Keskustelut Metsänhoito Yksityinen suojelu

  • Tämä aihe sisältää 80 vastausta, 18 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarTimppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 79)
  • Yksityinen suojelu

    Löytyi metsäpalstalta lintu ja luontodirektiivin perusteella suojeltava alue (SPA/SCI).
    Onkos kokemuksia tai tietoa miten pitää toimia?
    Metsä on nyt raivauksen kohteena ja se on tarkoitus harventaa. Pitääkö nyt tehdä jotain selvityksiä?

    Maksetaaankohan yksityisestä suojelusta kelpo korvauksia?
    Alue on suojelualueen kyljessä jo valmiiksi. N.50v metsää.
    kyseinen kuvio on 2ha ja koko palsta 12ha. Hoitotoimenpiteitä ei ole tehty 30 vuoteen.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perustuuko luonnonsuojelualueen vaikutus sen ulkopuolelle johonkin lakiin, vai onko kyseessä suositus jolloin asia jää maanomistajan harkintaan? Hankalinta on jos omistaja vaihtuu siinä rajalla. Lähtökohtaisesti suojelualueet pitäisi perustaa niin laajoina, ettei suojelun kohde vaarantuisi ulkopuolisten alueiden käsittelystä eikä tällaisia rajoitteita tarvittaisi.

    kaapo123

    Toisen metsästä ei saa luvatta ottaa kuin marjat ja sienet.Tulenkin tekoon lupa oltava.Kävellä saa ilman lupaa,mutta ei vioittaa saa metsää

    mehtäukko

    Nyt kun lisäsuojelusta vouhkataan kierroksilla, ensin olisi tilakohtaisesti kartoitettava ns. 0-alueet. Niitähän on enempi ja vähempi kaikilla, ja nämä laskettava sitten yhteen. Siihen metsitettävät jouto-alueet lisäksi, kansallispuistot ja naturat.

    Saattaisi käydä niin, että syyhy hyytyisi rauhallisemmaksi, kun kaikki ynnätään?

    Timppa

    Suojelualueita on tietysti monen tyyppisiä, mutta jos sellaisen rajalla on päätehakkuuta huutava kuusikko, saako aukon silloin tehdä vapaasti?

    Kuusikoista en tiedä, mutta ainakin toistaiseksi männikön on saanut hakata.   Metsäkeskus on esittänyt, että rajalle voisi jättää joitain pienempiä, puita.  Niitä ei ole ollut, joten jätetty vain normaaleja jättöpuita.

    Tomperi

    Niinpä, ely keskuksen asiantuntija kävi rajaamassa ja antamassa ohjeet liito oravan pesintä paikalle… lopputulos, pesintä paikka sai hakkuu luvan ja ns muutama reuna puu säilyi, yksityismetsästä kyse, sen kertoi biologi joka saa elantonsa luontokartoittajana metsähallituksen palveluksessa … kuka oli oikeassa,  mie en oikein oo oppinna noita arvomerkkejä arvostammaan…

    Timo Heikki

    Metsäkeskus oli lähettänyt tiedon hakkuu ilmoituksesta ja Ely lupasi vastata 10pv:n kuluessa.

    PS. Maanmittauslaitos oli lisännyt karttoihinsa yhden rajakiven joka nyt poistettiin kun aloin kyselemään sen sijainnista. Pinta-ala pieneni 0,2ha tukkimetsää. Artisti maksaa…

    Timo Heikki

    Noo, ni, vastaus elyn luonnonsuojeluyksikön ylitarkastajalta tuli:

    ”Harvennushakkuut eivät todennäköisesti merkittävästi haittaa tämän Natura-kohteen suojeluperusteena olevia luonnonarvoja (keidassuot, boreaaliset luonnonmetsät ja puusoiset suot), joten hakkuut voidaan toteuttaa suunnitellusti.”

    Joten raivuut jatkuu ja harvennukset käyntiin heti kun hintapiikki on päällänsä….

    Timppa

    Siis lintudirektiivillä ei ollut vaikutusta tai tuo ylitarkastaja ei tiennyt siitä.   Tuo ”boreaalinen luonnonmetsä” on mielenkiintoinen käsite.  Niitähän ei talousmetsissä todellisuudessa ole, mutta nykyään niitä löydetään noilta Natura-alueilta.   Testaapa tilannetta tekemällä uudistushakkuuilmoituksen.  Lausunto ei taida olla noin myönteinen.

    Maallikko ei tiedä millainen ”boreaalinen luonnonmetsä” on.  Jos puhdas männikkö tai sekametsä ovat olleet yhtä kauan hakkaamatta, niin  se puhdas männikkö ei ole boreaalista luonnonmetsää, mutta sekametsä on.

    Kummallista, jos ”puustoisia soita” ei saisi hakata.  Joskus suojeluperusteena on ollut se, että suo on vähäpuustoinen.

    Nostokoukku

    Puustoinen suo voi olla hyvinkin rehevä lehtomainen korpi.

    Timppa

    Tietenkin puustoinen suo voi olla korpi, mutta onko siitä aikanaan suojelupäätöstä tehtäessä maksettu korvausta.  Tuo ”boreaalinen luonnonmetsäkin” on varsin nuori viritelmä.  Metsä on vanhentunut noista n 25 vuoden takaisista Natura-ajoista ja muuttunut tavallisesta  metsästä suojelukohteeksi.

    Eli Ympäristöministeriö on laajentanut suojelutasoa siitä, mitä se oli alkuperäisen Natura-päätöksen mukaan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 79)