Keskustelut Metsänomistus Uutta ajattelua metsästykseen

 • Tämä aihe sisältää 151 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 kuukautta, sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 151)
 • Uutta ajattelua metsästykseen

  Tervehdys palstalle!

  Olen pitkän linjan metsästäjä ja metsäsijoittaja, ja siltä pohjalta seurannut keskustelua palstalla.

  Minua on alkanut enenevissä määrin häiritä asetelma, jossa metsästysseurat ukkoutuvat ottamatta riveihin nuoria jäseniä ja sorkkaeläinkannat kasvavat hallitsemattomasti. Puhun tilanteesta nimenomaan täällä Etelä-Suomessa. Tyypillisen metsästysseuran keski-ikä liikkuu jossakin 60 ikävuoden ja kuoleman välissä, ja uusia jäseniä seuraan ei oteta ellei tuomisina ole 50 hehtaaria uutta metsästysmaata. Harvalla nuorella tätä on.

  Nykyinen lupajärjestelmä pinta-alavaatimuksineen on mahdollistanut perverssin tilanteen, jossa metsästäjät kasvattavat yhä laajenevaa karjaansa maanomistajan mailla vastaamatta kuitenkaan karjan aiheuttamista vahingoista. Vanhenevilla seuroilla ei oikeasti ole enää kyvykkyyttä saati sitten halukkuutta pienentää kantoja. Kauris-, peura- ja pienpetokantojen leikkaaminen vaatii uutta nuorta verta.

  Kun olemassa olevat seurat eivät näytä selviytyvän velvoitteistaan eivätkä ovet avaudu maattomille nuorille, olemme suunnittelleet perustavamme uuden metsästysseuran, joka koostuu nuorista mutta kokeneista metsästäjistä. Meille metsästys on harrastus, josta saatavista kokemuksista ja saaliista olemme valmiita maksamaan. Maksavathan kaikki muutkin harrastukset.

  Mikä olisi hinta, jolla metsänomistajana olisit valmis vuokraamaan metsäsi uudelle tehokkaasti toimivalle seuralle? Itse olemme ajatelleet, että voisimme maksaa vuokraoikeudesta esim. 10-15 euroa hehtaarilta vuodessa. Tällä menettelyllä metsänomistaja saisi edes jonkin korvauksen vahingoista ja toisaalta kannat saataisiin kohtuulliselle tasolle. Rahallinen vastike toimii nimittäin myös seuralle kannustimena tehdä jalkatyötä ja vastata seuran tärkeimmästä tehtävästä – metsästyksestä.

   

   

   

   

   

 • suorittava porras suorittava porras

  No ompahan tuossa provoaloituksessa joutilaille pureskeltavaa. Kuolleena syntyneitä ajatuksia .

  rööri roope

  Elikkä suurin osa valitsee ja hinnoittelee kuka pääsee ja millä hinnalla seuran jäseneksi ja millä oikeudella metsästää.

  Seura missä olen lajittelee tulevat ja olevat jäsenet eri hinnoilla kuten suuri osa suomen metsästysseuroista.

  Tää on totuus.

   

  Gla Gla

  Tässä maattomille yksi mahdollisuus:

  https://www.riistaklubi.fi/

   

  Gla Gla

  Henrikki: ”uusia jäseniä seuraan ei oteta ellei tuomisina ole 50 hehtaaria uutta metsästysmaata. Harvalla nuorella tätä on.

  Kun olemassa olevat seurat eivät näytä selviytyvän velvoitteistaan eivätkä ovet avaudu maattomille nuorille…”

  Mentiinköhän nyt liioittelun puolelle, kun vaatimus on 50 ha valkoista aluetta kartalla? Keskimääräinen tilakoko on 30 ha ja sekin yleensä jo entuudestaan vuokrattu. Keskiarvohan tarkoittaa sitä, että suunnilleen puolet on alle 30 ha.

  Minulle liioittelu on viesti siitä, että halutaan luoda mielikuvia vastapuolen typeryydestä ja sillä oikeuttaa omia ajatuksia. Kun on tarvetta liioitella, herää kysymys intresseistä. Eikö ne kestä rehellistä tilannekuvaa?

  Gla Gla

  Henrikki: ”Meille metsästys on harrastus, josta saatavista kokemuksista ja saaliista olemme valmiita maksamaan.”

  Jään nyt pohtimaan syitä siihen, mihin tarvitset uutta seuraa ja millä edellytyksillä se voisi toimia.

  Itse olet metsäsijoittaja eli ovet seuraan pitäisi olla auki. Kenties useampaankin. Pitkän linjan metsästäjänä ehkä jo olet jäsen. Mihin siis tarvitset uutta seuraa?

  Olisiko toiminta paikallista vai valtakunnallista eli mistä jäsenistö tulisi?

  Olisiko maat vuokrattu ympäri Suomea vai keskitettäisiinkö ne johonkin?

  Millä edellytyksillä tällainen seura voisi alkaa leikata peurakantoja ja olisiko seuran toimintaperiaatteena nimenomaan peurakantojen leikkaus? Vai halutaanko kalliista harrastuksesta nauttia mahdollisimman vahvojen peurakantojen keskellä?

  mehtäukko

  Röörille,että seuroissa on yhdenvertaisuus lähtökohta. Lähtökohta on myös se, että mo tahtoa on kunnioitettava liittyi se rauhoitusalueisiin, riistakiintiöihin yms. Koko seuratoiminnan ehto on hyvät mo-suhteet ja kun maanomistajuus on laissa metsästysoikeudessa, sen mukaisesti ”riittävä määrä” heitä on hyvä olla jäseninä (hallinnossa). On tietysti nähtävä asioissa muukin kuin oma etu.

  Näin on mehtäukon vetämänä toimittu yli 15 vuotta ilman kupruja ja retteloita. Harkinta ja johdonmukaisuus ovat a ja o.

  urbo urbo

  Se vaan on niin että metsästyksessä pelikenttänä on maat, jääkiekossa halli. Ei jääkiekkojoukkueeseenkaan joka jannua oteta, jolla ei luistimetkaan mene oikeaan jalkaan.

  Maanomistajat ne päättää ketkä kentällä touhuaa. Jos alkaisi ottamaan jokaisen ulkopuolisen niin jonoa olisi vaikka millä mitalla. Jonkinlainen side täytyy alueeseen olla jotta asiaa voisi edes harkita

  Nostokoukku

  Nuoria on otettu seuraan. Hirviporukkaankin ovat innoissaan alkaneet, mutta se on yleensä jäänyt yhteen syksyyn. Harvassa ovat ne nuoret, jotka ovat valmiit rymyämään kolme kuukautta joka viikonloppu metsällä. On hauska käydä parina poutaisena lauantaina passissa. Mutta kun se sääkin tahtoo oikutella. Mitä pidemmälle syksy kuluu, sen enemmän tuntuu näille nuorille tulevan viikonloppuisin muita menoja. Sen ymmärtää, mutta sekään ei ole reilua, että osallistuminen tahtoo jäädä pelkkään liha-astian tuontiin.

  mehtäukko

  Kyllä säännöt on oltava ja että niistä pidetään kiinni. Meilläkin naisia pyrkii jäseniksi, hirviporukkaankin sitten. Ja ovat tunnollisempia jäseniä kuin klopit. Koe-aika on 2v, eikä perustella tarvitse päätöstä. Kummankaan.

  suorittava porras suorittava porras

  Lähellä asutuskeskuksia on tungosta metsästysseuroihin. Tähän haasteeseen on vastattu saaliskantoja kasvattamalla. Yhteistyökykyiset ja aktiiviset henkilöt pääsevät seuroihin varsin helposti ,mutta henkilöt ,joiden taustalta paljastuu epäsopua ja itsekkyyttä ,jäävät toiminnan ulkopuolelle. Tästä joukosta sikiää ajatuksia perustaa omia viritelmiään ,mutta hankkeet kaatuvat niihin juurisyihin ,joidenka johdosta seurat eivät ole ko henkilöitä riveihinsä huolineet.

  Rahalla luottamusta ei osteta. Se on ansaittava tekojen kautta. Lupaukset halusta maksaa kovia hehtaarivuokria on jätettävä omaan arvoonsa. Halut hiipuu ,kun jahti hankaloituu. Tämän päivän tilanteessa esitettyjen tavoitteiden toteutuminen hirvieläinten tiheyksien osalta ei tarjoa mahdollisuuksia kummoistenkaan vuokrien maksuun. Kaksinumeroinen luku euroja hehtaarilta vaatii jo kymmenkertaisen saalismäärän nykyiseen verrattuna ,jotta rahalle saa edes jonkinlaista vastiketta. Vuokraa voi toki vaatia, mutta maksuhalukkaat vähenevät varmasti ja varsinkin ne ,jotka oikeasti saavat metsällä jotakin aikaan.

   

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 151)