Keskustelut Metsänhoito vanhan metsän harvennus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
  • vanhan metsän harvennus

    Hei.
    Omistan muutaman hehtaarin kuusimetsän jonka puut on 150 vuotta vanhoja. Metsälle ei ole ikinä tehty mitään jonka vuoksi metsä on tiheä ja puut kaiken kokoisia.
    Vieläkö kannattaisi jonkinlsista harvennusta kokeilla vai onko avohakkuu ainoa viisas ratkaisu.

  • antinpoika

    Jos metsä on 150v vanhaa eikä ikinä ole mitään tehty vaikuttaa
    kyllä kohteelta joka hyväksytään suojeluun.
    Ota yhteys ELY-keskukseen niin saat tarjouksen, sen jälkeen sinulla
    on työkalua päätöksen tekoon paremmin.
    Kannattaa muistaa että METSO-korvaus on verosta vapaata.

    Nimetön

    Kuten tuolla ketjun alussa arvelinkin, selkeitä mielipiteitä riittää. Kateeksi käy esim. Timpan näkemyksellisyys kun hän kahden rivin mittaisen kuvauksen luettuaan jo on varma: ”Kaikki nurin”.

    Itse en näillä tiedoilla ole jonkun vaihtoehdon puolesta tai vastaan, pikemminkin päinvastoin. Tyvilaho ei edes kertonut mitä hän palstaltaan odottaa, joten toistan vain ajatustani lisätietojen tarpeesta ennen kuin menee vahvoja kantoja ottamaan.

    Ja vaihtoehtoakin voisi tosiaan harkita. Jos palsta on eteläisessä Suomessa, voisi Metso -vaihtoehdonkin selvittää. Jos ohjelmaan pääsee, se saattaisi taloudellisestikin olla järkevin ratkaisu. Viherpiipertäjä en ole, mutta monimuotoisuudellakin on puolensa.

    Visakallo Visakallo

    Se, että metsä on 150 vuotta vanhaa, ei välttämättä tarkoita sitä, ettei siellä olisi jossain vaiheessa tehty hoito- tai hakkuutoimenpiteitä.
    Jo muutaman kymmenen vuoden jälkeen hakkuun jäljet peittyvät, riippuen tietysti puulajeista ja maapohjasta.
    150 vutta vanha täysin koskematon metsä on todellinen harvinaisuus.

    Metät kunnossa!

    Tehtiin noin 1000 m3 päätehakkuu kuusi / mäntykuviolle, jossa kuuset olivat päävaltapuita. Kannoista laskin, että alue oli harvennettu 1940 tienoilla ja tuolloin osa kuusista oli ollut tyveltään noin 12 -15 cm, eli hyvin pieniä ja tiheäkasvuisia (80-vuotiaana). Kasvu oli kuitenkin kiihtynyt ja tyvilahoa oli ainoastaan muutama kiinto! Osa tyvistä oli ”leveämpiä”, mutta sekään ei todistanut lahosta – puhdasta tervettä puuta. En usko, että nykyään enää onnistuu.
    Suositukseni on päätehakkuu.

    mehtäukko

    Mielipiteenä suppeaan kysymykseen:jos kohdallani olisi tuollainen,kysyä voisi suojelukorvauksen hintaa.Hyvin pitkälle kallistuisin kuitenkin katkaisuhoitoon ja sato tuottamaan osaltaan hyvinvointia.
    Jos kertapaukku hirvittää,tekisin päivänpuoli reunalta alkaen kaistalehakkuuna.Keräisin hakkuutähteen kokonaan pois,kantoja en ja muokkaisin kevyesti paljastamatta liikaa maata.
    Tai istuttaisin rauduskoivun taimet.

    oksapuu

    Kyllä tuossa on vaihtoehdot vähissa, suojeluun tai aukoksi…

    Timppa

    Lennille sanoisin, ettei kysymys osaltani ole niinkään näkemyksellisyydestä vaan kokemuksesta. Noiden omien harvennuskokemuksien lisäksi olen nähnytkin kuvausta vastaavan kuusikon, jossa hontelot alikasvullisuuskuuset sinnittelivät puolikuolleina isojen kuusien seassa. Ei siinäkään näkynyt hakkuun merkkejä. Mikä sitten oli ikä, en tiedä.

    Kuusikolle riittää vihollisia kuten edellä totesin ja niitä ei kaiketi kukaan toivo metsiinsä.

    jees h-valta

    Itelläni on vasta ehkä kuuskymppinen kuusikko ja Timppa kyllä oikeassa että vihollisia riittää. Ensin kirjanpainaja yritti kovasti kimppuun ja kuivuvia sai keräillä. Sitten hiukan Tapanin myrsky riepotti ja taas keräiltiin. Ja aina harmillisen vähän eli meni lähinnä omiksi polttopuiksi komeaa kuusirunkoa. Nyt sitten mhy innolla naapurissa mäntymetsikköä harventamassa ja taas minun puolella ja kuusta nurin. Ja ajoura rajassa ja juuret jo moton jäljiltä raiskattu. Mitä sitten kun ajokone vielä?
    Ei siitä palstasta näköjään paljon itselle jää mutta pakko hakata aika pian että edes jotain tervettä jäljelle jää.

    oksapuu

    Sattuuhan noita, itsellä paras 98 runkoa omalta puolelta.
    Neuvottelemalla korvaus löytyy 🙂

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Onse jännä miten kuusia pidetään niin ylivoimaisena istuttaa koivuun verrattuna vaikka koivulla ei ole juuri muita vihollisia kuin hirvi ja tuhot ovat marginaalisia ja tuhot tapahtuvat verrattain nuorena kun taas kuusella on taistelua koko kierto ja suurimmat vahingot tulevat silloin kun niille ei ole tehtävissä mitään tai on hukattu aikaa 60vuotta 6 vuoden sijaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)