Keskustelut Metsänhoito Vattupuska + hiirenvirna

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
 • Vattupuska + hiirenvirna

  Kaikkein pirullisin peitto 1 -2 vuotta sitten perustetulle taimikolle muodostuu lähes metrisestä vattupuskasta,jonka ympärille on kietoutunut tiukka hiirenvirnan kutoma matto.Virna kietoutuu kaikkin työkaluihin ja siinä huiskeessa taimikin katkeaa.Taitaa tulla paras lopputulos,kun jätää nämä puskat käsittelemättä?

 • kuusessa ollaan

  On tutkittua, että lehtipuut sietävät aivan erilailla saasteita kuin ikivihreät havupuut, eli selittää mahdollisesti Harjavallan kuusien onkelmat.

  jees h-valta

  Ei onkelmia eikä onkensaittoja. Vaan aivan selviö se on missä vain että kuusikko maatuu siellä heinkossa viisi-kuusivuotta ennen valon pilkahdustakaan. Paitsi hel…..moisella raivurin vongutuksella.
  Siinä ajassa kun Metsäkeskus patisteli taimikon heinien joukosta pelastamiseen minä ”varhaisperkailin” kolme-neljämetristä sekapuutaimikkoa jossa valtapuuna sekä koivu että h-haapa mausteena hyvät kuusen alut ja männyn alut jotka oli pelastettu päätehakkuussa turhalta tuholta. Kehtaa näyttää koska vain.

  tamperelainen tamperelainen

  Tuossa heinäämisvaiheessa jo tulee kuusentaimikoihin melkoisia pituuseroja..Jos kuusentaimen,jonka latva pilkistää heinikosta kiertää raivurilla vajaan metrin säteellä,niin kesän kasvu tuplaantuu

  Gla Gla

  Alkuperäiseen aiheeseen liittyen tekisin itse perkauksen raivausveitsellä. Sillä ei katko kuusentaimia, mutta vattu on helppo niittää. Viikatekin voisi olla hyvä, mutta terä ei oikein tykkää vatuista tai lehtipuun vesakosta. Hiirenvirnaa ei onneksi kohdalle ole sellaisia määriä sattunut, että isompaa riesaa olisi tullut, mutta varmaan sitä joutuu varren ympäriltä välillä repimään.

  Viime kesänä varhausperkausta tehdessäni jäin pohtimaan syitä taimien kasvun eroihin. Monissa paikoissa vattupuskan sisään jääneet taimet kasvoivat hyvin, kun taas vieressä vapaasti kasvaneet olivat noita jäljessä. Yksi mahdollisuus on maaperän pienipiirteinen vaihtelu. Kun taimet kasvaa hyvin, vattu + muukin vesakko kasvaa ja päinvastoin. En ole kiinnittänyt huomiota risujen ja vatun yhteyteen, mutta tuokin voisi mahdollisesti tukea ajatusta. Missä on risuja, siihen on oksien neulaset karisseet.

  jees h-valta

  Kuusitaimikossahan risukasat tietävät automaattina aukkoa taimikkoon. Kun taas lehtipuun harvempi istutusväli antaa nuo kyllä anteeksi. Aivan sama mitä suttua lykkii.

  Gla Gla

  Mutta sinullahan lehtipuutaimikossa runkoluku on tuplat kuusikkoon verrattuna.

  jees h-valta

  En tietenkään kasvata lehtipuuta alusta lähtien istuttamalla miksikään e-puuasennon metsäksi. Kyllä siihen mennään aivan normaalilla tuhat/ha.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)