Keskustelut Metsänhoito Vuoden 2019 ensimmäinen hirvikärpänen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 122)
  • Vuoden 2019 ensimmäinen hirvikärpänen

    iski kimppuuni 31.07 illalla. En muista että olisi aiemmin näin varhain (heinäkuussa). 2018 istutettu taimikko (kuvio rapia 8 hehtaaria).

  • mettämiäs

    Tässä puolitieteellisen tutkimuksen tulos tämän syksyn hirvikärpästen määrästä ”omalla alueellani”: hirvikärpäsiä on tänä syksynä ylivoimaisesti vähiten koko 2000-luvun aikana, jopa jonkin verran pitemmältäkin jaksolta ”mitattuna”. Verrattuna viime vuoden kantaan tämän vuoden määrä on n. 10%, max 20% viime vuoden kannasta. Tällaisen hirvikärpäsmäärän kanssa ihan kohtuullisesti pärjäilisi. Nyt on tapahtunut jotakin ”suurta”, mutta en osaa arvioida, mistä on kysymys. Ainakin talvilaskennassa tietojeni mukaan hirvien määrä oli suunnilleen ennallaan eli jos se pitää kutiaan, hirvien määrä ei tällä kertaa selittäisi tätä suurta muutosta.

    jees h-valta

    Mettämiehen kannalla. Nythän jo koko ongelma vähäisyydessäänkin näyttää olevan loppu jo. Eli helppo vuosi. Toivottavasti se tietää samaa ensi vuodelle.

    Tolopainen

    Hirvilupamäärä ainakin on 50% suurempi meilläpäin kuin viime vuonna. Kai tuo lupamäärä hirvikantaan perustuu. Ampiaiset on myös erittäin agressiivisia tällä hetkellä, ei tarvitse olla kuin yksi ja heti tuikkas silmäkulmaan. Onneksi myrkky on aika lievää näin syksyllä.

    Lenkopetäjä

    Ei oo kärpäsiä ku ei oo hirviäkää täälä.2 kärpästä on tullu vastaan tälle syksyä

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kuten tässä ketjussa jo aiemmin kirjoitin, on tosiaankin kyseessä poikkeusvuosi hirvikärpästen suhteen.

    Kärpästen määrä on hiukan lisääntynyt syksyn mittaan, mutta edelleenkin ne ovat poikkeuksellisen pieniä. Lisäksi ne ovat huomattavan passiivisia, olivat lämpimälläkin säällä ja nyt sään viilentyminen on vain vähentänyt niiden aktiivisuutta.

    Hirvikanta on kuitenkin koko talven ollut, sanoisin muita vuosia runsaampi.

    Jostain olen kuullut että talvesta kotilot selviävät parhaiten jos ei ole voimakkaita suojakelejä. Pakkasta loppuun saakka ja nopea kevät on kuulemma kotiloille paras. Omasta havainnoinnista on peräisin tieto että kostea ja lämmin kesä on eduksi hirvikärpästen kuoriutumiselle. Tämän kesän kuivuus on ilmeisesti ollut päätekijä tämän vuotisille, ihmisen kannalta, suotuisille muutoksille.

    Hirvikärpäsiä olen havainnoinut vuodesta 1998 lähtien. Tämä kesä on ylivoimaisesti helpoin, hirvikärpästakkia en ole vielä päälleni pukenut. Joinakin kesinä sitä on pitänyt käyttää kaksikin kuukautta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kurki

    Täällä Länsi-Kainuussa hirvia oli viime syksynä jo vähän ja nytkin, kun hirviaidan läpi ei ole mennyt yhtään eläintä vuoteen ja samalla vähän on kärpäsiäkin. Tosin jonkun matkaa Ouluun päin olevalla palstalla Pohjois-Pohjanmaalla sitten niitä on ettei ilman kärpäspäähinettä pärjää.

    Metsuri motokuski

    Keski-Suomessa on hirvikärpäsiä ollut vähän liiankin hyvin. Enemmän kuin viime vuonna. Paikallisessa lehdessä oli asiantuntijan kirjoitus joka vahvisti asian.  Ollut kuulemma hyvä kevät ja kesä kuoritumiselle. Onneksi alkaa olemaan yöpakkasia että aamusta on hyvä liikkua.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Onko siellä Keski-Suomessa ollut sitten hiukan tuoreemmat kelit? Täällä lännempänä on kyllä ollut ihan rutikuiva kesä.

    Terv: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Kuivaa on ollut täälläkin mutta alkukevät oli kostea ja lämmin. Itikoitakin oli ihan riittävästi. Jonkin verran sadekuuroja tuli. Paikalliset maanviljelijät kertoivatkin että viljasato oli parempi kuin edellis kesänä eli jotenkin se oli parempi kosteuden suhteen.

    arto arto

    Meillä ei haitta kärpäsistä. Tänään yksi oli niskassa moneen vuoteen. Työn alla 16 ha luonnontilainen 6m koivikko. Eli varmaan mieluinen hirville olisi jos niitä olisi. Ilvekset söi metsäkauriit. Sudet ja karhut metsästeli harvaa hirvikantaa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 122)