Keskustelut Tekniikka Yhdenlainen sahavertailu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)
 • petep

  Ja ilmeisesti printtilehdessä on jonkinlainen loppuanalyysi olemassa. Ja laittanut 1,3 ketjun Stihliin ja työteho parantunut. On siihen olemassa laippakin johon 1.3 ketju on tarkoitettu.  Täytynee käydä lukemassa lehti….

   

  https://www.aarrelehti.fi/katso/videot/artikkeli-1.285186

  Puuki

  Sahavertailusta tuli mieleen mainos, joka tupsahti sp:iin tänään : Moottorisaha, joka oli ”testivoittaja TM:n testissä” . Nimi oli Jönköping. Hyvä ja halpa , alle 100 €:a 🙂

  pihkatappi pihkatappi

  Pessinen ei ole lukenut jätkän ohjetta, kun pitää ketjun kokoajan kireällä. Tietysti jos laippa ja ketju on eriparia niin voi olla että kireä ketju ei hae paikkansa niin kuin Päätalon Hermannin uuni. Kai se vähän huumorilla tarinoi, mainitsi vielä motit, mitä oli kapealla ketjulla paksummassa laipassa sahannut. Että ei se ole joka miehellä vehkeistä kiinni.

  Jätkä

  En ole koskaan kokeillut 1,3:n ketjua 1,5:n laipalla, mutta mitä on laipan ura joskus kulunut väljäksi, ei siinä ole uusikaan ketju suorana pyörinyt. sen näkee, kun katsoo ketjua ja kaasuttaa täysille, niin ketju luikertelee. jos aina pitää ketjua tiukalla, joutuu sitä jatkuvasti kiristelemään, eli se venyy tarpeettomasti. Samoin se on paljon raskaampi koneen pyörittää.

  Pessisen hakkuutekniikassa olisi hieman korjaamisen varaa. Kaatosahauksia yhdellä kädellä, kanto erinomaisen vino, ei siirtelykaatoja, ei varustevyötä, ei koukkua/ saksia, ei karsinnassa oikeaa rytmiä, eikä alaoksia karsittu. Kai se energiapuussa onkin turhaa?

  Pessisen kävelytyyli on ollut jo nuorempanakin tuollainen- hieman kankean oloinen, kai se johtuu siitä voimasta, jota on vaikka muille jakaa.

  Minulla ei ole koskaan ollut ylimääräistä voimaa, mutta tiekan paikan tullen olen kerran nuorena miehenä nostanut 600:sen fiatin takakulman ylös ja pitänyt sen aikaa, että kaveri sai pyörän vaihdettua, kun olo vähän kiire. Ja toisen kerran nosti diesel-Golfin etupyörän ojasta tielle, kun kuskin puolen pyörä oli peilijään päällä. Silloin meinasi tulla verta silmien alta, mutta se meni pyyhkimällä.

  Jeessihän ei teroita metsässä lainkaan, kun menee ilman bensapönttöä savotoimaan sadan kilometrin päähän. Yksi tankillinen päivässä riittää ja sahaa hän pitää yöt pannuhuoneessa, jossa sen sitten tankkaa ja ehkä joskus viilailee.

  Satatuhatta kuutiota / 50 vuotta on ihan kiva määrä, jos on pelkkää enskaa tai polttorankoja hakannut. Kun hakattiin päätehakkuuleimikoita ns suorintamenetelmällä ( = Tukkeja ei tarvinnut pinota niin, että päät olisivat olleet tasan)  – niin vuoden (n. 10 kk) -aikana metsurit hakkailivat 3000 kiintoa, taikka hakkasivat jopa 10 000 kiintoa ( vajaa tai yli).  Riippuen miehestä, sahasta ja puustosta. Jos puiden keskikoko oli yli kuutio, niitä ei tarvinnut tehdä kuin keskim. 60 kpl, että sai yli 60 kiintoa päivässä.

  arto arto

  En ole koskaan kokeillut 1,3:n ketjua 1,5:n laipalla, ,,,,,Eikä kannata. Nimittäin ei tule mitään. Ketjuhan menee hyvin mutta laippa ei sovi kunnolla sen tekemää uraan.

  petep

  Joskus sitä on täälläkin väännetty että onko 1,3 mm ketju leikkausteholtaan se paras ja järkevin.  Ja päädytty siihen että jos osaa viilata ketjun niin ei väliä. Ja jotkut kuulemma käyttää sen takia 1.5 mm ketjuja kun  kapeammat katkeilee.  Ja taisi olla niin että Artollakin on kestänyt kapeammat vaikka voimaa on ollut riittävästi laitteissa millä on sahattu ?

  Ei kiirettä.

  Kuvaus alkaa:”Nostakaa Tarzan puuhun”.Leikki leikkinä ja pylly pois tyynyltä.

  Laipan kääntelijät ja kärkipyörän rasvaajat ei taida tietää hommasta mittää.

  Laipat on varmaan kehittyny,80 luvulla kun pukkasi 20-35 pakkasessa vaseliinia kärkipyörään niin varmaan halakes.

  Keloa veistelin n.10 vuotta metsuri urani jälkeen ja en rasvannu koskaa.

  Enkä myöskään kääntäny laippaa.

  Kulu niin kuin kulu ja kesti jos sattu.

  Ei niitä montaa vuodessa menny.

  Mottimasa Mottimasa

  Kyllä Jaakko on kova mies, moni vähättelee, mutta yksikään vähätteliä ei pysty lähimainkaan samaan suoritukseen. Yli 50 vuotta metsurin hommia ja yksi ainut sairaslomapäivä koko aikana, enemmän loppuunsahattuja moottorisahoja kuin miehellä ikää. Koskaan ei myöskään ole kantanut lisäpainona turhaksi toteamaansa varustevyötä nostokoukkuineen, ei nouse pöllit eikä tukit pikkupojilta niinkuin Jaakolta. Harva heittää 260 kiloista tukkia olalle ja lähtee kävelemään.

  Jätkä

  Laippaa kannattaa aivan varmasti kääntää. Jo pelkästään kaatosahauksessa saha painaa ketjua sivuttain kannon päähän. Laippa kuluu toispuoleiseksi. Seurauksena on, että terä alkaa puoltaa. JA SE SIIS ALKAA PUOLTAA AIVAN VARMASTI.

  Tällöin uusi teräketju puoltaa myös, eikä laipan kääntäminen siinä vaiheessa korjaa tilannetta, koska toisen puolen kiskot ovat kuluneet matalammiksi, samoin ura on jo kulunut vinoon, ei paljon, mutta kulunut kuitenkin.

  Tautiin on korjauslaite, eli hiontakelkka, jolla lattaviilaa kuljetetaan kiskojen päällä niin kauan, että molemmat ovat sileitä ja tasaisia.

  Samassa urakassa pitäisi laipan reunoihin hioa pienet viisteet, että hakkaumat lähtevät ja laipan paksuus palautuu myös reunoista oikeaksi.

  arto on oikeassa siinä, että paksumpi laippa alkaa panttaamaan sahausrakoon. Energiapuusavotassa sillä ei ole juuri merkitystä, mutta tukkipuissa ei tule sahaamisesta mitään.

  1,3 millin vetolenkit kestävät kyllä ammattimetsurinkin sahassa, kunhan vetorissa ja laippa ovat kunnossa. Mutta ketjut ja laipat on syytä pitää oikeissa suhteissa.

  Suuri määrä sahoja ei vielä todista mitään. Eräs metsuri Isojoella/Karijoella vakuutti vaihtavansa sahan kolmen kuukauden välein. Kantoi rahansa kauppiaalle, eikä viinakauppaan. Huskukauppiaalla oli hyvä asiakas!

  jees h-valta

  Mottimasa oikeassa. Nuo turhat rojun metsään kantamiset todella kannattaa karsia ensin ja katsoa hiukan että ruoto on kunnossa kun töitä tehdään. Ja tuossa työssä se pysyy kyllä kunnossa kunhan ei tule pitkiä pausseja. Työtekniikka pitää osata ja sen kyllä kyseinen metsuri hallitsee.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)