Keskustelut Metsänhoito Varsinainen savotta!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)
 • Varsinainen savotta!

  Tuli kohdalle vähän erikoisempi työmaa. Totesin palstan reunassa , että eipä ole taaskaan raivaussahalla siunattu tätäkään työmaata. Lähtö toiselle kohteelle oli jo lähellä , muutta toive siitä ,että perällä olisi parempaa sai aloittamaan hommat.

  Kuvio oli suurehko , useita hehtaareita. Männylle se lienee alunperin istutettu , mutta kuusta ja koivua oli siunantunut sekaan ”kohtuullisen” runsaasti. Palstalla oli varsin niukastikin aluskasvosta sisältäviä kohtia , mutta luvattoman paljon rk-läpimitaltaan alle 8 sentin kuusentureikkoa laajoilla alueilla.

  Yllätys oli suuri , kun tämän tureikon alta ja seasta löytyi läpimitaltaan alle tuuman raivauskantoja. Markkinakelvotonta tavaraa oli raivuusta huolimatta vielä jäljellä tuhansia (jopa 6000) kappaleita hehtaarilla . Vielä pyöreämmäksi huulet menivät , kun tiheikön keskeltä paljastui pystykarsittuja umpikieroja räkämäntyjä.
  Kaikki männyt muotoon katsomatta oli karsittu 5 metrin korkeudelle saakka.

  ….tuli vain mieleen , että mistä ohjeet kyseiseen toimintamalliin ja oliko kenties moinen tila saavutettu kemeran avulla….kuvia tulossa , jos sensori sallii..

 • Pähkäilijä

  Ei liene ensimmäinen kerta kun raivaaja ei tiedä kuinka oikeasti pitäisi raivata…

  Metsäkupsa

  Luonto tehnyt urakkansa ,ei maa paljaaksi jää.Ihminen/maanomistaja urakassaan ilmeisesti kuvauksen perusteella epäonnistunut.Jospa olisi aikanaan kasvanut energiapuuta,litrakokokin 20-v päästä riittävä.Totta puhuen tälläiset rääseiköt,ovat kaikille osapuolille heikosti kannattavia.

  jees h-valta

  Eipä suorittavan jutusta sitten selvinnyt se olennainen. Eli mikä oli korjuun luonne?
  Energiahakkuu? Joku muu harvennus? Vai mikä?
  Jos energiahakkuu ala oli ennakkoraivattu aivan ohjeen mukaan.
  Jos yhdistelmähakkuu niin siinä ja siinä kuvauksesta päätellen.

  jees h-valta

  Tuo männyn kasvatus noin rehevään oli jo epäonnistunut metsänperustaminenkin. Eipä se paljon karsinnasta parane jos tavara on sekundaa. Kiinnostaisi tosiaan tuon kasvatuksen alkuunpanon voima. Aika vahvasti se mhy noissa toimissa mukana huseerasi tuon ikäluokan metsityksissä. Kemerallakin höystettynä.

  suorittava porras

  Kyseesä oli ihan normaali harvennus.

  mehänpoika

  Kuvauksesta päätellen harvennuskuvio on jostain syystä epäonnistunut vanha männynistutusala, joka oli ottanut pohjaan tiheän kuusialikasvoksen.

  Ei mikään kiellä pystykarsimaan huonolaatuisten mäntyjen tyviä, mutta kemera-tuen saannin se voi tyssätä, vaikka hyväksyttävästi pystykarsittuja runkoja olisikin riittävä vähimmäismäärä. Ehkä pystykarsintaa on tehty myös huonolaatuisten puiden osalta siksi, kun ”räkämäntyjen” leveät latvukset haittaisivat aliskasvoskuusikon kehitystä.

  Ehkä kuusialikasvosta on ajateltu harventaa lopulliseen tiheyteen vasta männikön koneellisen harvennuksen jälkeen, jolloin selviävät palstatieurat sekä mitä taimikosta jää kehiteltäväksi. Ehkäpä alikasvokseen puuttumista ei leimikon suunnittelussa ole edes ajateltu, vaikka joku kuusi kuitupuupöllin mitat täyttäisikin. Ehkä kohde sopisi paremmin hankintahakkuuna ja metsurityönä tehtäväksi.

  Ko. kohteella pitää suorittavan portaankin käyttää entistä enemmän mielikuvitustaan.

  Gla

  Vaikea sanoa, mistä tuossa on ollut kyse. Pitäisi kuulla omistajan ja kenties konsulttina toimineen mhy:n kaverin näkemykset. Ehkä kohde oli tarjottu myyntiin sokeasti metsäsuunitelman perusteella, mutta tietoja olisi pitänyt päivittää. Ehkä raivaus oli annettu tehtäväksi jollekin, mutta ammattitaidon tai moraalin puutteen takia tulos oli mitä oli, eikä lopputulosta kukaan asioiden päälle ymmärtävä tarkastanut. Ehkä omistajana oli ylinuuka isäntä, jolla ei ole käsitystä taloudellisesta toiminnasta, mutta käy varmaan hakkuun jälkeen keräämässä sormenpaksuiset oksatkin polttopuuksi. Monta mahdollisuutta tässä on, mutta taloudellinen epäonnistuminen on varma.

  Oliko kuvion kasvupaikkatyyppi sama kauttaaltaan vai oliko siinä vaihtelua? Lukijoiden kuvissa Anton määritteli sen kuuselle liian kuivaksi (kuva 2), mutta tässä keskustelussa Jees piti sitä liian rehevänä männylle. Mikä sinun käsitys asiasta on, kun olet sen paremmin nähnyt?

  Paljonko puuta tuosta kertyi ja saitko parsittua tuosta kasvatuskelpoisen metsikön? Kuvien perusteella näyttää siltä, ettei motoa olisi tarvittu ollenkaan, raivaussaha olisi riittänyt. Ilmeisesti kuvat 1 ja 2 eivät ole otettu hakkuun jäljiltä, vaan kuvan 3 kohdalla on kirjoitusvirhe.

  suorittava porras

  …kyllä se ykkös kuva oli ihan yksityiskohta keskeltä hakattua aluetta , kakkonen oli otettu viereistä ajouraa kohden kohdasta , jossa oli useampi karsittu epäkelpo runko selkeästi nähtävillä..

  Kasvupaikka oli lievästi kumpuilevaa ja männyn oksien kasvusta päätellen rehevää kauttaaltaan. Koivu ja kuusi sekoituksena kasvoi notkelmissa , joihin oli kaivettu ojat.

  Alavamman alueen metsän heikompi tila johtui varmastikin osittain heikosta muokkauksesta , taimikonhoidon puutteista ja melko varmasti myös hirvillä on ollut oma vaikutuksensa tilanteeseen.

  Mäntyä jätin sinne , misä sitä oli eniten ja kuusen takamatka oli suurin . Koivua poistin reippaasti kuusien päältä ja jätin aluskasvoksen mahdollisuuksien mukaan koskematta. Ainespuuvahvuutta siitä ei löytynyt.Poistettavien runkojen keskitilavuus oli noin 50 litraa (vaihteluväli 10-250 litraa) ja kertymä 30-50 m3 hehtaarilta . Jälki on kerrassan ”monimuotoinen” ja latvuskerrosten ja puulajien suhde ja pituus hyvin vaihteleva.

  Tiettyjä epäilyjä palstan historiasta on olemassa , mutta en käy niitä tässä ruotimaan. Tärkein ajatus onkin katsoa tulevaisuuteen ja miettiä keinoja , joilla nämä tilanteet vältetään jatkossa.

  Jo moneen kertaan on todettu taimikon varhaishoidon olleen riittämättömällä tasolla varsin yleisesti. Kuvissa on selkeä esimerkki siitä ja sen seurauksista. Tässä suhteessa ollaan onneksi menossa parempaan suuntaan , mutta vauhtia voisi vähän kihdyttää.On myös syytä pitää mielessä ,että valitsemalla energiavaihtoehto , saattaa lopputulos näyttää tältä.

  mehänpoika

  Ehkäpä suorittavan portaankin olisi ryhdyttävä käyttämään energiaansa hirvenmetsästyksen muuttamiseksi vapaaksi pyyntiluvista. Sitten ehkä 25-30 vuoden kuluttua hän ei olisi törmäämässä motollaan näin surkeaan kohteeseen.

  Sanoithan sinulla olevan ”tietyt epäilyt palstan historiassa”, joita et kuitenkaan tohdi kaikille lukijoille ilmoitella. Sieltä edesvastuuton hirvipolitiikka on kolahtanut jo hirvestäjä-motokuskin palkkapussiinkin.

  Leevi Sytky

  Mitä tekisi Lähteen Eki tällä kohteella? Olen melko varma että jättäisi koskematta. Antaisi kasvaa kaikessa rauhassa parikymmentä vuotta ja katsoisi mitä sitten tehdään…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)