Keskustelut Luonto Valkoposkihanhet, kansskuntamme kruununjalokivi

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 75)
 • puunhalaaja

  Itse asiaan sanoisin että hanhia pitäisi voida torjua ja riistalihan hävittäminen tuntuu järjettömältä. Helpointa muuttaa lajin status riistaeläimeksi, 

  En ole tuosta ihan varma. Jos se muutetaan riistalajiksi, niin eihän se mahdollista kevätmestästystä, vrt. haahka. Hanhien ampuminen syksyllä ei auta tämän hetkiseen ongelmaan.

  Minusta on ihan ok, että tänä  keväänä sallitaan ampuminen pelloilla. Kummastelin myös kieltoa hyödyntää lihaa, mutta ehkä se on perusteltua: En halua tästä mitään uutta Maltaa. Pidetään homma asiallisena vakavan haitan torjuntana ja kehitetään hybridimalli ensivuodeksi. Tarkoittaa sitä, että varataan tietyt pellot kunnon korvausta vastaan hanhipelloiksi ja sallitaan hanhien karkottaminen vaikka ampumalla muilta pelloilta.

  Eikö valkoposkihanhi ole vieraslaji?

  Ei ole vieraslaji. Nuo ovat ilmaantuneet itäisen Suomen pelloille omin avuin, syynä muuttoreittien muuttuminen. Mikä sen taas on aiheuttanut, niin piru tietää. Onko ilmastonmuutos, vai onko vain ruokailupaikat rajan takana heikentynyt?

  Gla Gla

  ”Eikö valkoposkihanhi ole vieraslaji?”

  Taitaa olla harmaalla alueella. Osittain on vieraslajia, mutta myös tulokkaita.

  Kun lukaisee luonnonsuojelulain tavoitteet ja peilaa sitä valkoposkihanheen, ei taida lain tavoite aivan täyttyä.

  Lain 6 luvun soveltamisalassakin puhutaan luonnonvaraisista eläimistä lukuunottamatta metsästyslaissa mainittuja riistaeläimiä, ongelma olisi niin haluttaessa mahdollista korjata. Toki pitää jutella EU:n kanssa, mutta kuten autoveropäätöksistä tiedämme, kynnys sellaiseen ei ole kovinkaan suuri suomalaisella virkamiehistöllä.

   

  Gla Gla

  ”Tarkoittaa sitä, että varataan tietyt pellot kunnon korvausta vastaan hanhipelloiksi ja sallitaan hanhien karkottaminen vaikka ampumalla muilta pelloilta.”

  Kuka maksaa ennätysvauhtia velkaantuvassa Suomessa tämän sirkuksen?

  Puuki

  Suomi on kohta melko köyhä maa , jos 39 mrd velkavastuut toteutuu, toivottavasti ei . Ei riitä omat eikä lainatut rahatkaan enää siihen. Saati sitten johonkin luonnonhaitta- korvauksiin. Italiaanot ja muutkin manjana-maat saisi itse hoitaa isot velkansa jotenkin muuten kuin yhteiseen piikkiin.  Hanhipaistit olisi hyvää kotimaista ruoka-apua varsinkin niille, jotka joutuu laskemaan  ostaako lääkkeitä vai leipää, kun killingit on niin vähissä. Tärkeämmät asiat ensin, sitten jos jää jotain tähteelle voisi pohtia onko joku laji määritetty jollain nimikkeellä vai ei,  ja pitäisikö jostain syystä vielä tukea ylisuurta hanhikantaa rahalla.

  puunhalaaja

  Kuka maksaa ennätysvauhtia velkaantuvassa Suomessa tämän sirkuksen?

  No sinä ja minä. Pointtihan tässä on se, että helppoja ja halpoja ratkaisuja ei ole. En nimittäin usko, että vain ampumalla homma kokonaan ratkeaisi. Tärkeintä on estää tämän massiivisen ongelman toistuminen ja turvata ruuantuotanto. Keppi ja porkkana toivottavasti toimivat. Jos ei, niin sitten pitää keksiä paremmat porkkanat tai isommat kepit.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  ”Hanhien muuttokäyttäytymisessä onkin tapahtunut suuria muutoksia viimeisten 20 vuoden aikana. Aiemmin isot hanhiparvet kulkivat Suomenlahden itäosista Kannaksen ja Aunuksen kautta pohjoiseen. Nyt itärajan toisella puolella sopivat ruokailu- ja levähdyspaikat ovat vähissä ja se on saanut linnut vaihtamaan läntisemmille reiteille. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen viljely Aunuksen alueella on vähentynyt. Monet aiemmat pellot ovat nyt pajua kasvavaa heinikkoa. Siellä ei ole enää ruokaa hanhille keväisin, tietää itänaapurinkin puolella hanhia inventoinut Lehtinen. Myös muuttoaikataulu on varhentunut. Ennen muutto oli parin viikon rysäys huhtikuun puolenvälin aikoihin. Nyt linnut viivyttelevät täällä kuukauden päivät tai ylikin.”

  http://yle.fi/uutiset/3-10157047

  Muuttoaikatauluun eli viivyttelyyn Suomessa voi vaikuttaa myös se, että pohjoisessa on vielä paljon lunta.

  Hanhet voinee karkottaa pelloilta muutenkin kuin ampumalla – esimerkiksi koirien avulla. Tarkoitushan ei ole alentaa hanhien kantaa, vaan muuttaa niiden muuttoreittiä.

  Visakallo Visakallo

  Eihän kysymys ole pelkästään valkoposkihanhien muutosta. Niiden pesintä lisääntyy Suomessa koko ajan  kohta homma karkaa käsistä. Valkoposkihanhi on aivan samantapainen vahinkoeläin kuin esim. citykani. Senkin aiheuttamien vahinkojen piti karata käsistä, ennen kuin niiden pyynti sallittiin.

  puunhalaaja

  Eihän kysymys ole pelkästään valkoposkihanhien muutosta.

  Totta, mutta puistonurmikoiden kakat ei ole yhtä merkittävä asia kuin ruuantuotanto. Syysmetsästyksellä ehkä Suomessa puistoissa pesivää kantaa saisi pienemmäksi, mutta se ei ratkaisisi maatalouden ongelmia.

  Tikkula

  Uskomattomia mielipiteitä eräillä. Jos ei hanhi syö omaa männyntaimikkoa vaan naapurin elinkeinon, niin rauhoitus jatkuu.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  ”mikään EU:n jäsenmaa ei voi säätää lajia riistalinnuksi”

  http://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/tulokaslajit/valkoposkihanhi/

  Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi muistuttaa, että Ely-keskukset voivat edelleen myöntää erityisluvan metsästämiselle, jos hanhet aiheuttavat vahinkoa tietyllä alueella.

  Esimerkiksi Virossa valkoposkihanhien suojametsästys on sallittua kansalliseen lainsäädäntöön perustuen, mutta ei ilmeisesti aivan ongelmitta, vaan sääntöä sovelletaan vähän omin päinkin.

  Videolla näkyy hanhien karkottamista hirvikoiran avulla Espoon Tapiolan puistoalueella.

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bee97323-17ca-492f-816d-d69ece5f8485

   

   

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 75)