Käyttäjän kepa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 153)
  • kepa

    Ei pidäkkään ostaa ylihintaisia metsiä,vaan etsiä markkinoilta ne oikeat palstat ja tehdä niistä tarjouksia.Kun on aktiivinen ja seuraa ilmoituksia niin niitä kyllä löytyy.
    Minulle osto palstan tärkeitä kriteereitä ovat tiestö, sijainti,palstan muoto,kehitysluokat,maapohja,palstan koko ja ennen kaikkea puun laatu.Silloin kun puun laatu on hyvää silloin myös saat siitä parhaan hinnan ja puusta on kilpailua.Kun taas useat ostajat ovat kiinnostuneita se nostaa puun hintaa.Eli tarjotaan markkinoille metsän arvokkainta tavaraa.

    Vaikka olenkin tehnyt muutaman todella hyvän kaupan joissa olen ollut plussalla jo haltuun otto hakkuitten jälkeen kymmeniä tuhansia(perustuu tukki% aliarviohin,sekä suht.isoihin puukauppoihin) joka pidän pääsääntönä että tiloista saisi omansa pois kymmenessä vuodessa.
    UPM:ltäkin olen ostanut pari palstaa ja ovat mielestäni hyviä palstoja puunlaatu huippuluokkaa ja täyttää nämä kymmenenvuoden vaatimukset.

    kepa

    Tottakai tällä hetkellä kannattaa ja on kannattanut jo monta vuotta.
    Tällaisella korkotasolla oma raha on kaikista kalleinta rahaa.Kun ostaa oikeanlaisia tiloja niiden tuotot ovat paljon korkeammat kun lainan.
    Itse olen korkojen laskun jälkeen ostanut metsää n.400 ha ja kaikki ilman omia rahoja ja silti laina määräni on kohtuullinen.
    Kannattaa seurata tiettyjä tunnuslukuja joista yksi on omavaraisuus aste että ei päästä sitä liian pieneksi.Minulla se on tällä hetkellä n.75%.
    Sitten pitää kassan kunnossa ja olen myös pitänyt metsissä sellaisen hakkuuvaran että tarvittaessa sieltä olisi lainojen verran hakkuu tuloja saatavilla.Pidän lainarahan käyttöä aika riskittömänä jos osaa ostaa oikeanlaisia metsiä.Tottakai jos korot nousee kovinkin paljon niin sitten on järkevää käyttää omaa rahaa, mutta tämä aika on kyllä kannattanut käyttää hyväksi ja katselen kyllä metsätiloja niin kauan kuin aika on tällainen.Tottakai tunnuslukuja arvioden.
    Myös varat/velat kaava on tärkeä muistaa.Velat vie varat tuo.

    kepa

    Kyllä minä sain 60e tukista ja 20e kuidusta päätehakkuu kuvioilta kiinnosta/vuosi jos lähdetään nolla tilanteesta palstalta jonka talvella ostin.Aika hyvä hinta jos verrataan jessen euron vuosi kasvatukseen.
    Koska en ole panostanut kuvioille enkä ole ennen ostoa myöskään metsikköä omistanut pystyn jessen matemaattisella opilla laskemaan sen tällälailla.Hienoa.

    kepa

    Onhan niitä täälläkin esimerkkejä.
    Yks kaveri omistaa metsää n.60 ha.Metsän sais varmaan päätehakata kokonaan jos haluais.Kaveri vaihto lämmitys muodon taloonsa ja otti siihen muutaman tonnin lainan pankista että saa homman hoidettua.”Puun hinta on niin huono”.
    Yhellä porukalla on yritys jonka nimi on tasasen tappavasti kauppalehessä.Suht.hyvää metsää on n.150-200 ha josta löytys usiamman sadantuhannen edestä hakattavaa.Metsä liittyy yritys toimintaan joten se ei estäisi hakkuita.Ois vanhoja hieskoivikoita jotka nuukempiki ois uudistanu,mutta ei.”Säästää metät huonoja aikoja varten”.

    kepa

    Noo eipä oo kovin kannattavia ostoksia jessellä metsät ollu jos ei metsän tuottoilla pysty maksuja hoitamaan vaan tarvii siihen käyttää palkkatuloja.
    Totesinkin tuolla jossakin ketjussa että huonolaatuisia kuitu mehtiä ei kannata ostaa maksat niistä aina liikaa.Onko jessen kohdalla käynyt näin?Ei ole tapahtunutkaan arvon nousua.
    Noo itse makselen metsä menot metsän tuotoilla sisältäen myös lainanhoito kulut.
    HUOM.MUISTA KEHITYS LUOKAT!

    kepa

    Tuosta että pitäs olla velaton olen kyllä metsänvartijan kanssa erimieltä.Ei suinkaan vaan tärkeää on erottaa velat ja varat toisistaan.Itselläni ei ole tällä hetkellä mitään kulutus luottoja ei edes asuntolainaa.Ainoat lainat mitkä on ovat metsälainoja ja jos lasken nykyisen koron ja inflaation ja vertaan sitä metsien tuottoon niin laitan periaattessa joka kuukausi omalle tilille positiivisella korolla rahaa vaikka maksankin sen pankille.
    Tämähän se nykyään onkin suurin ongelma että kaikki rahat kulutetaan ja vaikka palkka nousis niin nekin kulutetaan ja otetaan lisää velkaa kulutus tavaroihin sitten tulot jostakin syystä laskee niin ollaan ihmeissään.Pistä hyvä ammattimies sinäkin vaikka 10% palkasta sivuun ja sijota vaikka johonkin.Kertyy varakassa pikku hiljaa jota voit tarvitaessa käyttää ja sitten kun rupeat vielä osan tuotoista sijottamaan takaisin niin hyvin rupeaa menemään.Ei se ole tuon vakeampaa.

    kepa

    Hyvät mahdollisuudet jos omaat tarvittavan ammattitaidon,olet ahkera,osaat markkinoida itseäsi, osaat hoitaa laskutuksen ja sitten sinulta löytyy se ,tärkein eli ”INTOHIMO”.
    Yrittäjyyttä pelätään monta kertaa aivan suotta.Jos mainitsemani asiat on kunnossa niin uskaltaa lähteä.Sillon kun väärän puun valinta vieraan metsässä harmittaa yhtä paljon kun omassa metsässä tietää että ala on oikea.
    Olen itsekkin yrittäjä ja lähtenyt n.10 vuotta sitten liikkeelle aika pienestä.Mikäli laskelmia olisin uskonut ei olis kannattanut,mutta laskelmien huonopuoli onkin se ettei se huomioi henkilön ammattitaitoa.Eli pelkästään laskelmia ei kannata uskoa vaan luottaa itseensä.
    Raivaus hommiakin tein yhdessä vaiheessa muille ja ihan hyvin pärjäsi .Lähinnä urakka hommana,laskeskelin urakoitten tunti taksaksi parhaista liki 50e ja huonoimilleen n.20 e.Työ maita on monenlaisia ja monen kokoisia, pienemmän voi tehdä joskus vähän halvemmalla mutta isot kohteet kannatta hinnoitella oikein niitä ei viiti talkoilla tehdä.Nykyään on monenlaista toimintaa josta oma metsätalous vie sen verran aikaa ettei ole tullut muille raivattua

    kepa

    hyvä keino suojautua huonoja aikoja vastaan on hommata varallisuutta jota pystyy aina tarvittaessa realisoimaan esim.tekemällä puukauppoja.Vielä jos pystyy hommaamaan monta tulolähdettä niin aina on jostakin tuloja millä elää.Myös kassavirta pysyy hyvänä jotta pystyy tarvittaessa tekemään äkillisiäkin investointeja jos tarve vaatii.
    Suurin osa ihmistä saa itsensä ahdinkoon kuluttamalla kaiken mitä tienaa ja ostamalla kaikki velaksi(esim.sohvat,televisiot,autot).Eikä auta vaikka palkka nousee aina kulutetaan vain enempi ja tehdään enempi velkaa kulutustuotteille.Sitten kun lähtee työpaikka ollaan kusessa.
    Olisi tärkeää oppia tietämään mikä on velan ja varallisuuden ero.Jos ostat varallisuutta joka tuottaa niin sinulla ei käytännössä ole velkaa ja sitten ostat niitten tuottoilla(telkkarit,sohvat,autot ynm.).
    Yksinkertaista eikö totta.Eikä tarvitse olla valmiiksi äveriäs alottaakseen,ainoa mitä pitää osata on tietää velan ja varallisuuden ero.

    kepa

    Samalla tilalla josta aiemmin kirjoitin on myös n.10 ha taimikko alue johon oli istutettu kuusi ja laitettu myös pääpuu lajiksi, mutta en tiedä mitä siellä oli tapahtunut liekkö istuttaminen epäonnistunut koska käytännössä pääpuu on mänty.Muokkaus oli tehty hyvin ja taimikko on kyllä erinomainen.Liekkö maassa ollu sitten siemen pankkia vai oliko luonnosta ottanut.Sain myös kaupassa mukaan vanhan suunnitelman ja alue oli ollut koivu/haapa valtainen.
    Alue lähtee maantien varresta ja oli hakattu ennen uuden suunnitelman tekoa mutta uuteen suunnitelmaan oli laitettu työ ohjeeksi istutus kuuselle joka oli myös mhy:n toimesta tehty ja laitettu tieten sitten metsän arvio papereihin sen kummemmin asiaa tarkastamatta.Myös arvion teko oli tapahtunut syksyllä.

    kepa

    Semmosen olen itsekkin pannut merkille että tiettyjen arvion tekijöiden myynti palstoja kannattaa aina käydä katsomassa.
    Eräskin ostamani metsätila koostui neljästä erillisestä palasesta joista yksi sijaitsi kauempana teistä ja oli alaltaan n.25ha ja niin vaan suurin heitto löytyi siltä palaselta ,muuten oli arvioitu hyvin.Metsätalous suunnitelma oli tehty osto hetkestä seitsemän vuotta sitten ja epäilenkin että suunnitelmaa oli kyseisen palasen kohdalla vain varovaisesti päivitetty.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 153)