Keskustelut Metsänomistus Yksityistien vs. kiinteistölle johtavan tien hoitomaksu?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 74)
  • Yksityistien vs. kiinteistölle johtavan tien hoitomaksu?

    Tuli tuollainen vastaan: Muutama osakas (3/10) on saanut tiekunnan vuosittaista hoitomaksua vastaan myös oman pihatiensä aukaisun. Pihateiden pituudet 50-300m ja tätä käytäntöä jatkettu ilmeisesti useampi vuosi. Yksiköinnissä tätä ei ole huomioitu, vaan on tehty tyyliin”isän kanssa näin sovittiin”.”ja jossain pöytäkirjassa on maininta”. Osakkaista 7 ei ole tätä etuutta saanut nauttia, koska ei ole tästä käytännöstä edes kuullutkaan. Eli ymmärrän asian niin että on toimittu vastoin hyvää käytäntöä. Tai ehkä jotain muuta.

    Uusi auramies kyseenalaisti menettelyn ja ilmoitti että ei suostu tähän, vaan jokainen maksaa omaansa ja tiekunta omansa.

    Mikä on raadin kanta? Siis tähän miten aiemmin on toimittu?

  • mehtäukko

    Kyllä noin,- puita tai hirviä. Ammattimainen marjankeruu jo nimestäkin päätellen ei oikeuta ilman korvausta ajeluun.

    tamperelainen tamperelainen

    Tiekuntaan kuiuluvan metsäalueen omistajilta perutaan maksu, joka kattaa metsän käytöstä aiheutuvat kulut. Minusta se kattaa niin metsätalouden kuin metsästyksen. Sama se kaadetaanko maalta puita vaiko hirviä.

    Jos MO alkaa myymään soraa palstaltaan,määrätään käyttömaksu,koska sitä ei ole yksiköinnissä huomioitu.Jos MO taas vuokraa sorakuoppansa yrittäjälle,yrittäjä maksaa käyttömaksun(mutta MO tieyksiköt).Metsästys ei yl tuo maksuja,mutta tien varrella sijaitseva metsästysmaja,ampumarata johtaa tieyksiköihin.Jos MSeura alkaa esim harrastamaan majansa vuokrausta,olisi mielestäni lisäksi käyttömaksun paikka.Sähköyhtiöillä sekalaisia käyttömaksuja(10v jaksoja ),mutta ainakin.jos yhtiö lunastanut johtoalueen ,pitäisi johtaa tieyksiköihin

     

    Puuki

    Vuokralle antaja , ei vuokraaja,  kustantaa yksikkömaksun joka kattaa käyttömaksun pellon vuokrauksessa ainakin kunnan teillä.   Sama käytäntö luultavasti on metsäautoteilläkin. Omistusoikeus ratkaissee.

    tamperelainen tamperelainen

    Tieyksiköinti kattaan peltokiinteistön normaaliviljelyn.On käytännöllisintä,että omistaja maksaa tieyksiköt ja se sitten huomioidaan vuokrassa.Jos sitten vaikka tiluksilta kuoritaan ruokamulta ja kuljetetaan pois,seuraa siitä käyttömaksu joko omistajalle tai vuokralaiselle.Riippuen siitä kumpi toimenpiteen tekee,tieyksiköt maksaa omistaja edelleen

    mettämiäs

    ”Kehotan vain noudattamaan verottajan ohjeita. Minulla ei ole muuta tietoa kuin se kotitalousvähennyksen perussääntö, että vain työn osuus vähennetään, siis erotellaan laskusta vähennettäväksi. Joku ehdotti että konekuluja myös, mutta ei niitä maksa vaivaa erotella, jos siinä tulee sitten tehtyä liian suuri vähennys, josta joutuu tilille jos tulee verotarkastus”

    Parina viimeisenä lumitalvena pihani lumityöt ovat maksaneet useita satasia, joista kotitalousvähennyksen kautta on muutama satanen sitten palautunutkin. Oikein kaupungissa asuvan punkkitohtorin mielestä ei taida maksaa vaivaa eritellä ja ilmoitella näitä kuluja, tällaisen vähävaraisen kansakoulupohjalta yrittävän pienmetsänomistajan mielestä taitaa vähän maksaa vaivaa. En sitten ole ihan varma, kumpi ymmärtää toista väärin, mutta minulla ei ole näissä asioissa varaa olla väärässä. Tähän liittyen palstalla olikin ihan hyvä seuraavanlainen kommentti:

    ”Toisinaan ei oikein pysty erottamaan onko kyse tiedon tai ymmärryksen puutteesta vai trollaamisesta.”

    Tuo olikin pitkästä aikaa osuva kommentti tällä palstalla…

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No minkä osuuden laskusta mettämiäs vähensit?

    Lainaus: työn osuus vähennetään, siis erotellaan laskusta vähennettäväksi.

    Jos luet tarkasti mitä edellä kirjoitin niin siinä sanotaan että tietämäni mukaan kotitalousvähennyksessä vähennetään vain laskun sisältämä työn osuus. Lisäksi kirjoitin että ei maksa vaivaa joutua verottajan kanssa kahnauksiin tekemällä liian iso vähennys. En tarkoittanut vähätellä vähennyksen suuruutta: tiedän että aurauslaskut ovat isot.

    Vähennyksen määrä on tänä vuonna kotitaloustyössä 60 % alvillisesta työn osuudesta miinus omavastuu 100 euroa. Remonttitöissä 40 % työn osuudesta.

    https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/

    Ola_Pallonivel

    50% palstan mettämiehistä elää edelleen 60-70 luvulla. Tilanne muuttui 2009.

    https://www.taloustaito.fi/koti/saako-viemarinkaivusta-kotitalousvahennyksen/#6928a378

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos täsmennyksestä. Tätä tietoa ei kerrota verottajan ohjeissa tai jos on niin en löytänyt. Pitää varmaan vinkata että lisäävät sen.

    Ola_Pallonivel

    Lähipiirissä menee kaivinkoneen työtä tämän vuoden verotukseen. Kerron kyllä aikanaan, jos ei jostain syystä mene kotitalousvähennykseen.

    Ola_Pallonivel

    ”Pihatien rakentamiskustannukset piha-alueella”

    Tuo on mainittu verottajan ohjeissa, että käy vähennyksiin. En kyllä keksi sen sisältöön mitään muuta, kuin konetyötä. Materiaalit toki jää ulkopuolelle.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 74)