Käyttäjän Ammatti Raivooja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 3,280)
  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tottakai siellä kentällä on isoja puita mitä ajetaan tukkirekalla sinne pihalle. Mitkä olisivat todennäköisyydet sille, että se piha olisi täynnä haketettavaa risua? Tuossa on viimesyksyltä mitä tapahtuu kun energia varastoidaan lähempänä metsään niin kaikki ajetaan samaan kasaan ennakkoraivauksen perusteella tuossa on myös koivu ja kuusitukkia.

    Onko suorittava ainoa joka on sitä mieltä energialaitoksen piha on oikea paikka tehdä silmämääräinen tarkastelu mistä se hake sinne tehdään?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    https://www.luke.fi/fi/tilastot/puun-kaytto/puun-energiakaytto-2023

    Näyttäisi viime vuodet olleet metsähakkeen käyttö kasvussa ja ainespuun sivuvirtojen laskussa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuossahan mä laitoin muutaman kuvan istutuskuusikoista mistä saisi jopa osasta tukkia mutta ovat menossa energiaksi. Sitä ennakkoraivattavaa ei ole paljon, se on tullut pienistä kannoista ja se laukasee sen energiapuuksi kun maanomistaja ei itse tee ennakkoraivausta. Kaikki on hoidettu, 5 vuotiaana vvarhaisperkaus ja niin edelleen. Mutta se etupainotteisuus minkä jälkeen pienillä kannoilla on 15 vuotta aika kehittyä hakkuuta häiritseväksi. Sieltä sitä otetaan mistä helpoiten saadaan, aktiivisessa hoidossa ja myynnissä olevilta tiloilta missä koivut ei kasva samaa tahtia kuusten kanssa ja pienet kannot ei lopeta vesomista.

    Mutta tulevaisuudessa on hyvä jos erilaisia palveluita on saatavilla mistä valita tuottaako itselle suuremman hyödyn useampi harvennus vai yksi harvennus joka lähinnä maksimoi yrittäjän tilin kuin oman. Jo muinoin metsänvartija tiesi, että apuharvennus tuottaa maksimaalisen puuntuotoksen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Voin luvata ja taata, että jos rehevälle tehdään kuusikkoon 3-4-vuotiaaseen taimikkoon varhaisperkaus niin ei takuuvarmasti tule riittämään, siitä tulee painajainen. Tosiaan meilläkin vedettiin  vesurilla reikäperkaus 3-4 vuotiaaseen taimikoon jolloin myöhemmin tehtävä yksi raivaus on riittänyt. Nykyisessä ilmastossa kuuset eivät tarvitse tuota vesuriperkausta kun suoraan vaan tekee sitten sen myöhemmän raivaukssen siinä 7-vuotiaasta eteenpäin. Reikäperkauksessa vesurilla oli ihan hyvä idea, että saadaan ne lähimmät kuusta vaimennettua aiheuttamatta kuitenkaan vesakkokaaosta.

    Ps. Aika ironista, että minä pidän metsä groupin muotoja leivän syrjässä kiinni tekemällä erinomaiset ja puustoisia kuusentaimikoita ja siellä missä on groupin ohjeet käytössä, tulee eniten energiapuuksi hakattavia kuusikoita, ei kaikista, mutta juoni on selvä mikä niitä aiheuttaa.

    Sen lisäksi kun kyse on kokonaisuudesta metsätilalla, niin samalla tuhoutuu mahdollisuudet järkevään koivun ja männyn kasvatukseen, sekapuuna tai erikseen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Lähes kaikki energiapuuennakkoraivaukseen joutuvat kuusikot ovat tehty etukenossa suorittavan ohjeilla. Niin ja näytit kuvaa missä finsilvalla on homma hanskassa kun ennakkoaraivauksessa kannot on 12cm, muistatko? Reilusti etukenossa tehdyissä ei ole tilajärjestys selvillä ja siinä vasta arviöuutellaan kasvaako ne välikoivut miten ja toisaalla taas kun reilusti etukenossa kasvavat kuusikoissa pienet kannotkin häiritseviksi 15-vuodessa ja energiarappaa on siellä täällä. Kun et ymmärrä kuusenkasvatusta ja ylipäätään rehevempien alueiden yapahtumia niin tuntuu, että päinvastoin  taistelisit energiapuumetsien kehityksen puolesta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ikävä kyllä finsilvan toimitusjohtaja oli terveessä asti kertomassa miten finsilva on siirtymässä jatkuvaan kasvatukseen. Sinähän esittelit miten finsilvalla tehdään 12 centin ennakkoraivauksia. Nyt niitä ei enää viitsitä tehdä vaan otetaan energiaraipoiksi. Lähes kaikki nämä istutuskuusikot ovat sellaisia mitkä ovat olleet hoidossa ja ammattilaiset on niihin tilanneet työt suorittavan ohjeiden mukaan. Etupainoitteisten raivausten jälkeen 15-20vuodessa niihin kasvaa energiaraippaa ja häiritsevää pikkukantoa sekä luontaista kuusta, jota ei ole saatu leikattua vihreän alapuolelta.

    Mä nostan kanssa iha kädet pystyyn istutuskuusikoiden kanssa, jotka ovat nykyohjeiden mukaisessa hoidossa. Ilmastonmuutoksen myötä puut kasvavat nopeammin, tarvitaan jokatapauksessa useampia harvennuksia, maksimkasvun saadakseen harvennukset pitää tehdä nykyistä aikaisemmin, sähkönhinta nousee, kaukolämpölaitoksilla o  enemmän paineita olla sähköntuottajia ja käyttäjiä. Varsinkaan Metsä Groupin ohjeilla hoidetut kuusikot ,missä jätetään siemensyntyistä koivua, eivät näytä lupaavalta, että ne välttäisivät energiapuukohtalon. Metsä Groupillakin voisivat hyväksyä tosiasian ja alkaa myös siivoamaan tätä sotkua. Yhtään ei myöskään auta pseudotutkimus skoivujen ja kuusten samasta kasvunopeudesta. Minä olen 25 vuotta istuttanut ja raivannut huippujalostettua kuusta, yhtään todistetta en ole vielä saanut missä koivut ja kuuset kasvavat samaa vauhtia.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Metsä groupin metsänhoito on pielessä kun tuotetaan energiametsiä mutta ei sitten korjata jälkiä. Metsä group on noin muuten pääkumppani koska ottavat tukin erittäin tarkkaan hyvän toimitussopimuksen ansiosta, oma toiminta ei mitään erityisempää ole. Olen tehnyt vuoden aikana varmaankin n. 50ha istutuskuusikon energiapuuennakkoraivauksia usealle eri toimijalle ja se on seurausta nykyisistä metsänhoito-ohjeista. Varmasti tuo 2014 tullut varhaisperkaus kemera on räjäyttänyt tulevaisuudessa energiapuuksi hakattavien istutuskuusikoiden määrän. Olen kertonutkin jo aiemmin miten ohjasin MHY:n hoitoasiakkaan energiapuuta tekevän yhtiön kanssa tekemään sopimuksia kun en viitsi enää tehdä 12 centin ennakkoraivauksia. Edelliset harvennukset teki group 2010-luvulla kun olin tehnyt ainespuuennakkoraivauksen.

    Harvennusmallit on kompromissi kannattavuuden ja kasvun suhteen. Maksimikasvusta tingitään hakkuun kannattavuuden suhteen. Lähtökohtaisesti puuta kasvaisi kiertoajalla enemmän jos harvennettaisiin usein tiheässä kasvavaa puustoa. Kyllähän tälläinen kilpailu harvennusmalleissa on hyväksi metsänomistajille kun boi harventaa aikasemmin ja saada enemmän puuta kasvatettua. Tahvosen maksimihiilensidonta mallikin tuki tiheässä ja usein harventaen.

    Tosiaan joku kuulikin jo sanan toimitussopimus tai varmaan kuullut sopimuksesta hankintapuun vastaanottamisesta ennen hakkuuseen ryhtymistä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Itse tilasin uutuuden husqvarna functional vent kuumille keleille suunnitellun takin. Ensivaikutelma on, että kevyen ja kestävähkön oloinen ja vahvistetut hihat on juuri mistä kevyttakit yleensä kuluvatkin. Hintaahan oli 120e.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Sinun JK:hon kuuluu avohakkuu, edustat varmasti poikkeavaa näkemystä JK:sta. Pienaukot alkavat johtamaan JK:ssakin JK teorian mukaan koko metsän häviämiseen kun pienaukotetaan vähissä erin koko vanha metsä, sinä hoidat sen kerralla avohakkuilla. Sukkession lopussa JK on alkusysäys lopulliselle vanhan metsän tuhoutumiselle ja valopuiden täydelliselle valoasemalle: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/tuuli-riepoi-arvoleimikon/#6dc0a90b

    Metsälehdessä luki, että JK:ssa pienaukot kaipaavat tutkimusta eli tutkijat eivät tiedä mitä pienaukoissa tapahtuu. Valistunut arvaus on, että kun tuulelle ja auringon avointa pintaa on paljon lopulta, tuuli tuhoaa yhä harvemmiksi käyvät metsät ja kirjanpainajat lisääntyvät. JK:ssa varmasti tämä tuhoutuminen alkaa pienestä häiriöistä ja etenee hallitsemattomasti.

    Harvennetun kuusikon ajourille koivujen kasvatus lienee typerä ajatus, JK tarvitsee pienaukkoja enemmän kuin me happea.

     

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Yksi kolmesta isosta julkulle hyvän tarjouksen tehneestä voidaan varmaan metsä group sulkea pois? Siellä taidetaan katsella vain kateellisena kun öljyt kiehuvina rahaa virtaa.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 3,280)