Keskustelut Metsänhoito Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

 • Tämä aihe sisältää 80 vastausta, 20 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten AvatarJätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 80)
 • Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

  Minulla on yksi reilun puolen hehtaarin kuvio, jossa kasvaa lähinnä hieskoivua: pituus 5-6 m ja tiheys 7000 kpl/ha. Jonkin verran on pientä kuusta seassa. Uskaltaako tällaisen hieskoivikon harventaa raivaussahalla tiheyteen 2000 kpl/ha? Vai pitäisikö lumituhovaaran takia jättää ensin tiheämmäksi ja myöhemmin harventaa uudestaan?

 • Visakallo Visakallo

  Kyllähän hieskuivukin tukin mittoihin kasvaa, mutta ei ilman kunnollista hoitoa ja harvennuksia. Jää toki rauduksesta jälkeen kuutioissa niin kuin yleensä laadussakin. Erikoispuun ostajat ovat joskus halunneet rauduksien sijasta järeitä hieskoivuja ihan kohtalaiseen hintaankin.

  sitolkka

  Jotkut kasvaa jotkut ei. Hieskoivussa vaihtelu on yksilöiden välillä hyvin suurta.

  Visakallo Visakallo

  Juuri sen takia hieskoivikkoakin on reilusti harvennettava jättäen ne parhaiten kasvavat jäljelle. Vain sillä tavalla saa hieskoivuista kunnolla tukkia.

  15 ha

  Taidan päätyä siihen, että raivaan kuvion nyt keväällä 2000 kpl/ha. Aika näyttää, tuleeko tukkia vai pelkkää kuitupuuta. Perintöpalstalla on kaksi tällaista kuviota, jotka on päätehakkuun jälkeen jätetty oman onnensa nojaan. Toinen kuvio on pienempää hieskoivikkoa, yritän myös sen raivata tänä vuonna.

  Jätkä

  Tärkeää olisi saada siemensyntyisiä puita jääviksi puiksi. Vesasyntyisessä lehtipuussa on sydän lahoamassa jo varsin varhaisessa vaiheessa. Samoin siinä juuristo on toispuoleinen, eli sopimaton tuuli kaataa sen helposti.

  Yleensä se kyllä pärjää kuitupuun kokoiseksi – melko järeäksikin, mutta siemensyntyiset kasvavat parempirunkoisiksi ja laadukkaammiksi ja isossakaan tukissa  ei ole juurikaan ruskotäpliä.

  Uppo

  Ennenkuin käynnistät raivaussahan, kannattaa selvittää saako taimikoihin kemeraa. Eikös nuoren metsän tuki ole taas pääsiäisen jälkeen haettaessa?

   

  Tolopainen

  Ei hieskoivikkoon mitään Kemeraa saa, jos se on pääpuulajina. Metsäsuunnitelmissa kaikki hiekset kirjataan rauduskoivuksi, jotta saa Kemeraa, rahat menettää, jos joutuu tarkastukseen. Ei hiekselle ole Kemerassa edes mitään harvennusohjetta. Kyllä hieskoivikko on ihan oma bisnes, jota voi hoitaa kuten parhaaksi näkee.

  Puuki

  Ei saa kemeraa, kun on noin pieni ala. Muutenhan hieskoivu kelpaa pääpuulajiksikin turvemailla siinä missä muutkin puulajit.

  Jos lumivahinkoja on odotettavissa, niin kannattaa jättää vähän enemmän kuin 2000 kpl/ha .

   

   

  Jätkä

  Myös turvemaan peltojen metsitykseen on saanut hieskoivu-istutukseen tuet ja taimet. Jos tilalla on muita kuvioita, niin niitä samaan aikaan käsittelemällä kyllä pinta-alan saa kasvatettua. Toisaalta noin pienellä alueella on kai ihan se ja sama saako siihen kemeraa.

  Ei kai meistä kaikki ole jonkun kemeran vaivaisia? Kuitenkin tekisin koivikkoon harvennuksen ja kernaasti kerralla kuntoon.

  oksapuu

  Tuollaisen kuvion raivaa päivässä (tai kahdessa) 🙂 …

  Itse ottaisin nyt heti lehdettömään aikaan puolet pois. Parinvuodenpäästä sitten taas puolet pois…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 80)