Keskustelut Metsänhoito Vaikeiden kohteiden istuutaminen

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Vaikeiden kohteiden istuutaminen

  Mikä olisi paras väline istuttaa kivisiä laikuttamattomia maita Heinittyminen ei ongelma.Kokeilin rautakankea,mutta 6-7kilon kankea ei kovin kauan päivässä jaksa heilutella.Riittääkö pelkkä humus syvälle kivien väliin upotetun potin peitteeksi,tiukkaan poljettuna?

 • metsänvartija

  MERA-kaudella 1960-luvulla taimelle kannettiin multaa metsitettäviltä pelloilta ja vanhoista sontakasoista.

  Aika työlästä hommaa, tuloksista en ole tietoinen.

  Gla Gla

  Kärkkäinen mainitsi kokeilleensa hiekan, moreenin tms. kivennäismaan ajamista paakuiksi johonkin hankalaan kohteeseen. Ihan hyvin se ilmeisesti toimi, muttei ollut riittävän kilpailukykyinen vaihtoehto eikä hommaa jatkettu.

  Mullan kärräämistä paakuksi en ymmärrä.

  jees h-valta

  Minun täytyy kyllä sanoa aitojen teosta ja niiden huollosta että teen sen lehtipuulla mieluummin kuin esim. kuusen heinäämisen vuosikausia. Se aidan teko on kertaryskäisy eikä edes raskas jopi.
  Huoltokin on huomattavasti kevyempi kuin raivurin ulkoilutus monta tuntia heinäyksessä tai muut vastaavat heinäyskitkennät.
  Minulla ilmeisesti sitten maaperät lehtipuulle olleet otollisia koska mitään jälkihoitoa en ole joutunut itse taimille tekemään.
  Minun metsäkäyntini pääasiassa kyllä on juuri vain tarkastuskäyntejä aidoille. Ja akun vaihtoja riippuen nyt onko aurinkopaneeli vai ei. Mutta aivan kohtuu pieni rasite kuitenkin. Ei sinne mitään kuorma-auton akkuja sentään laahata.
  Raivaussaha onkin uinunut jo varmaan vuodenverran jälleen liiterissä. Silloin olen raivannut ”kilpailupalstan” jolla osallistuin Metsäkeskuksen varhaisperkauskisaan. Se oli näitä H-vallan viimeisiä jossa jätin päätehakkuussa kokeeksi lähes kaiken mahdollisen alikasvoksen kasvamaan ilman mitään muokkauksia tai vast. toimia. Ja sinne h-haapa lisukkeeksi. Silloin haapa nostettiin ykköseksi. Siis sekametsä haavalla lisättynä.

  Timppa

  On kokemusta ”maankannosta” paljasjuuritaimille. Noin 50 vuotta sitten tekivät useamman kymmenen hehtaarin aukon, jossa muistitiedon mukaan kannettiin multaa istutuskohteisiin. Olivat sitkeitä puurtajia. Homman organisoi kaiketi Keski-Suomen piirimetsälautakunta tai vastaava.

  Tulokset olivat hyvät. Paras kohta (kahteen kertaan harvennettu) kasvaa nyt keskiläpimitaltaan n. 35 cm:n kuusta. (Paksuin oli eilen 42 cm).

  Sikäli mukavaa, että tekniikka on kehittynyt. Tuon kohteen lähelle istutettiin 2001 muokkaamattomaan maahan kuuset (1-vuotiaat paakut). Keskimitta nyt runsaat. 4 m. (pisin runsaat 5 m.) Mikä miellyttävintä, kohteessa ei lainkaan vesakkoa, ainoastaan istutuskuuset. (Olen lähettänyt kuvankin joskus). Eihän tämä tietenkään kaikkialla onnistu. Pitää hiljalleen hankkia kokemusta, jotta löytää oikean menetelmän.

  tamperelainen tamperelainen

  Mielenkiintoista lukea esim Timpan vaikeiden kohteiden istutuskokemuksista.Onko METLA koskaan tutkinut vaikeiden kohteiden istutusta-uudistusta nykyisillä pottitaimilla?

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)