Keskustelut Metsänhoito Turvekorven uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 87)
 • Turvekorven uudistaminen

  Merkitty: 

  Kertokaapa jotka tiedätte, miten parhaiten uudistan aukoksi aavistushakatun turvekorven? Ollaan eteläisessä Suomessa hirvien talvilaidunalueella. Alueella kasvoi lähes puhdas järeä kuusikko. Havut ja kannot korjataan pois.

 • Puuki

  Korpikaistaleiden uudistamista voi tehdä ainakin pohjoisemmassa luont.kaistalehakkuilla .  Mutta rehevämmän pään korpia on parempi uudistaa istuttamalla ainakin osa kasvatettavista puista.   Maanmuokkauksessa ei kannata kaivaa maata liian syvältä. Raakamaassa ei ole tarpeeksi ravinteita joten taimien kehitys voi olla alkuun hidasta, jos mättäät on korkeita.  Ojakauha ei ole sopiva laikkumättäiden tekoon ellei ole kyseessä ojitusmätästys jossa maat levitetään laajalle alueelle.

  kmetsuri

  Totta Puuki . Itse olen tuosta maanpaljastelusta huomannut, että mitä enemmän maata myllätään, sen enemmän siellä kasvaa perattavaa. Tuollainen turvekangas josta revitään kannot ja isosti muokataan ainakin meilläpäin ottaa hieskoivua ihan pe..sti. Täällä meillä kantoja ei ole poistettu varmaan 10en vuoteen, mutta vertailukohteina voin pitää Asta+muita aluetta kohdanneita myrskyjä – ei tarvitse tyhjäkäynnillä sahaa pidellä varhaisperkauksia ja taimikonhoitoja tehdessä.

  Rukopiikki

  Korpia on niin monenlaisia. Karumman pään korteikkoiset korvet aika helppoja. Rehevät lehto ja ruohokorvet joskus hyvin työläitä. Pahimpia mitä ollut niin sellaiset lehtokorvet joissa kasvaa nokkosta eli vihaheinää pitkänä ja sakeana. Se tappaa taimen helposti ja vaatii kaksi poljentaa kesässä. Kainaloihin asti pitkä sakea kastikka ja koiranheinä on myös työläs. Vaatii taimien merkitsemisen pitkällä tikulla ellei halua käyttää kohtuuttomasti aikaa taimien usein turhaan etsimiseen. Sekaan noihin rehevimpiin pukkaa usein pirusti paatsamaa, leppää, hieskoivua, pihlajaa ja pajua/raitaa ja haapaa. Ne pitäny usein raivata joka toinen kesä. Ovat hetkessä miehen mittaista. Mutta hyvinhän ne rehevät korvet puuta kasvaa kun ne alkuun saa. Parhaita kasvupaikkoja. Taimia kannattaa istuttaa reilusti, koska rehevä ryönä tappaa taimia jonkun verran vaikka kuinka koittaa puhistaa. Riittää että taimen latvakasvu vaurioituu, niin sitä on enää vaikea saada uudelta latvalta nousemaan ryönän päälle.

   

  A.Jalkanen

  rehevimpiin pukkaa usein pirusti paatsamaa, leppää, hieskoivua, pihlajaa ja pajua/raitaa ja haapaa

  Toinen strategia voisikin olla kattava muokkaus ja antaa lehtipuuvitelikon nousta. Sen alle sitten tulee taas kuusi.

  A.Jalkanen

  ”Edes turvemailla ei kuitenkaan voida kokonaan välttää avohakkuita ja maanmuokkausta. Esimerkiksi varputurvekankailla tiheä varvusto sekä heikosti maatuneesta karikkeesta ja sammalesta muodostunut niin sanottu raakahumuskerros taimettuvat huonosti ilman maanmuokkausta. Myös karhunsammalkasvusto estää tehokkaasti luontaisen taimettumisen jopa vuosikymmeniksi.”

  http://www.metsaan-lehti.fi/blogi/markku-remes-metsienkasittelya-ei-tule-pakottaa-yhteen-muottiin.html

  Jätkä

  Tuollainen rehevä korpi olisi varsin hyvä hieskoivun kasvatuspaikka ensimmäiselle pioneeripuusukupolvelle. Hies kasvaa hyvin, vaikka olisikin luontaisesti syntynyt ja kariketta tulee rutkasti, joten karhunsammaleet lähtisivät koivikon alta ”kuin kuppa Töölöstä”. Sen jälkeen voisikin laittaa kasvamaan ihan mitä vaan, mutta melkeinpä verhopuusto koivuista ja kuuset istuttamalla.

  Pioneeripuusukupolvi tuottaisi ilmaiseksi parissakymmenessä vuodessa energia – tai kuitupuuta satoja kuutioita /ha. Sillä kantorahalla uudistaminen tapahtuisi kevyesti ja jäisi vielä harjakaisiinkin jotain.

  Teufelin Zumi

  Tällaiset turhien kyselivät voisivat mennä sitten vauva.fi palstalle. Kenties kävisi flaksi ja löytyisi kireä yh seuraksi, loppusi tämä jatkuva turha jappastelu kun olisi jotakin muuta puuhasteltavaa.

  Visakallo

  Kumpi on Teukka noin omasta mielestäsi turhempi, – se joka kysyy, – vaiko se, joka ei vastaa kysymyksiin?

  Visakallo

  Tämä daami voisikin olla Teukalle tosi hyvä, – ei kysele turhia!

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bc3a90a8-0127-4ebb-bcc3-f94408765fa9

  Mehtäeläin

  Nyt kun eu kin suosittaa jättämään osan metsistä metsätalouden

  ulkopuolelle,niin eikö tämä olisi oivallinen kohde sellaiseen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 87)