Keskustelut Harrastukset Yllätys,yllätys.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)
  • Yllätys,yllätys.

    Eilen radion ajantasa-lähetyksessä Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen ja ekonomisti Roger Wessman olivat molemmat sitä mieltä että hallituksen työllisyystavoite 72% on ihan mahdollista saavuttaa.Tähän saakka kaikki mahdolliset tutkimuslaitokset ja asiantuntijat ovat olleet täysin päinvastaista mieltä.

    Miten käy tavoitteen jos kansalaisaloite työttömien aktivoinnin lopettamisesta menee läpi?

  • Jätkä

    Kyllä meillä Suomessa on myös työhaluisia ja taitoisia ihmisiä työttömänä. On kuitenkin hölmöä elättää ajatusta, että ihmisen pitäisi tulla toimeen 15 tunnin työviikoilla tienatuilla ansioilla, kun vielä tuo tuntiansio on pienemmästä päästä.

    Minusta monessa työpaikassa olisi mahdollista ottaa työkuntoinen työtön töihin esim porrastetulla palkalla, eli ensimmäinen viikko päivärahan kokoisella, sitten palkka nousisi pariksi viikoksi muutaman kymmenen prosenttia ja edelleen palkka nousisi niin, että parin kuukauden jälkeen oltaisiin jo listapalkoissa, jos työnantaja katsoo suhteen hänelle olevan kannattavan. Koeaikaa voisi olla siitä eteenpäin muutama kuukausi, ehkä jopa puoli vuotta, ja jos työmoraali olisi kohdallaan, työpaikka löytyisi.

    Alkuun voisi yhteiskunta tukea työnantajaa ja työtö kokeilevaa, esim konsultoimalla ja opettamalla työntekijää työhön.

    Ensimmäiseksi pitäisi kuitenkin karsia työttömältä sellainen ajatus, että palkka työstä on moninkertainen verrattuna työttömyyspäivärahaan taikka peruspäivärahaan. Myös ajatus, että maksettu 9 €:n lisä päivässä oisi ”Palkka ankarasta uurastuksesta, pitäisi kitkeä juuriaan myöten pois.

    Ei kiirettä.

    Metsurina olin 6 ensimmäistä vuotta.Sitte apumiehenä puoli vuotta hirsirakennus virmassa.

    Alako uusi kehikon veisto.Sovittiin 75% kokeneiden veistäjien palkasta(urakalla mentiin).Puolen vuoden päästä ottivat täysjäseneksi

    Oppisopimusko vaiko mikä liene,mutta reilu peli molemmin puolin.

    Tämä 80 luvulla.Tänään eri jutut.

     

     

     

    korpisoturi

    Meillä on paljon työttömiä, jotka ovat ns. väliinputoajia: on esim. sairauksia jotka johtavat alentuneeseen työkykyyn. Eläkkeelle ei pääse, työhön ei huolita. Ei taida olla enää sellaisia ns. avustavia töitä kuten omassa nuoruudessani…

    Jos meillä on nyt nousukautena monta sataa tuhatta työtöntä+eläkepommi ja iso joukko syrjäytyneitä nuoria, seuraavan laman aikana alkaa olla yhteiskuntarauha jo uhattuna.

    Isoihin ongelmiin ei ole helppoja vastauksia. Olen itsekin ollut työttömänä, turhauttavaa se on. En usko, että työttömien syyllistäminen ja keppilinja auttavat mitään suureen rakennetyöttömyyteen.

    Ei kiirettä.

    Joo.90 lama kun tuli niin lähin saksaan.

    Ois siinä ollu mahikset  jäädä äitin helmoihinkin” pyörimään’

    Työttömien syyllistäminen ei auta ketään.

    Lentäjä-ässä Sipilä nyt vaan haluaa säilyttää kasvonsa lestamummojen silmissä ja hyvät veljet taputtaa kun ely keskus jakaa rahaa..

     

    Timppa

    Kysymys kuuluu, että mihin saakka yhteiskunnan tulee tukea kotonaoloa.  Tunnen Lapissa pariskunnan. Mies timpuri, vaimo siivooja.  Kun lapset kävivät lukiota, niin perhe muutti Länsi-Lappiin ja molemmat olivat töissä.  Niitähän siellä riitti.

    Lapset läksivät maailmalle ja pariskunta palasi takaisin Ylä-Lappiin.  Nyt mies on pääsääntöisesti kotona.  Tekee ehkä jotain keikkoja naapureille.  Eihän siellä ole yleensä pysyviä timpurin töitä.  Vaimo käy siivoamassa Norjassa ja saa sieltä hyvää palkkaa.

    Siis kysymys kuuluu, että pitääkö meidän maksaa timpurille joutenolosta, kun taatusti töitä on Lapissakin ja Suomessa työllistetään lukemattomia virolaisia.  Vastaus ei tässä tapauksessa ole tietenkään helppo.  Siellä Ylä-Lapissakin tarvitaan joskus timpuria, kun siellä kuitenkin asuu väkeä.  Tällaisissa tapauksissa pitäisi tyypille löytää jotain muutakin hyödyllistä työtä, jottei maksettaisi kotona löhöämisestä.   Tämä asenne, että saa rahaa vastikkeetta pitäisi katkaista.  Siksi se kirpaisee varmasti monia, jos joutuisivat korvauksen eteen tekemään työtä.

    Ei kiirettä.

    Timppa.Lappi on  aika laaja maa.

    Ite asun rovaniemellä.Ja jos utsjoella tarvitaan timpuria päiväksi pariksi niin taitaa mennä kuluihin koko  tili.

     

    Jotain suhteellisuuden tajua pitäs olla.

    Ja ymmärtääkseni sinä olet yli 80.Mikä olet neuvvomaan tämän päivän nuoria.

     

    Timppa

    Et kiireetön ymmärtänyt tai minä on osannut kirjoittaa. Joka tapauksessa totesin, että Utjoellakin tatvitaan timpuria joskus.  Siksi ongelma onkin vaikea.  Oletko sitten sitä mieltä, että viisasta on pitää timpuria yhteiskunnan varoilla esimerkiksi 10 kuukautta vuodessa kotona oleilemassa, kun Suomessa huutava pula heistä?  Paremmin kannattaisi pitää kaveri siellä missä rakennetaan matkailukohteita, joissa työllistetään jatkossa uusia työpaikkoja ja kerätään rahat turisteilta.  Silloin meillä on tulevaisuudessakin mahdollista saada kunnon eläkettä.  Aikanaan 1970-luvulla Pääkaupunkiseudulla oli huutava pula rakennusmiehistä.  Silloin majoitettiin Kainuun ja Itä-Suomen tuhansia metsureita paikkaamaan vajausta.  Ei silloin maksettu kenellekään joutenolosta.

    Kyseessä on varttunut perhe.  Kyllä yli 80-vuotiaallakin on mielestäni puheoikeus ja perspektiiviä ottaa kantaa asioihin.  Ongelma on tämä vastikkeeton tuki, joka näytetään katsottavan saaduksi eduksi.  Onhan meillä esimerkiksi Pääkaupunkiseudulla tuhansia työttömiä ravintola-alan työntekijöitä ja toisaalta samanaikaisesti heistä huutava pula.

    Reima Ranta

    Syyllistämättä ketään millään tavalla, jokaisen vähääkään vastuullisen poliittisen päättäjän työllisyystavoite voi olla vain se, että työikäiset ja työkyiset kansalaiset osallistuisivat kykyjensä mukaan työelämään.

    Jos työtä ei ole tarjolla, jokaisen kansalaisvelvollisuus tulisi olla kehittää tavalla tai toisella valmiuksiaan työn vastaanottamiseen. Esim. tietotekniikka antaisi tähän erinomaisia ja kustannustehokkaita mahdollisuuksia.

    Jovain

    Eihän tavoite työttömän aktivoimiseksi voi olla kuolleena syntynyt ajatus. Eiköhän sieltä päästä työttömyysongelmaa ole syytä lähteä purkamaan. Lieneekö vastikkeettomalla rahan jakamisella luukulta muuta tarkoitettukaan, kuin panostaa yhteiskunnan kannalta kalliiseen ylläpitoon. On perustuslaillinen velvollisuus ja ties mitä. Kalliskin, onhan elintaso korkea ja myös työttömän etuudet täytyy olla sen mukaiset. Kieltämättä onhan siihen hyvinä aikoina ollut varaa, mutta ei välttämättä enää. Menestymisestä kielii mm. elintasopakolaiset?

    Varsinaisesti Suomessa ei ole työttömyyttä, on vain työttömyysongelma. Hyvin pitkälle kotikutoinen ja kotivetoinen elintaso-ongelma. On toki kohtaantumisongelma, mutta myös kohtaamisongelma, joka ei kuitenkaan ole Suomalaisille tarkoitettu? Menee valitettavasti vierastyövoimalle. Mitä kaikkea onkaan työaloja, jotka ovat kokonaan tai osittain vierastyövoiman hallussa. Mistä kaikesta tämä johtuukaan, mutta ei se ainakaan työhaluisia näytä veltostuttavan?

    Onhan se vähän krouvia, mutta menköön. Hyvähän se on neuvoa kun on eletty vastaavia aikoja, vuosia aikaan Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen…. Tällä hetkellä ulos pääsy näyttää olevan vaikeampaa. Ajat ovat toiset ja valta on instituutioilla. Eletään vuosia aikaan Ay, EU, Ay, EU…..

    Hiluxmetsuri

    Mukavaahan se on jos tuollainen tavoite on täyttymässä. Rakenteellisia, osittain ihan itse rakennettuja ongelmia ei ole kuitenkaan poistettu. Aloitetaanpa vaikka siitä, että AY-liike on lähes täydellisesti ulkoistanut työttömyyden kustannukset kaikille veronmaksajille. Tämä tarkoittaa sitä, että työmarkkinat eivät oikeasti jousta koska AY-liikkeellä ei ole mitään kannustetta edistää työllisyyttä.

    Jos työttömyysmaksu maksettaisiin oikeasti pääsääntöisesti työttömyyskassoista ja ay-rahoista, niin johan alkaisi homma kiinnostaa. Nykyinen mekanismi pitää taitavasti yllä työntarjonnan niukkuutta ja puolustaa palkkoja. Ja työttömät saadaan syyttämään valtiota työttömyyskorvausten alhaisuudesta ja leikkauksista. Eläkemekanismi on hieman samankaltainen himmeli.

    Ja sitten toinen asia ovat erilaiset oikeasti työnmäärään ja tarpeeseen vaikuttavat tekijät. Työtä on tarjolla paikoilla, joilla on markkinoita ja kasvua, joka edellyttää lisätyöpanosta. Jos ei ole markkinoita eikä ole osaajia, niin kukaan täysjärkinen työnantaja ei sijoitu tuollaiselle paikkakunnalle. Kehitys ruokkii itseään. Tästä on onneksi vastakkaisiakin esimerkkejä ja yhteistä näille onnistumistarinoille on keskittyminen tiettyyn osaamiseen ja globaalit markkinat.

    Kolmantena seikkana ovat palkat suhteessa elinkustannuksiin.  Työtä on tarjolla kaupunkiseuduilla, joilla vuokrataso ylittää maksukyvyn ja työnteosta syntyy tappiota. Miksi siis vaivautua? Lisäksi se kalliilla maksettu rakas oma talo jäisi tyhjilleen syrjäseudulle rapistumaan.

    Synkältähän tämä kuulostaa, mutta faktat on tunnustettava. Ei ole muuta ratkaisua kuin kouluttautua työttömyysturvan aikana, koettaa olla alkoholisoittumatta ja masentumatta ja elää niukasti. En yhtään ihmettele että vastakkainasettelu nostaa päätään ja eriarvoisuuden tunteet nousevat pintaan.

    Työttömyys on niin monen tekijän summa, että sitä ei pidä pelkistää vain yhden osapuolen huoleksi. Yhteiskuntamme kannustinrakenteissa on vakavia demoralisaatioelementtejä, joiden seireenilaulu on sekoittanut faktan ja fiktion.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)