Keskustelut Puukauppa Uusi ajatus puun hinnoitteluun

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)
  • Uusi ajatus puun hinnoitteluun

    Tukki ja kuitupuun nykyhinnoittelu on lähtökohtaisesti ongelmallinen, kun ostaja voi katkoa puut haluamallaan tavalla. Talteen otetun tukin osuus riippuu sitten monenlaisista asioista, joihin myyjän on hyvin vaikea vaikuttaa. Ongelma on varmasti kaikille puun myyjille hyvin tuttu. Myös ostajan valinta leimikolle on lähinnä arpapeliä, kun katkonnan lopputulos ei ole etukäteen tiedossa.

    Mielestäni kaikkien osapuolten kannalta parempi tapa olisi hinnoitella rungot siten, että rungon tukkiläpimitan (esim 15cm) alapuolisesta osasta maksetaan ”tukkihinta” ja siitä latvaan päin ”kuituhinta”, riippumatta siis siitä mistä kohtaa runko katkotaan.  Käytännössähän puun mennessä moton kouran läpi, kone mittaa rungon paksuuden sentin välein, eli tämä hinnoittelun rajakohta löytyy joka rungosta helposti, ja jäisi siis aina johonkin kohtaan ensimmäisen kuitupölkyn matkalle.

    Tällä tavalla hinnoitellen ostaja saisi katkoa puut täysin omien tarpeidensa mukaan, eikä myyjän tarvitsisi epäillä ja vahtia tukkiosuutensa hupenemista kuitupinoon. Olisi selvä ja reilu peli.

    Tietysti lähtökohtaisesti puukaupassa liikkuisi edelleen sama rahamäärä, eli varmaankin tukkipuun hinta laskisi hiukan, koska joka rungosta tulisi laskennallisesti enemmän tukkia. Homma olisi kuitenkin ajatuksena reilu, ja lisäksi eri ostajien puukauppatarjousten vertaaminen olisi yksinkertaista, kun katkonta ei vaikuttaisi hintaan, kuten se nykymallilla tekee.

    Nykysysteemillä esimerkiksi tukkileimikon myyminen kuitupuulla tilinsä tekevälle ostajalle on aika ongelmallinen yhtälö, ja näistä tahtoo joskus syntyä isojakin riitoja. Tällä mallilla nämä ongelmat lakkaisivat olemasta.

    Millaisia ajatuksia tällainen hinnoittelumalli kanssaihmisissä herättäisi? Ja mikäli muittenkin mielestä ajatus olisi hyvä, niin sitten täytyisi yrittää jotakin kautta edistää asiaa myös käytäntöön?

  • Metsuri motokuski

    Sellaisiako kauppoja rane tekee ? Jos ymmärsin oikein hän myy puita parin vuoden päähän eikä tiedä hintaa millä puut lähtee.

    Teimme 2600 motin kaupan ja lähtökohtana asiakkaalla oli että lokakuuhun mennessä hakataan ja hintakin oli selvä.  Eihän tuo niin utopiaa ole.

    mehtäukko

    Joo, ranen väite on kyllä tuulesta temmattu tai tuuleen huudettu. Siksikin, että klusteri maksaa jopa hinnan tarkistuksen ja mahdollisen puuston kasvun kaupanteon jälkeen.

    Apli

    Minusta nyt on puun hinnat sellaisia että myy joko runkohinnalla tai tavallisella niin hyvät rahat saa, se jatkuuko tämä kauan riippuu kuinka sellun ja lankun hinnoille mailmalla käy.. Jotenka ei muuta kun puukaupoille.

    Pete

    Ehdotettu rungonosahinnoittelu ei ole lainkaan sama asia kuin runkohinta. Rungonosahinnoittelussa ostajat tarjoavat hintaa yli ja alle 15cm osuudelle. Ja näissä hinnoissa on tietysti eroa. Myyjän mietittäväksi jää mikä osuus hakatuista puista lopulta päätyy tämän 15cm rajan eri puolille. Tämän arviointi ei ihan helppoa ole. Ja tietysti tukin laatuvaatimukset täytyy täyttyä siinä yli 15cm latvasta olevalla osuudella. Vikaiset pöllit/rungonosa menisivät tietysti samaan hintaan kuin alle 15cm osuus.

    Ainoa helposti vertailtava hinta on runkohinta. Siinä leimikolta kertyvän puutavaran arviointi tarjousvaiheessa jää ostajan tehtäväksi.

    Visakallo

    Menee jo toiston puolelle, mutta mikään menetelmä ei poista sitä tosiasiaa, että myyjän ja myös ostajan olisi mahdollisimman hyvin tiedettävä, minkälaisesta leimikosta ollaan kauppaa tekemässä. Vain sillä päästään lähimmäksi oikeudenmukaista hinnoittelua ja vältytään suuremmilta yllätyksiltä.

    Rane

    Vaikuttaisi että tällä hetkellä parhaat tarjoukset tehdään runkohinnalla jotta tukin todellinen hintataso ei rupeaisi näkymään tilastoissa.

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)