Käyttäjän kepa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 153)
  • kepa

    kyllähän sitä mäntyä mänty maalle ja kuusta kuusi maalle perinteiseen tapaan.Ei oo häppee olla vanhoillinen kun ammattitaito on riittävä.Tukit saa aina myytyä olkoot aika mikä hyvänsä ja väkiluvun kasvu pitää kysynnän varmana ja hinnat hyvänä.
    Hirvet haittaa kyllä paikotellen männyn kasvua ja tuossa viime syksynä raivasin yhden 12 ha alueen jossa oli pääpuulaji kuusta ja haapaa oli kauhia vitelikkö mutta hirvet oli syöny 99,5% haapoista.Sentään joitain koivuja oli säästyny.
    Metsä on myös siitä hieno työpaikka että ammattitaidosta maksetaan kun olet myymässä puuta.Nimittäin itse sitä ne lisäeurot sinne hommataan markkina hintojen päälle. Luulen myös että puuntakkunen on onnistunut aika hyvin hommassa ja joillakin voi iskeä kateus.
    Eikö metsänvartijan kannattas joskus myydä puuta kun tuolla jossakin ketjussa valitti ettei ole vara ostaa gps laitetta.

    kepa

    Nyt on kyllä suorittavalla asenteen muutos paikallaan.
    Kyllähän maanomistaja on herra omalla maallaan ja voi aivan hyvin kertoa konemiehelle tuntemuksistaan.Vaikka alustavasti asiat sovitaankin kaupan teon yhteydessä niin aina joskus tulee mieleen jotain kun kone on palstalla.Silloin se on kyllä helppoin sopia suoraan tekijän kanssa.Nykyään ei tahdo ostomiehiä muutenkaan saada kiinni kun aina on joku palaveri menossa.
    Itsellä ei ole ikinä ollut mitään ongelmia tekijöiden kanssa.
    En tiedä onko suorittavalla maaomaisuutta millälailla mutta vaikuttas tyypilliseltä palkansaajan asenteelta.Nimittäin itse kun olen hommaillut palstoja velka rahalla niin eräältäkin palstalta löytyi hiekkaa johon hommasin luvat ja olen sitä myynyt.Mutta jotkut haluais sitä aina hakea ilimatteeksi sen takia koska on kuulema kertyny maaomaisuutta ja ne on järkiään palkansaajia joilla ei ole juuri muuta omaisuutta kuin oma talo.Jos taas on toinen yrittäjä niin ei ne kysele pahemmin ites hintaa vaan ilmoittavat määrän ja käskevät lähettää laskun.
    No ei varsinaisesti liity itse pääotsikkoon.

    kepa

    Pääsen minä sen 1000m3 yli, sen kummemmin tarkentamatta.
    Silloin 2020 minullakin rupeaa realisoitumaan nuita 03.En aatellu myydä kylkiäisiä vaan ihan tukki leimikoita.Toki saattaa uudistamiskustannuksia tulla mutta ne on kestettävä.
    Tuo esimerkkini oli uusimman metsätilani tilanne josta juuri keväällä hakattiin 15 ha päätehakkuuta.Mutta kehitysluokka rakenne on metsässä aikalailla samanlainen kuin koko metsätiluksillani.Elikkä aika tasapainoinen.Toki muiltakin tiluksiltani löytyy harvennuksia ja päätehakkuutaki joitakin kymmeniä hehtaareja.
    Toki saat haapaa kasvattaa ei siinä mitään mutta en ymmärrä kuitu ja energia puun ylistämistä tukkiin verattuna kun ei tarvi olla matemaatikko ymmärtääksen niiden huikeaa hinnan eroa.

    kepa

    Jesselle tuonne aikaisemppaan
    Minulla metsätalous perustuu kehitysluokkiin jotka pitää olla oikeanlaiset jotta kassavirta pysyy kunnossa.Nytkin minulla on n.40% pinta-alasta 03 ja seuraavaksi eniten on 02, sitten taimikot T1 ja T2 sekä jonnin verran 04 senkin takia että olen yrittäjä ja jonkun näkönen vara täytyy aina pitää,en pysty palkkatuloilla paikkaamaan mokiani.
    03 kasvaa 50-60e tukkia niin että humina kuuluu toki pikkasen tulee 15-20e kuitua.
    Talvella ostetulle palstalle menen jälleen 10v päästä.Pitäs harventaa ja tehdä päätehakkuuta hyvä laatuiseen tukki metsään 2000-3000m3 jonka arvokasvu on kova.Siitä taas 10vuotta taas pitäs käydä hakkaamassa laadukasta puuta.Ei tarvi odotta koko elinaikaa ja tuotto on ihan ok.
    Kuidun kasvattamisella ei tuu ikinä vaurastumaan saat muutaman tonnin tilejä.Voi toki laskeskella yksittäiselle kuviolle kovan koron euron panostuksella.Minulle metsä on kokonais paketti enkä kiinnitä niinkään huomiota yksittäisen kuvion uudistamis kustannukseen. Varsinkin jos olen hakkuuttanut siitä arvokkainta tuotetta suuria määriä.

    kepa

    Joskushan niissä voi heittoja olla paljonkin vaikka ammatti ihmiset niitä arvioi.Myös katkonnassa voi olla suuria eroja varsinkin jos sellu firmoille myy päätehakkuita ja sattuu puunlaatu olemaan kiikun kaakun niin sahan moto pyyhkii tukkia ja välittäjä kuitua.
    Pari vuotta sitten minulle kävi näin että ostin metsän jonka kokonais puumäärä arviossa oli 4800m3.Hakkuutin metsän josta lähti puuta n.5000m3.Teetin suunnitelman jossa oli hakkuiden jälkeen vielä puuta pikkasen yli 2000m3 ja tukkiakin yhtä paljon kuin metsäarviossa vaikka tukkia oli jo hakattu yli arvion.Joskus heittää, noo olin ihan tyytyväinen.

    kepa

    Ei metsä ole periaatteessa sen kummempi kauppatavara kun muutkaan tuotteet laadusta maksetaan.
    Vaikkakin näin suht ahkerasti metsiä viime vuosina ostaneena täytyy sanoa että huonosta laadusta maksetaan liikaa ja hyvästä joskus jopa liian vähän.(johtuu yleensä tukin alakanttiin arviomisesta ja sitten kun miettii kuidun ja tukin hintaeroa).
    Minullakin nyrkkisääntö on ollut että kuitua ei kannata kasvattaa eikä huonolaatuisia kuitu mehtiä kannata ostaa,maksat niistä aina liikaa.
    Hyvin on tällä ohjeella pärjätty.

    kepa

    Tuo timpan 10% takas metsään pitää itselläkin aikalailla paikkansa ja on mielestäni hyvä.Näitä uudistuskuluille laskettuja korkoja on aivan turha laskeskella jos olet hyvällä metsänhoidoilla päässyt laadukkaseen puuhun joka tarkoitta tukkia päätehakkuussa.Tietysti jos olet epäonnistunut silloin helposti laskeskellaan.Mutta mielestäni tärkein luku on tuo paljonko menee takaisin ja jos se on 10-15% suhde on hyvä.
    Risuja ei missään nimessä kannata muutaman tonnin takia ruveta myymään.Mutta ainahan on niitä jotka ottavat tänään satasen vaikka sais vuojen päästä tonnin

    kepa

    Kyllähän sitä aina kun mahdollista puukauppaa hierotaan ne jää tekemättä jos aina katellaan.
    Talvella ostin tilan josta hakkuut loppu joku aika sitten niin varsin tyytyväinen olin mittikseen puumäärä karsiintu n.300m3 tukkia n.100m3 yli arvion eli ihan hyvä.Oli aukkoa ja harvennusta 2000-3000m3 verran.Tilalle jäi vielä 02 ja 03 60% pinta-alasta.Ei mikään huippu ostos mutta seuraavan hakkuun jälkeen joka on n.10v päästä pitäisi olla jo plussalla.

    kepa

    Kyse on heinästä ja taimet ovat mäntyä.Kuustakin olisi voinut käyttää mutta männyn kasvu on aika huikeaa kun ne saa lähtemään enkä usko laadunkaan paikasta kärsivän ja paikka on vielä tien varressa jossa on asutusta elikkä hirvistäkään ei liene pahemmin haittaa.
    Monta kertaa männyn laadusta naristaan rehevemmillä paikoilla mutta kyse on enempikin siitä että istutetaan minimi määrä taimia eikä niistä sitten huolehdita, jolloin lähtökohta metsälle on huono.Kun osa kuolee heinään ja taimikosta tulee harva niin tottakai laatu kärsii.
    Kyseiseen paikkaan istutin 3000kpl/ha.
    Eli ultraa uskaltanee käyttää ilman taimien suojaamista.Kiitos Savolaiselle metsämiehelle vastauksesta.

    kepa

    Miten se tuo focus ultra vaikuttaa havupuun taimeen jos heinää torjus näin alku kesästä?Että tarviiko suojata taimia?
    Ei ole kokemusta kemiallisesta torjunnasta vaan ajattelin kokeilla.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 153)