Keskustelut Metsänhoito Vattupuska + hiirenvirna

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)
 • Vattupuska + hiirenvirna

  Kaikkein pirullisin peitto 1 -2 vuotta sitten perustetulle taimikolle muodostuu lähes metrisestä vattupuskasta,jonka ympärille on kietoutunut tiukka hiirenvirnan kutoma matto.Virna kietoutuu kaikkin työkaluihin ja siinä huiskeessa taimikin katkeaa.Taitaa tulla paras lopputulos,kun jätää nämä puskat käsittelemättä?

 • Puun takaa

  Vattuongelmat loppuivat meiltä reilu kymmenen vuotta sitten, kun hakkuutähteet ja kannot alettiin kerätä pois uudistettavilta alueilta ja maat laitettiin muutenkin kokonaan murolle ja mättäisiin.
  Myöskään vesaikko-ongelmia ei ole tullut.

  tamperelainen tamperelainen

  Vatukko-ongelman takia olen pohtinut työmenetelmiä ja niiden ajoitusta.Jos heti istutusta seuraavanavuotena niittää vatukon,niin se pukkaa entistä tiheämmän kasvuston vielä samana kesänä.Olisiko kustannustehokkaampaa mennä taimikolle kolmen vuoden kuluttua taimia etsimään?Siihen mennessä olis säästänyt ajokilometerejä,100 litraa bensaa ja ja lukemattomia työtunteja

  Puun takaa

  En minäkään kahtena ensimmäisenä vuonna mene taimia pelastamaan, koska sille ei yleensä ole silloin tarvetta.
  Tämä tietysti edellyttää sitä, että uudistaminen on tehty kunnolla.
  Toinen huomio on ollut, että maahan polkeminen on niittämistä parempi ratkaisu.
  Niittäminen todellakin vain riehaannuttaa ei-toivotut kasvit entistä hurjempaan kasvuun.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Velijussijalkanenhan käyttää uudistuksissa mätästystä, jossa mättäissä on maa-ainesta 300-400 litraa.

  Perkaustarve hyvin vähäinen, vaikka ei vie pois risuakaan.

  Puun takaa

  Veli-Jussin menetelmä on ihan hyvä niille maille.
  Minulla taas tahtoo maat olla sellaisia, että niissä on vain 40 litraa maata ja 360 litraa kiviä.
  Multamoreeni on kasvutekijöiltään maailman parasta metsämaapohjaa, mutta rajoittaa jonkin verran maankäsittelyä.

  tamperelainen tamperelainen

  Tosiaan maahanpolkeminen antaa pitkäaikaisemman tuloksen,mutta se on tehtävä melko raskaalla jalalla ja kyllä sekin työstä käy.Jotaki käsityökalua siinäkin kannattaa käyttää heinäimenä,harava,viikate tms
  Tuo Raivalla vatukoiden siistiminen käy allekirjoittaneen selän päälle.
  Niittoon käytän viikatetta,siinä terä on kyllä kovilla puutunutta vattua poikki nysiessä.

  jees h-valta

  En ole tähän mennessä risuja poistanut ja nuo mättäät sitten ovat sen kokoluokan kun kertakauhallisella (tasokauha) on tullut.
  Eikä ole heinäämistäkään tarvittu. Mielestäni ikääntyvän metsänomistajan kannattaa miettiä mitä niihin mättäisiin laittaa.
  Väitän että lehtipuulla ainakin täälläpäin maata pääsee helpommalla kuin kuusella. Tämä nyt tuntuu jankkaamiselta mutta on vain omakohtaista kokemusta ja en todella myöskään kaipaa heinäystyötä. Kun on viimeiset kolmetoista kevättä istuttanut lehtipuuta ja heinäämistä on tehty ainoastaan peltophjiin istutetuissa. Niissäkin todella vähän. Eikä myös myrkkylotrauksia.
  Ei voi olla niin että hirvien pelosta tappaa itsensä moninkertaisella työmäärällä.

  Timppa

  Vatukoitakin on monenlaisia. Osa kyllä nitistää ainakin valtaosan kuusentaimista, ellei asian hyväksi tehdä mitään. Meilläkin on eräs puolen hehtaarin vuonna 2006 hakattu kuvio, jonka myyrät söivät kahteen kertaan. Siis vuosina 2008 ja -09. Siinä on kyllä saanut perata ainakin 5 kertaa. Itse olen käyttänyt raivaussahaa. Saa samalla vesakkoakin poikki. Vieressä on aiemmin istutettu kuvio, jonka kanssa ei ollut mitään ongelmia. Vain normaali perkaus. Siis tietenkin hakkuuta seuraavana vuonna istutus. Se auttaa paljon.

  Sitten löytyy matalampaa lajia, jonka edelle ripeästi istutetut kusentaimet ennättävät. Meillä tällaiset maistuvat hirville, jotka siis osaltaan auttavat metsänkasvattajaa. Tätä eivät tietenkään kaikki usko. Pitävät varmasti sitä rienauksena.

  jees h-valta

  Joopa, minulla raivaussaha on ollut vain hakkuun ennakkoraivauksilla kuten tänäänkin. Nyt hyvin palvellut peli sai taas huilihukin kun loppui palstan siivous ja samantein raivurista valjaat. Ne kertakaikkiaan hajosi niin totaalisesti ettei niistä edes saa enää kelporoikottimia. Huonot ne ovat ergonomialtaan koko ajan olleet mutta nyt sitten valjaista kaupoille seuraavaksi. Onpa taas ehkä ensikesään asti ostella ettei sen puoleen hätiä.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Vatukon esiintymisessä erikuvioilla samallakin tilalla eroja. Toisissa taimikoissa vatukko valtaa alan ja toisissa vain heinää ja vesakkoa. Itse olen miettinyt,että johtuisiko esim.aikaisemmista kaskeamiskierroista,vai jostain muusta,väliin pilliheinänkin siemenet valmiina valoa odotelleet 80-vuotta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)