Keskustelut Metsänhoito Vattupuska + hiirenvirna

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
 • Vattupuska + hiirenvirna

  Kaikkein pirullisin peitto 1 -2 vuotta sitten perustetulle taimikolle muodostuu lähes metrisestä vattupuskasta,jonka ympärille on kietoutunut tiukka hiirenvirnan kutoma matto.Virna kietoutuu kaikkin työkaluihin ja siinä huiskeessa taimikin katkeaa.Taitaa tulla paras lopputulos,kun jätää nämä puskat käsittelemättä?

 • jees h-valta

  Piisaahan sitä, havupuulla tuhtaamista. Samanikäinen lehtipuu katselee päänkorkeudelta ja ylikin vastaan.

  Metsuri motokuski

  Jäikö havut ajamatta ? Itse olen huomannut että kun havut viedään pois niin vatukkokin on huomattavasti vähäisempää. Tänään raivuussa on 4 ha aukkoa josta on kannot ja risut ajettu. Kuusissa 30 cm kasvu ja risukko ei mikään paha. Mukava raivata kun maasto on aika tasaista.

  tamperelainen

  Samaa mieltä vatun viihtymisestä metsuri-motokuskin kanssa.Olen aina pitänyt heinittymistä pahimpana ongelmana,mutta kyllä taimikon peittävä vatukko on pahempi.Taimien etsintä työtästä ja siinä touhusa niitä myös tulee katkottua.Taantunut kuusentaimi lymyilee vatukossa ,sen näkeminen esimerkiksi voimakkassa auringonpaisteessa hankalaa.
  Joku ehdotti toukokuun puolivälissä että on aika niittää vatukot.Keväällä niitetyt vatukot kasvaa kesän aikana.uusi niitto pitäisi tehdä heinäkuun lopulla?

  jees h-valta

  Kyllä oli tosiaan mukava katsella kannon noston jälkeistä erittäin multavaa ensi kevään istutusalaa. Siihen kun vielä tempaisee kasvuun jo valmiiksi yli metrin mittaiset lehtipuun taimet on metsän nopea muodostuminen ilmiselvä asia. Eli saman tein.

  Metsäkupsa

  Hakkuutähteet ja vanhat kusiaispesät vatukon mielipaikkoja,jopa pariin metriin pituutta pukkaa. Havupuu istutusaloilla paikoin melkoinen riesa,joten Jessen lehtipuu istutus olisi paljon helpompi hoitoinen vaihtoehto,etenkin kun menelta jälkihoito vatukossa tekemättä jää.

  A.Jalkanen

  Avuksi ovat myös riittävän isot laakeat mättäät (muokkaus mätästämällä).

  Suden jälki

  Avaan mielelläni uusia näkökulmia. Niin tästäkin.
  Entäs jos vatukon tuleminen aukolle olisikin jokin merkki ?
  Miten vatukon juuribakteerit vaikuttavat maaperään ?
  Syrjäyttääkö se vaikka juurikäävän.
  Vattu on kai yksi vanhimpia perinnekasvejamme ja aina ensimmäisenä aukolle tulossa. Sen elinkaari perustuu aukkoihin ja loppujen lopuksi sen riesa on kosmeettinen.
  Heti aukon teon jälkeen mätästetty ja istutettu oikeastaan hyötyy vatusta. Se pitää heinät poissa. Luultavasti vuosimiljoonien ajan puille ja vatulle on tullut jonkinlainen sympioosi, jolloin molemmat selviävät.
  En ymmärrä väitettä siitä että vatukko tappoi puun taimet.
  Hoitamattomuus ja välinpitämättömyys metsän tappaa, ei vattu.
  Jatkuvan kasvatuksen metsät ovat asia erikseen.

  Hiirenvirnasta en osaa sanoa enempää, koska Heinolassa sitä ei ole kiusaksi asti.

  Suden jälki

  VItukko alkoi kiinnostaa. Kuvitellaan vanha kasvi, joka elää sympioosissa vaikka männyn kanssa. Molemmat ”tietävät” ainakin geeneissään molempien selviävän. Siksi kannattaa terhdä yhteistyötä.
  Valaisen asiasta, josta en hirveästi edes ymmärrä. Voin olla totaalisen väärässä ja sen tarvittaessa tunnustan.
  Metsä on itseasiassa ereilaisien sienie ja bakteereiden paikka näyttää kuka se todella hallitsee maata.
  Maata me ihmiset ostetaan ja myydään ja me luullaan ne omistavamme.
  Ehkä me ollaan vain se eläin, joka päättää,

  tamperelainen

  Aiemmin olin täysin samoilla linjoilla harrastelijan kanssa,mitä vatukoihin tulee.Nyt on kuitenkin uudistuksessa rehevä maata,jossa vatukko vähintäänkin estää kuusen kasvun,tai ehkä 5cm/vuosi tulee lisäpituutta,honteloita myös ovat.Aloitustekstissä oli vielä mainittu tuo hiirenvirna,joka kutoo verkon vattupuskan päälle.Ne olen jättänyt käsittelemättä,koska siinä hommassa taimet helposti vaurioituu.
  Kumpi tuhoaa taimikon herkemmin heinittymine vai vattuuntuminen?
  Onkohan tästä tehty tutkimuksia?
  Siitä varmaan jotakin löytyy,kuinka hyvä vattu on monimuotoisuudelle?

  Metsuri motokuski

  Kyllä melkein olisi tuon vatun kannalla että pahempi se on kuin heinä. Tuossa raivuualueella jossa olen on vielä vanhoja havukasojen pohjia, joihinka UPM:n miehet ovat jättäneet turhan vahvan kerroksen havua. Taimet ovat vasta noin 40 cm raasuja vattujen keskellä. Muualla lähes metrisiä taimia. Ei hyvältä näytä noiden taimien osalta elo tällä kertaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)