Keskustelut Metsänhoito Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

Viewing 10 replies - 241 through 250 (of 264 total)
  • Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

    Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa? Asiasta oli kokoontunut kuulemaan ja keskustelemaan noin 40 pääkaupinkiseudun metsänomistajaa joulun alla Helsingin pääkirjaston auditorioon PKMOn metsänomistajien iltaan.

    Alustajana oli yrittäjä Timo Kujala. Metsänhoidossa Kujala suosii erirakenteiseen metsänkasvatukseen erikoistuneita metsänhoitajia.

    Kujalan esityksen voi katsoa YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=jANZzYsdoYQ

  • Reima Ranta

    Mhy:n ja metsäkeskuksen näkökanta yrittäjävetoiseen puuntuottamiseen on tietysti ymmärrettävä, sillä heidän palvelunsa kävisi tarpeettomiksi. Yrittäjät eivät heidän palvelujaan välttämättä tarvitse. Turha työ vähenisi ja metsätalouden kannattavuus paranisi.

    On kaikkien yhteinen etu, että tavarat ja palvelut tuotetaan siellä ja sellaisilla menetelmillä, millä on parhaat edellytykset pärjätä vapailla markkinoilla.

    Heidän tulisi katsoa peiliin, joilla on huoli siitä, että metsät menevät vääriin käsiin metsämaamarkkinoilla. Heidän laskelmissaan tulojen ja menojen nykyarvojen erotus jää liian pieneksi ja he häviävät kilpailussa, koska heidän metsänhoitotoimensa eivät ole riittävän kannattavia.

    laurihääri

    Joo. Kyllä perhemetsätalous tulee säilymään, tapahtuipa markkinoilla mitä tahansa.

    Kaikki rahaa poranneet kujalat eivät sijoita metsään enkä usko, että tuo laajaperäinen ( = leväperäinen), hoitamattomuuteen perustuva hakkuutapa osoittautuu piiiiitkässä juoksussa viljelyä edullisemmaksi.

    Metsätalous on hyvin pääomavaltaista, ja laajentaminen vaatii joko velkaa tai runsaita pohjavaroja. Kun vakuudeksi kelpaa vain n. 60 %, tulevat rajat tavallisella tallaajalla äkkiä vastaan.

    Eikä kaikkea sittenkään mitata rahassa. Monella perikunnalla ja yksityiselläkin on varaa kasvatella telkänpönttöpuita tai odottaa vuosikymmeniä sitä, että luonto tekee tehtävänsä. Metsän kasvua ei voi Suomessa estää.

    Aktiivisuus palkitaan. Omasta metsästä saa nykyhinnoilla ja palkoilla ruhtinaallisen tuoton omalle työlleen. Kannattavinta on istutus, taimikonhoito ja risusavotta.

    Vaikka olen jo eläkeukko tykkään näistä metsähommista, olen ostanut sitä lisää ja hoidan näitä säntlänmättäitä parhaan taitoni mukaan. Kaupallisiin hakkuisiin en puutu.

    Yks hailee kuka tästä minunkin puuhastelusta lopputilissä hyötyy vai hyötyykö kukaan.

    Reima Ranta

    Varaukseton kunnioitukseni metsistään kiinnostuneille ja niitä hoitaville ikäihmisille. Metsänhoito on aivan erinomaista niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin näkökulmista, eikä yksin ikäihmisille.

    Suomen metsätaloutta ei vain voi ajatella jätettävän tämän mitä ilmeisimmin häviävän luonnonvaran puuhastelun varaan.

    On suorastaan hämmästyttävää, että MTK:ssakin on viimein pakon sanelemana kelkka kääntynyt. Heidän järjestöpolitikoinnin seuraustahan nykytilanne juuri on. Mitä ilmeisimmin ilman Kujalan kantelua olisimme edelleen alkutekijöissä.

    Puun takaa

    Ikääntyvät ihmiset eivät suinkaan ole häviävä lunnonvara vaan juuri päinvastoin, eli uusiutuva luonnonvara kuten metsäkin. Ainakin minun ystävä- ja tuttavapiirissä on hyvin runsaasti vasta eläkeiän kynnyksellä metsänhoidon aloittaneita miehiä ja naisia. Monen nuoremman omistajan metsät hoitaa tänä päivänä isä tai vaari!
    Suomalaiset metsätilat ovat eurooppalaisen mittapuun mukaan jopa suuria. Voidaan hyvin sanoa, että Suomessa tarvitaan sekä yrittäjävetoisia metsätiloja, että myös pienempiä ”eläkerahastometsätiloja”.

    Puun takaa

    Aloituksen aiheeseen liittyen, huomenna olisi tarkoitus käydä metsässä ottamassa muutama kuva ”kannattavasta metsätaloudeststa”, eli
    parista jatkuvan kasvatuksen kohteestani…

    jees h-valta

    Ahaa, puuntakunen ottaa varman päälle ja juoksee kuvaajan kiinni jo yöjuoksulla. Ei kulu päivänäkö siihen kuten viimeksi.

    Puun takaa

    Joudun kyllä Jesse valitettavasti hoitamaan (kuvaus) homman ihan omin käsin, mistä kyllä (kuvien) laatu kärsii.
    Elämä tahtoo opettaa, ettei aivan kaikkea voi aina saada!

    Portimo

    On muuten valtava kasvuero muokkaamattomaan maahan ja muokattuun maahan syntyneiden taimikoiden välillä.

    Oiskohan jopa niin, että jos muokatussa maassa nuoren metsän kasvu on vaikkapa 15 m/3 vuodessa niin muokkaamattoman maan olosuhteissa vain puolet siitä. Ainakin ne näyttävät niin kituliaalta samaan aikaan kun äestys tai aurausalueet puskevat puuta hurjaa vauhtia. Ainakin täällä Jyväskylästä ylöspäin kasvut ovat yllättäneet.

    Tätä kokemusta peilaten uskon edelleen nykyiseen hyväksi todettuun metsänhoitoon. Jatkuvaan kasvatukseen uskon siltä osin, että valtapuuston alle saattaa joskus syntyä kehityskelpoinen taimikko, jota kannattaa kasvattaa.

    jees h-valta

    Todennäköisesti Miisukin tekee paljon metsätöistään veronmaksjien tukirahoilla avitettuna. Jos nuo poistuisivat on todennäköistä että Miisun työstäkin osa poistuisi. Jopa iso osa.

    jees h-valta

    Riippuu tietysti firmasta ja nythän voimme nähdä ainakin kummia. Uskon että mhy:n on mielellään ottamassa kemerat huojuvaa ja horjuvaa ja romahdusta lähentelevää talouttaan paikkaamaan.

Viewing 10 replies - 241 through 250 (of 264 total)