Keskustelut Metsänhoito Viallisen männikön harvennus

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Viallisen männikön harvennus

    Pikkupalstallani on yleisen tien varressa vajaan hehtaarin kuvio männikköä Satakunnassa, jonka ajattelin itse harventaa ensi talven aikana. Ne ovat käsittääkseni istutettu/kylvetty joskus 80-luvulla ja vanhempien puheista muistelen, että joku tunnettu myrsky iski pahasti taimivaiheessa noin 1m mitassa. Sen vuoksi melko suuri osa noista männyistä on mutkalla alapäästä noin metrin matkalta. Kysymykseni kuuluu, että kuinka paha vika tuo tyven mutka on joskus sitten kun puut ovat tukkeja? Onko ne käytettävissä tukiksi katkaisemalla mutkan yläpuolelta vai pilaako tuo mutka pidemmällekin matkaa puun käytön tukkipuuna?

    Vastaus nimittäin tietysti vaikuttaa oleellisesti siihen miten valitsen karsinnassa poistettavat puut eli otanko pois ensimmäiseksi kaikki mutkaiset, vaikka ne olisivat muuten paremman oloisia kuin viereiset…

     

  • kuusessa ollaan

    Ja katso samalla sinne viiden -kuuden metrin korkeuteen. Jos siellä on toinen mutka tai haara, ei kyseisestä rungosta tule lainkaan tukkia. Eli koko kasvatus menee kuiduksi, puoleen hintaan.

    Yleensäkin haarapuut (oli haara kuinka korkealla tahansa) pois jo ensiharvennuksessa. Jossain vaiheessa suurella varmuudella halkeaa.

    Jätkä

    Tuo maksimilenkous 1cm / m tarkoittaa, että mitataan pölkyn ytimen sijainti Latvasta, Tyvestä ja lengon pohjasta. Siis ei mitata tukin pinnan lenkoutta.

    Viiden metrin tukissa viiden sentin lenkous on jo niin paljon, että jos tukki on latvastaan minimiluokkaa, ei kunnon sahatavaraa enää sirkkelillä saa. ”Sirkkelissä vääräkin tukki tulee suoraksi” eli metrinen terä ei kiertele pöllin mukaan, vaan menee suoraan.

    sikari

    Lenko 5 metrin latva tukki eikö Jätkällä ole lyhyempiä mittoja käytössä?

    Jätkä

    Vasta viiden metrin tukissa saa olla viiden sentin lenkous! Neljän metrin tukissa saa olla neljän sentin lenkous. Jatketaanko?

    Markku raivaaja

    Metsään sopii muutama kunnon käkkyräkin. Varsinkin jos sen ympärillä on vaikka pihlajaa tai katajaa.  Pikkulintujen pesimäpuuksi usein kuusi myös käy.  Pikkupuska luonnon monimuotoisuuden niimiin.

    Jätkä

    ”sikari.Sakari”:- Eikö Sakarin sikaripuumetsässä kasva muita kuin latvatukkeja?

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)