Keskustelut Metsänhoito Varsinainen savotta!

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)
 • Varsinainen savotta!

  Tuli kohdalle vähän erikoisempi työmaa. Totesin palstan reunassa , että eipä ole taaskaan raivaussahalla siunattu tätäkään työmaata. Lähtö toiselle kohteelle oli jo lähellä , muutta toive siitä ,että perällä olisi parempaa sai aloittamaan hommat.

  Kuvio oli suurehko , useita hehtaareita. Männylle se lienee alunperin istutettu , mutta kuusta ja koivua oli siunantunut sekaan ”kohtuullisen” runsaasti. Palstalla oli varsin niukastikin aluskasvosta sisältäviä kohtia , mutta luvattoman paljon rk-läpimitaltaan alle 8 sentin kuusentureikkoa laajoilla alueilla.

  Yllätys oli suuri , kun tämän tureikon alta ja seasta löytyi läpimitaltaan alle tuuman raivauskantoja. Markkinakelvotonta tavaraa oli raivuusta huolimatta vielä jäljellä tuhansia (jopa 6000) kappaleita hehtaarilla . Vielä pyöreämmäksi huulet menivät , kun tiheikön keskeltä paljastui pystykarsittuja umpikieroja räkämäntyjä.
  Kaikki männyt muotoon katsomatta oli karsittu 5 metrin korkeudelle saakka.

  ….tuli vain mieleen , että mistä ohjeet kyseiseen toimintamalliin ja oliko kenties moinen tila saavutettu kemeran avulla….kuvia tulossa , jos sensori sallii..

 • suorittava porras suorittava porras

  …mutta otsikon savotalla alle 8 senttiset jäivät pystyyn tai lahmaantuivat kaatuvien puiden alle ja tehtiin pelkkää kuitua . Tukin laatuvaatimukset täyttyivät vain harvojen runkojen kohdalla.

  Harjavallassakin ilmeisesti se” suuri ostaja” on kiinnittänyt huomiota kohdevalintaan , kuten ohjeet edellyttävätkin.
  Metsäkeskuksen energiahakkuukelpoisuuden hyväksyminen ei ole tae sille , että energiahakkuu on järkevä toimenpide. Meilläkin kyseisen laitoksen työkouluttajalla ei ollut hajuakaan siitä , millaisia puita / risuja on järkeväää keräillä energiaksi.

  Reipas raivaus ja hakkuun siirtäminen muutamalla vuodella voi olla Harjavallassakin edessä. Viimeisimmän Metsälehden artikkelissa erikoistunut energiayrittäjäkin piti elinehtona vähintään kuitupuun läpimittoja energiapuun kohdalla. Pienemmät risut saavat kasvaa , kunnes järeyttä on riittävästi.

  jees h-valta

  Niinpä varmaan jokainen haluaa vahvaa tavaraa. Eri asia on myydäänkö.
  Kun täälläpäin saa sitten kyllä normaali ensiharvennuksen tai sekana kuidun ja energian talteenoton. Jolloin hinta muuttuu aivan toiseen malliin. Silloin ollaan jo karsitussa rangassa.
  Kyllä tämä vauhdin lisäys e-kaupassa tietää edelleen nöyrtymistä koko tarjottuun palstaan heikompine kohtineenkin.
  Kukapa ei kultaa vuolisi. Mutta jotkut ottavat elantonsa pronssistakin. Uskon ainakin vielä.

  Metsuri motokuski

  Niin kyllä kai jokainen ohjaisi koneet sinne huonompiinkin kohtiin kun hakkuu kustannuksista ei murhetta tarvitse kantaa. Mutta eihän se näin mene. Kyllä työstä täytyy ansio saada eikä tätäkään metsäalaa voida harrastaa talkoonmerkeissä. Leikki loppuu hyvin lyhyeen. Nuo koneurakoitsijoiden kannanotot ovat valitettavatsti ihan tätä päivää. Ei tällä toimialla ole sellaisia kohteita joissa niitä ”marjoja” vain päästän pomimaan. Siten ovat metsäyhtiöt nämä taksat sanelleet että täyttä työtä se on joka kohteessa. Sen vuoksi pitäisi tuohon energiapuuhakkuuseekin joku järki saada ainakin siihen mitä palstoja tarjotaan hakkuuseen.

  jees h-valta

  Pitäisi varmaan koneurakoitsijoiden hinnoitella sopimuksissaan energiahakkuut aivan omalla taksallaan. Tosin koneillehan tämä on kevyttä joten kuskien ja ajan päällehän tämä vain käy.

  e-h e-h

  Työn jälki oli huippua ottaen huomioon lähtökohdan.

  Nuorimetsämies Nuorimetsämies

  Eero heikillä on kyllä hienoja kuvia joita mielellään katselisi lisääkin lukian kuvissa vaikka. Nytkin tuo profiili kuva on melkoisesta puusta otettu. Vaikkei tämä nyt aiheeseen liitykkään.

  e-h e-h

  Tuo mänty on nykyään Maaningalla karhuna 2 karhua ylhäällä ja emo tyvessä.

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)