Käyttäjän jpjulku kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 297)
  • jpjulku jpjulku

    GLA:n linjoilla. Tosin se oli uutta, että juurikääpä lisääntyy 50 % kierron aikana. Tässähän tosin edellinen polvi nimenomaan muuta puulajia. Jos on 600-800 tainta vähänkään tasaisesti jakautuneena, niin näillä taustoilla ehdottomasti jatkaisin luonnontaimilla. Kuusen osalta taimitiheyksien ohjearvot ovat lähinnä selluyhtiöiden lobbausta. Sen minkä harvennuksilta menetät, sen nopeampana lihomisena voitat. Ja jos koivikko on ollut jo viime ajat harvaa, niin taimet ovat kenties jo sopeutuneet lisääntyneeseen valoon ja lähtevät loppujen koivujen poiston jälkeen hyvään kasvuun. Enkä olisi kovin huolissaan oksaisuuslaadusta. Tuore oksa saa olla kuitenkin yllättävän paksu, jotta vielä tukiksi kelpaa. Ja harvassa nimenomaan oksat pysyvät elävänä. Jokaisen vihreän oksan kuivuminen on pois puun kasvupotentiaalista. Sekin on muistettava, että harvana kasvanut on vähemmän altis tuhoille. Tukin laatuasia on vähän niin ja näin. Laadukkaita tukkeja on kiva kasvattaa ja myydä, mutta kukaan ei niistä mitään extraa maksa. Se on joko tukki tai ei. Ehkä jos tulevaisuudessa rungot ”läpivalaistaan” ja kvantifioidaan ja kvalifioidaan jotenkin tarkemmin, tilanne voi olla toinen. Tänä päivänä ostajat eivät laadun kasvattamiseen ohjaa.

    jpjulku jpjulku

    Puuki, jos metsätalouteen meinaa jotain kalustoa hankkia, niin kaivinkone, jopa pieni sellainen, on kyllä ainakin minun listalla ykkösenä. Jos ajattelee vaikka näitä pienajokoneita, niin ne ne vasta harrastelijalaitteita ovatkin. Jos olisi koneenrakentajan vikaa, niin pikkukoneen alavaunua kun saisi muutettua maavaraisemmaksi ja teloiksi 50:set rautalaput, niin siinä se olisi. Kone, jolla voisi mätästää ja laikuttaa ja jopa kaivaa ojaa. Parhaassa tapauksessa konetta voisi jopa vetää peräkärryllä (paino max 3000 kg), mikä ainakin minulle olisi tärkeää (etäisimpien palstojen etäisyys 200 km), Ainakin minun kokemuksen mukaan maat, joille kuusta istutetaan, ovat yleensä helppokaivuisia. Samoin maat, joille kaivetaan ojaa, ovat yleensä helppokaivuisia.

    Ja mitä siihen Heikki Simolan päästötutkimukseen tulee, niin se kai on alan tutkijoiden keskuudessa aikalailla tyrmätty. Ja tuon pohtimisessa kysymys on siitä, pitäisikö maanmuokkausta tehdä lainkaan, ei siitä tehdäänkö se isolla vai pienellä koneella.

    jpjulku jpjulku

    Pete, onko niillä rautatelaisia minikoneita (<5 tkg)?

    jpjulku jpjulku

    Timppa, minä en ymmärrä miksi ei saisi. Kaivinkoneella, jolla ylipäätään pystyy kaivamaan, pystyy maan myös kääntämään ylösalaisin. Itsellä oli mielessä lähinnä laikkumätästys, joka taitaa kuusen istutuksessa olla tänä päivänä tavallisin muokkausmuoto. Kääntömätästys varmaan sopii joihinkin paikkoihin hyvin, mutta sehän ei varsinaisesti edes nosta istutuskohtaa ympäristöstään, mikä on kuitenkin mätästyksessä olennaista. Mutta varmaan sopii joihinkin tilanteisiin. Oikea muokkausmuoto oikeaan paikkaan. Esim oheisen videon mukaista mätästystä pystyisi ihan täysin tekemään pikku koneella. https://www.youtube.com/watch?v=1kLC-enAQtI. ”Oikeat” mätästyskauhat ovat muuten yllättävän kapeita, pikku kaivurin normi kuokkakauha voi olla jopa leveämpi.

    jpjulku jpjulku

    Vertailuna 14 tonnin Cat:ssa maavara 440 mm.

     

    jpjulku jpjulku

    Esim Takeuchin 3 tonnin koneessa näyttää olevan valmistajan ilmoittama maavara 305 mm.

    jpjulku jpjulku

    Puuki, jos tarkoitit nimenomaan vuokrattavaa minikonetta, niin pelkään pahoin ettet löydä sellaista rautateloilla.

    jpjulku jpjulku

    Rane2, itsekin ennakoin, että maavara tai sen puute ja sitä kautta kannot tulee suurimmaksi ongelmaksi.  Paljon on tietysti kiinni siitä, miten tiheä puusto paikalla on ollut. Telojen välistä kanto ei mene, mutta ehkä matalan kannon yli voisi rautatelalla ajaa. Toisaalta pikkukoneet ovat kapeita ja aika ketteriä puikkelehtimaan.

    Katsoin tuossa että 3,5 tonnin Cat:ssa ulottuvuus on 5,2 m, kun se saman valmistajan 14 tonnin koneessa on 8,1 m. Ihan hirveän suuri ero ei kuitenkaan ole. Jos vaan olisi sellainen pikkukone, jossa olisi riittävästi maavaraa…

    jpjulku jpjulku

    Hiluxmetsuri, onko koneessasi rauta- vai kumitelat? Paljonko koneella painoa? Toivottavasti maaperä ei ole liian pehmeä. Minikaivurit ovat yllättävän herkkiä uppoamaan. Koneen keveys ei riitä kompensoimaan kapeita teloja. Kerran tein pikku riistapeltoa nimenomaan keväällä ja oli aika projekti saada kone takaisin kuivalle maalle:) Kesällä sama paikka kantoi ihan täysin.

    Hakkuutähteet ovat varmaan kanssa myrkkyä pikku koneelle.

    jpjulku jpjulku

    Lasse, yksi hehtaari silloin tällöin siellä täällä. Omassa koneessa saisi olla rautatelat koko ajan alla.

    Kurki, kiviset maat ovat tietysti hankalia, kivisyysasteesta ja kivien koosta riippuen. Jos youtubessa vaikka laittaa hauksi laikkumätästys, niin kaikki videot tuntuisivat olevan kohteilta, jossa kivisyys ei estä pienen koneen käyttöä. Naveromätästyksessä tosiaan joutuisi kantojakin nostamaan. Onnistuuhan sekin pikku koneella, mutta vähän leikkimiseksi menee. Itsellä maapohjat valtaosin sellaisia, jossa vesi ei ongelmana, ja laikkumätästys pääsääntöinen muokkaustapa. Itse olen siirrellyt pikkukonetta kuorma-autolla. Mutta kuorma-auton pitokin tuppaa olemaan työlästä ja kallista katsastuksineen jne. Ja jos kalustolla ei urakoi ulkopuoliselle, niin kovin paljoa pääomaa kalustoon ei kannata kiinni laittaa. Tai sitten pitää olla huono matikkapää.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 297)