Keskustelut Luonto Turve uusiutuvaksi

 • This topic has 29 vastausta, 19 kirjoittajaa, and was last updated , sitten by AvatarTolopainen.
Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
 • Visakallo Visakallo

  Suomen turvevarojen kanssa voi käydä kuin Lapin kultavarojen. Kun suomalaisia ei kullan hyödyntäminen kiinnostanut, tulikin kanadalaiset ottamaan nämä ehkä maailman merkittävimmät kultavarat itselleen. – ”On Suomi köyhä- ja siksi jää!”

  Puuki

  Kaivostoiminta saastuttaa luontoa paljon enemmän kuin vähäinen turpeen nostaminen.  Kohta aletaan louhimaan akkukemikaaleja luultavasti pääosin ulkomaalaisten yhtiöiden voimin.   Suomi alkaa muistuttaa   Pohjolan Kongoa entistä enemmän.      Turvesoillakin on tehneet parannuksia vesiensuojeluun niihin 70-luvun ja 80-luvun alun töplinkeihin verrattuna kuten metsäpuolellakin on tehty ojituksien vesiensuojelussa.

  Nyt voi anoa ympäristötukea rantojen ja pienvesistöjen ruoppauksiin. Siitä vain hankkeita väsäämään ja puhdistamaan liettyneitä rantoja liiasta moskasta.

  Tolopainen

  Suomessa turvetuotanto ei ole vähäistä, vaikka se puolitettaisiin se on edelleen eniten mitä missään muussa maassa. Kyllä sitä kuiviketurvetta ja kasvihuoneisiin riittää maailman tappiin vähäisemmälläkin poltolla.

  Suomeen valmistuu tänä vuonna uutta tuulivoimaa 2400Mwh. Netto lisäys sähköntuotantoon on lähes 1000Mwh eli kolme kertaa enemmän, mitä turpeella tuotetaan sähköä. Tuo sähköntuotanto on päästötöntä. Jos Ol3 käynnistyy siitä tulee 1600Mwh uutta tuotantoa, sähkön tuonti loppuu vuoden kuluessa.

  merpe

  Turve on aino ”fossiilinen” aine, jota kasvaa moninkertaisesti enemmän, mitä sitä käytetään!

  Puuki

  E-turpeen nosto vähenee itsestään. Mutta miksi maksaa vielä lisäveroa siitä nostamisesta miljoonia arpalipun noston jälkiseurauksena, kun muutkaan ei maksa ?

  Scientist Scientist

  Turve on uusiutuva siltä osin kun sen käyttö alittaa sen kasvun. Mutta tämä turpeen julistaminen uusiutuvaksi  ei näytä ratkaisevan ongelmaa. Ruotsissa, jossa turvetta ei ole luokiteltu fossiiliseksi, maksetaan kuitenkin päästökauppamaksua siitä. Suomen kaltaista veroa ei ole, mutta siellä maksetaan sen sijaan rikkiveroa, mitä Suomessa ei tunneta. Turpeen käytön tulee jatkossa määräämään pitkälti päästökauppamaksut, jotka ovat nousseet voimakkaasti eikä laskemista ole näkyvissä.

  Tolopainen

  Miksi luulette, että turpeella ei olisi päästömaksua, jos se olisi uusiutuva. Jos Pohjolan Voima maksaa turpeesta päästömaksua, se saa rahansa takaisin päästöttömästä tuotannosta. Päästömaksut on voimaloiden sisäistä rahaliikennettä.

  Puuki

  Ei ne ole vain sisäistä rahaliikennettä. Suomen teollisuus anoi EU:lta päästöoikeuksia 3 milj. t :n  verran ja sai sen.   Päästöoikeudet on tukea ”puhtaalle” teollisuustuotannolle.

  Tolopainen

  Ei valtiot saa mitään rahaa päästömaksuista. Päästöoikeudet ovat ilmaisia ja niillä käydään kauppaa. Turpeen polttoa kannattaa vähentää ja myydä päästöoikeudet, koska oikeuksia on vähemmän kuin päästöjä.

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)