihen tarvittiin myös sahatavaraa ja olinkin sirkkelin kanssa pilkkomassa tukkeja lankuiksi ja laudoiksi.  Yksi isäntä toi kohtalaisen lahja-kuorman ”tukkeja” sahattavaksi ja paukutteli siinä henkseleitään.

    En malttanut olla kysymättä, että nämäkö raakattiin sinun tukkikaupan puistasi? Ainoa asia, mikä viittasi sahatukkiin, oli järeys. No pintoja tuli kyllä hyvin.

    metsä-masa metsä-masa

    jpjulku kyseli laatuvaatimuksia: Yleensä tavaralajit on kauppakohtaisia, ne on voimassa sen hakkuukauden. Vaihtuvia tekijöitä niissä on tukkien pituudet, paksuudet ja lisätavaralajit.

    Metsänhakkuusopimuksen sopimusehdot on yleensä kauppasopimuksen takapuolella, myyjän kappale, ( on hyödyllinen luettavaksi )

    Syyt mittojen vaihtumiseen on kilpailutilanne ja valmiintavaran markkinat maailmalla.

    Kaikilla ostetuilla tavaralajeilla on erikseen mitta- ja laatuvaatimukset, esim oksien koot, lenkous ja ym, jotka saa kaupanteon yhteydessä pyydettäessä ostajalta.

     

    Visakallo Visakallo

    metsä-masa kiteytti mielestäni hyvin käytävää tukkipuukaupaa. Mitat ja laatuvaatimukset ovat aina ostaja- ja kauppakohtaisia. Viime vuosina esim. kuusisorvilla on ollut erittäin hyvä kysyntä ja -mitat. Alle kolmen metrin pituus varmistaa tarvittaessa hyvän lopputuloksen.

    savo'ttamies savo’ttamies

    Eiköhän ne tukit mene lokeroihin enimmäkseen pituuden ja paksuuden mukaan. Motolla ja puntarilla mitatessa ihan sama paljonko se yksi pölli kaottaa paksuuttaan.

    Ennen ,kun kuutiointi latvapaksuuden mukaan , vähän eri juttu, kun taulukot laadittu puun luontaisen kapenemisen mukaan.

    Taitaa se laaduttaja katsoa vain niitä mutkia ja lenkoutta.

    Varkauden tehtaalla viimeksi, vierailupäivänä, eivät edes laskeneet katsomaan tukinvastaanottoa.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.220780

    Tolopainen

    Omistaako se Jukka Keitele tämän Keitele Groupin. Vaikutti varakkaalta mieheltä esiintyessään tv:sä 80-luvulla.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 75)