Keskustelut Metsänhoito Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 80)
 • Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

  Minulla on yksi reilun puolen hehtaarin kuvio, jossa kasvaa lähinnä hieskoivua: pituus 5-6 m ja tiheys 7000 kpl/ha. Jonkin verran on pientä kuusta seassa. Uskaltaako tällaisen hieskoivikon harventaa raivaussahalla tiheyteen 2000 kpl/ha? Vai pitäisikö lumituhovaaran takia jättää ensin tiheämmäksi ja myöhemmin harventaa uudestaan?

 • koillis lappi

  Niin kuin jätkä sano.Kahteentonniin.Tiheämmässä kasvaa vaan riukuja ja on herkkiä katkeamaan talvella.Tupsulatvat elpyy aika hitaasti jos tiheänä mennään harvennukseen asti.

  pihkatappi pihkatappi

  Rovaniemen korkeudella 50 vuoden kasvatuksella tullee OMT-pohjalla noin 150 mottia/ha koivukuitua, kun tekee taimikonhoidon tuohon 2000 kpl/ha tiheyteen. Kun kuusen taimia alkaa alle nousemaan, on verhopuuhakkuun aika. Jos ei kuusta tule alle, harvennus harvaksi sulan maan aikaan, niin että maaperä rikkoutuu ja odotellaan taas niitä kuusen taimia. Viljelykustannuksia kannattaa vältellä ja joustaa puuston kasvatuksessa uudistamisen hyväksi.

  Etelämmässä voi onnistua muillakin konsteilla.

  Tolopainen

  Ei taida noita hieskoivikon kasvattajia etelässä pahemmin olla, kun kuusi tuottaa kuitenkin kymmeniä tuhansia enemmän kiertoaikana.

  Jätkä

  On se ihme ja kumma, kun joidenkin kaaliin ei mene millään totuus, vaan omissa harhoissa huhuillaan.

  Eikö mene jakeluun se, että kun hehtaarin pinta-ala kasvattaa vaikkapa sata kuutiota puuta, niin se kasvattaa sata kuutiota puuta on niitä 2000, 3000, 4000, taikka 5000 runkoa hehtaarilla. Ihan pieni kokoero on eri lukemissa kasvatetuilla puilla.

  Kun sitten esim mennään kahteentuhanteen runkoon viidestätuhannesta, niin 3000 runkoa pieksetään maahan, mutta jäljelle jääneet 2000 runkoa ovat lähes yhtä hinteliä kuin poistetutkin.

  Maaperän kasvuvoimasta on haaskattu 60 %!  HULLUN HOMMAA.

  pihkatappi pihkatappi

  Joo, tuossa 2000 rungonkin kasvatuksessa ainespuukorjuussa jää metsään 30 mottia, 4000 rungon kasvattamisessa varmaan puolet jäisi metsään.

  Metsuri motokuski

  Noinhan se varmaan on mutta siinä varmaan on se ongelma että kun ei tiedä kuinka paljon se maapohja puuta kasvattaa. Usein uskotaan että kasvuvoimaa on enemmän kuin onkaan. Sen vuoksi on erilaiset suositustaulukot maastotyypeille, jossa on huomioitu keskimäärin maapohjan kasvatuskyky. Täälläkin on paljon kerrottu kuinka huimia hehtaarituottoja on saatu päätahakkuussa, mutta maapohja täytyy silloin olla erityisen kasvava ja olosuhteet hyvät jotta se pystyy kasvattamaan ennätystuloksia. Useat omatoimi metsänomistaja saattavat uskoa että juuri minun maapohjat pystyvät tuottamaan huippu tuloksen.

  Jätkä

  Se sen maapohjan huipputulos saavutetaan sillä, että noudatetaan esim metsäntutkimuslaitoksen tutkimia ja kokeilujen kautta saatuja ohjeita.

  Edelleenkin toista ja toistan: Maaperä kasvaa sen huippumäärän on runkoja enemmän tai vähemmän. Omistaja voi itse päättää, haluaako hän kasvattaa tukkipuita vai makkaratikkuja. Molempia tulee hehtaarilta kuutioina yhtä paljon, lukumäärässä makkaratikkuja tulee hieman enemmän.

  Tolopainen

  Hieskoivuista tulee hyviä makkaratikkuja tai aurauskeppejä kun ei mene harventamaan. Harvenee ne luotaisestikin kun antaa kasvaa, säästyy bensaa ja aikaa.

  koillis lappi

  Kova täytyy olla makkarannäläkä jos pittää erikseen tikut kasvattaa.Koivu jos mikä sitä tilaa tarvii alusta lähtien.Tämä nyt on kuitupuun kasvattajan mielipide kun täällä ei siitä muuta tuu.

  Tolopainen

  Eipä siitä  tule juuri muuta muuallakaan, tukkisaanto jää niin alhaiseksi, että ei kannata tukkia edes yrittää. Tuottokin on parempi kun katkaisee heti kun kuidun saa. Koivutukin hinta on lisäksi huono.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 80)