Keskustelut Metsänhoito Turvekorven uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 87)
  • Turvekorven uudistaminen

    Merkitty: 

    Kertokaapa jotka tiedätte, miten parhaiten uudistan aukoksi aavistushakatun turvekorven? Ollaan eteläisessä Suomessa hirvien talvilaidunalueella. Alueella kasvoi lähes puhdas järeä kuusikko. Havut ja kannot korjataan pois.

  • Petkeles Petkeles

    Riippuu paljonko sillä suojelulla saa huomiohuorattua tällä palstalla.

    Turvekorpikin on terminä loistava osoitus (retorisen) kyselijän ammattitaidosta. 😊

    Visakallo Visakallo

    Mehtäeläin: ”Nyt kun eu kin suosittaa jättämään osan metsistä metsätalouden ulkopuolelle,niin eikö tämä olisi oivallinen kohde sellaiseen.”

    Miksi jättäisin kaikkein parhaiten puita kasvavan maapohjani metsätalouden ulkopuolelle? Tekisikö Mehtäeläin omalla kohdallaan niin?

    oksapuu

    Kun kerta on hakattu aukoksi ja kannotkin nostetaan niin hieskoivikon tulo on jokseenkin varmaa…

    Sehän on sitten ihan oma valinta paljonko haluaa käyttää rahaa uudistamiseen. Korko konttaajat ei varmaan tekisi tuolle kannonnoston jälkeen mitään…

    jees h-valta

    Itse laitoin h-haavan taimet koska se nopeuttaa metsän järeytymiskehitystä jolloin hieskin harvennettuna kasvaa lähes kilpaillen haavan kanssa. Kuusta saattaa joku satunnainen päästä myös kasvuun jolloin annetaan tilaa sillekkin. Kahdessakymmenessä vuodessa tuolla sapluunalla saadaan päätehakkuumetsä jossa päävaltapuu on tietysti haapa ja lähes yhtä tasaveroisena hieskoivu. Kuusta kuituna hiukan tulee myös. Kannonnostoala on varma uudistuja joten sen hyödynnys oli helppoa. Nythän ei juurikaan enää saa niin hyvää palvelua.

    Teufelin Zumi

    Myy palsta hänelle joka tietää mitä sille tehdään.

    Puuki

    Enpä usko että hieskoivu järeytyisi nopemmin haavikon seurassa kuin muuten. Päinvastoin jos toinen puulaji järeytyy tavallista nopeammin, niin se on koivun kasvusta pois.

    Korkolaskuissa kannattaa koettaa pitää suhteellisuuden taju mahdollisuuksien mukaan mielessä; korkein mahdollinen korko ei tuota parasta mahdollista lopputulosta.   Mutta uudistuskuluissa säästäminen  sille sopivilla kohteilla esim. istuttamalla vain riittävä määrä taimia  saa korkolaskunkin näyttämään paremmalta.  Kun siihen kiertoajan kehitykseen lisätään alaharvennuksen sijaan yksi yläharvennus ja jk:n optimoinnissa otetaan huomioon myös siihen tyyliin kuuluvat  oikeat kulut, niin aletaan päästä lähemmäs  oikeaa lopputulosta pelkän mainostamisen sijaan.

    jees h-valta

    Puuki, tule katsomaan. Käytännön kokemuspohjaa on. Hies kyllä laittaa kirivaihteen päälle jos uhkaa jäärä varjoon. Vahvuus ei aivan pärjää tietenkään haavan kasvulle mutta kyllä siellä nytkin lähellä tukkikoon koivua on.

    Visakallo Visakallo

    Petkeles: ”Turvekorpikin on terminä loistava osoitus (retorisen) kyselijän ammattitaidosta. ”

    Niin Petkeles, eikö olekin hyvä ilmaisu tuo turvekorpi! Osaatko sille parempaa nimeä antaakaan?

    Mitä hieskoivuihin tulee, kasvattaisin niitä vain sellaisissa maapohjissa, missä mikään muu puu ei kunnolla menesty. Olen tosin yhteensä kymmenen hehtaarin alalla  joutunut nelijalkaisten takia hieskoivun pakkokasvattajaksi männyille sopivilla mailla. Aloituksen maapohja kasvaa kuusta metrin vuodessa, joten hieskoivu on siihen paikkaan järjetön vaihtoehto. Kuuselle uudistaminenkin kun hoituu kokonaan bonuksilla. Havuista ja kannoista tuleva raha jää siten omaan käyttöön puukauppatilin päälle.

    mehtäukko

    Kunnostusojittaisin vain sivun, josta valaa vettä alueelle sen katkaisemiseksi. Muutoin kunnollinen kääntömätästys ettei hies villiinny. Sittenpä raivuilla jättää muita mukaan lähtijöitä sekapuustoksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ojitetun suon luokitteluissa päätyyppi on tietenkin kuusivaltainen korpi tai mäntyvaltainen räme. Lisäksi metsänhoidon päätöksenteossa auttaa jos tietää mitä kivennäismaan tyyppiä se vastaa rehevyydeltään, eli onko se varpuinen, puolukkainen, mustikkainen vai vielä rehevämpi.

    Ojitustilannetta voi kuvata sanoilla ojikko, muuttuma, turvekangas. Lisäksi jäljellä olevan turvekerroksen paksuudella on merkitystä sen kannalta tarvitseeko sitä enää säästellä eli pyrkiä jatkuvapeitteiseen kasvatukseen. Jos on kyseessä vanha ojitusalue, joskus joudutaan pohtimaan onko alue enää kunnostusojituskelpoinen; päätöksentekoon tarvitaan karkean kasvupaikkatyypin lisäksi tieto puuston kasvusta ja sijainnista eli vuosittainen lämpösumma. Metsänhoitosuosituksista löytyy tästä aputaulukko.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 87)