Käyttäjän jabe kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 83)
  • jabe

    Kannattaa kuunnella:
    http://goo.gl/fQWLV
    Ajantasan lauantaivieras
    Juha Kauppinen. Kainuun toivosta kaivosteollisuuden imagohaitaksi muuttuneen Talvivaaran taivalta on seurannut erityisen tarkasti Suomen Luonto -lehden toimittaja Juha Kauppinen. Hän kirjoitti skuuppeja uraanihankkeen pimityksestä ja maakuntavaltuutettujen Talvivaara-omistuksista. Muut lehdet siteerasivat, mutta Talvivaaran johto raivostui. Mitä tapaus Talvivaara opetti, siitä kertoo tämänkertainen Ajantasan lauantaivieras, toimittaja Juha Kauppinen. Hänet tapasi Annu Passoja.

    jabe

    Valvontaan täytyy löytyä varoja, kun kerran on kyse niin hyvin tuottavasta toimialasta. Ei siinä ole mitään epäselvää.
    Myös lupavaatimusten on oltava riittävän hyvät, täytyy varautua hiukan odottamattomiin tapahtumiin, eikä vain olettaa että kaikki menee tismalleen suunnitelmien mukaan.

    Asioiden parempi huomioiminen tarkoittaa muuten enemmän töitä suunnittelijoille ja rakentajille, eli lisää verotuloja…

    Toki muillakin aloilla pitäisi valvonnan olla todellista, eikä vain paperilla. Kyllä sitä helposti velvoitteista luistetaan jos ei kukaan valvo.
    Muutenkin vastuuton liiketoiminta helposti jättää jälkeensä isommat kustannukset kuin mitä lopulta oli hyöty yhteiskunnalle.

    Ainoastaan selkeät turhat säännöt tai liioittelut voidaan purkaa, sekä turhaa byrokratiaa ja paperien täyttelyä vähentää. Mutta tämäkin täytyy tehdä asiantuntemuksella, ei hätiköiden.

    jabe

    Olematta asiantuntija aiheessa totean vain että nuo asiat eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan ilmastonmuutoksen ymmärtääkseni oletetaan lisäävän sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivia jaksoja(jotka voisivat kuivattaa kuusia) ja kovia sadejaksoja (joita tänä syksynä on nähty)

    Talvien lumimääräkin voi vaihdella paljon riippuen ilmastotekijöistä, joskus sataa paljon, joskus vähän.

    Ongelma on siis se että mahdollisesti kaikkiin ongelmiin pitäisi varautua, ei vain kuivuuteen tai tulviin tai myrskyihin tai lumettomuuteen yksistään.

    Toivotaan nyt kumminkin etteivät rajut pakkaset (yli-30) yleistyisi, semmoista ei ole taidettu ainakaan lupailla 😉

    jabe

    Yritystoiminnassa pitäisi tietysti päästä siihen että hommat tehtäisiin hyvin alunalkaen, eikä tarvitsisi jälkeenpäin puida tälläisiä mahdollisia sulkemistarpeita.

    Mutta toinen olennainen pointti on kyllä sekin, että ei tätä talouden pyörittämistä voida jatkaa samaan tapaan enää kovin kauaa, luonnonvarat ovat rajallisia ja ihmisten määrä kasvaa, samoin ”länsimaista elämäntapaa” elävien.

    Mineraaleja tarvitaan vielä vuosituhansien, kymmenien tuhansien ja ehkä pitempienkin aikojen päästä, eikä ole varmuutta koska niitä saadaan avaruudesta ja onko sielläkään saatavissa loputtomasti kaikkia aineita, jos mitään rajaa tuhlaukselle ei tule.

    Samoin energiansaannin vaikeutumiseen pitää varautua, sillä emme tiedä ehtiikö uusiutuva energia kehittyä riittävästi siihen mennessä kun öljy ja muut fossiiliset energian ja raaka-aineen lähteet rupeavat kallistumaan nopeammin. Maailmanlaajuinen energiapula voisi aiheuttaa aivan eriluokan seuraukset kuin nykyinen pieni talouskriisi.

    Nykyisellään pitäisi saada päinvastoin turha tuotanto loppumaan, tarpeellisista tavaroista tehtävä kestävämpiä, sekä nostettava kierrätys mahdollisimman lähelle 100% koko maapallolla.

    Tässä mielenkiintoinen radio-ohjelma aiheeseen liittyen:

    http://areena.yle.fi/radio/1682002
    Loppuuko länsimaiden makea elämä? Energiapula ja ajatus jatkuvasta taloudellisesta kasvusta on mahdoton yhdistelmä, kertoo tietokirjailija Jussi Laitinen. Ennen niin ylivoimainen öljy ja sen tuotanto on kenties kohdannut jo huippunsa, ja jatkossa öljyn – ja muidenkin fossiilisten energianlähteiden – tuotanto käy yhä kalliimmaksi ja tehottomammaksi.Katse onkin kohdistunut aurinko-, tuuli- ja bioenergiaan, mutta niiden ongelma toistaiseksi on huono kustannusaste ja muut taloudelliset ja poliittiset ongelmat. Talouskasvun kritiikki onkin saanut uusia muotoja viime vuosina, vaikka tilanne on tiedostettu jo vuosikymmeniä.

    jabe

    Super-Mauri haastateltavana
    http://goo.gl/iv2yt

    Hallitukset tiedotustilaisuus
    http://goo.gl/4Wiqi

    Ylen aamu-tv
    http://areena.yle.fi/tv/1705560

    Sotkamon ympäristö- ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja kertoo että Sotkamossa asiaan suhtaudutaan rauhallisesti, mutta muistuttaa että altaiden huonosta perustamisesta puhuttiin jo rakennusvaiheessa(rakentamassa olleiden puolelta), ja että viimeaikoinakin lautakunta oli vaatinut lisäaltaita veden varastoimiseen ja pohjarakenteiden kunnon varmistusta

    jabe

    Kaivoksen tulevaisuutta pitäisi miettiä sen kautta että saadaanko se viimein luotettavasti toimimaan ilman ympäristövahingon riskiä, vaikka ennemmin ei olla onnistuttu.

    Jos työpaikoille annetaan liian suuri merkitys, seurauksena voi tulevaisuudessa olla se että isot kaivokset tai muut yritykset ryhtyvät entistä enemmän säästämään ja rikkomaan lupia, koska voivat luottaa siihen että merkittävää työnantajaa ei voida vahingon sattuessa sulkea tai muuten päästää konkurssiin.

    Pirullista tietysti, mutta mielestäni, jos asiantuntijat näkevät että kaivosta ei voi turvallisesti päästää toimimaan, se olisi pidettävä suljettuna silläkin uhalla että sen talous pettää ennenkuin asiat saadaan toimimaan. Toivottavasti tilanne ei niin huonoksi mene.

    jabe

    A-studio: Talk Jakso 21/24
    Vaarallinen Talvivaara. Studiossa ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.), kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk.), Hannu Hyvönen Stop Talvivaarasta sekä Luonnonsuojeluliiton ympäristönsuojelupäällikkö Jouni Nissinen.
    http://areena.yle.fi/tv/1703276

    Hyvä keskustelu, kannattaa kuunnella

    jabe

    Talvivaaran tiedotustilaisuus, Pekka Perä puhuu:
    http://goo.gl/SSziJ

    jabe
    jabe

    Ajankohtainen kakkonen käsitteli Talvivaaraa
    http://areena.yle.fi/tv/1699074

    Ylen uutinen uusista mittaustuloksista Talvivaarassa:
    http://goo.gl/aIQkm

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 83)