Käyttäjän Kuitupuunkasvattaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 428)
 • Kuitupuunkasvattaja

  Joku mainitsi Hanhikiven. Veisin perusinsinööri Veijo Miettisen viimeviikkoista ajatusta pidemmälle:

  Sale lähettämään Putinille pikaseen viestiä: Suomi liittyy joulukuussa 2021 Natoon ja onnittelut Vladimir;  Voidaan vihdoin aloittaa neuvottelut, milloin saat tuoda atomivehkeet Pyhäjoelle. Jos epäröit, unohda ne atomivehkeesi. Saadaan kyllä hommattua muualta luotettava kumppani.

  Kuitupuunkasvattaja

  Metsänomistajat, maanviljelijät, tontinomistajat, autonomistajat…  kaikki joilla on jotain ovat samassa veneessä. Viherfasismi yrittää saada kaiken omistuksen yhteiseen hyvän haltuun ja sillä pelastetaan maailma. Yhteistä omistusta on jo kokeiltu ja siinä vasta maailma tuhoutui ja tämän järjestelmän seurauksia korjataan vielä vuosikymmeniä0. Ihminen ei ole muuttunut eikä tule muuttumaan. Yksityinen kasvollinen omistus pelastaa maailmaa tehokkaammin kuin viherfasismi.

  Kuitupuunkasvattaja

  Tilley kirjoitti:

  ”Tämä kaipaisi ehkä jonkinlaista lakimuutosta, sillä gps tietyllä tavalla mullisti maanmittausalan, kun maanmittarien isoilla antenneilla varustetuilla GPS-laitteilla mittaamalla kolmijalan päällä jonkin aikaa saadaan mittaus tehtyä uskomattoman tarkasti ja sidottua maapallon pintaan.”

  Jotenkin voisi lainsäädäntö toki tulla GPS-aikaan, mutta entä sitten kun MML kiinteistörekisterikartta on väärässä? Eli kahdessa paikassa on ollut jo tilanne, että on huomattu virhe kiinteistönmuodostuksessa (kartassa rajat) ja nyt virheet on korjattu ja rajat ovat uudessa paikassa. Pyykit ovat kyllä edelleenkin osin hukassa, koska maastotöitä ei ole tehty kaikille pyykeille.

  Käynnissä oleva Pyykkijahti yrittää löytää ratkaisua joukkoistamalla epämääräisten pyykkien paikat. Sekin on yksi apuväline eikä tarvita hitaita lainmuutoksia.

  Kuitupuunkasvattaja

  Anneli kirjoitti:

  ”Tukisin mieluummin hiilen varastointia puurakenteisiin kuin metsään, jonka käyttö pelkästään hiilinieluna on meillä monin tavoin haitallista.”

  Saataisiinpa tätä näkemystä enemmän metsäalalle. Alan asiantuntijoista paistaa yleensä suuri kuilu metsän ja puunjalostuksen välissä. Tietenkin iso osa puunjalostuksen hiilestä päätyy lyhytkiertoisiin puutuotteisiin, mutta osuus määrä kohti pitkäkestoisia puutuotteita olisi nostettavissa.

  Ovatkohan palstalaiset käyneet tutustumassa sahoihin vaikkapa Baltian eteläpuolella? Sahanteriin menee aivan uskomattoman huonoa raaka-ainetta. Meillä tuo huono raaka-aine menee suoraan sellutehtaalle. Mutta jos maailmassa todella tarvitaan paljon hiilensidontaa, niin raaka-ainetta kyllä on vaikka kuinka paljon. Ideat ja insinööriosaaminen ratkaisevat kyllä pienet laatuhaasteet.

   

  Kuitupuunkasvattaja

  Jäteöljyistä kun tehdään uusioöljyjä käytetään tietenkin sihtejä, mutta isossa roolissa ovat separaattorit. Niillä saadaan eritiheyksiset aineet tehokkaasti erilleen. Vesi ja metallit lähtevät äkkiä öljystä.

  Kuitupuunkasvattaja

  Jäteöljyistä tehtyjä ketjuöljyjä myydään ainakin mustissa, vihreissä ja valkoisissa kanistereissa.

  Bioöljyt saadaan toimimaan myös talvella. Läheskään kaikki rypsi-rapsiöljyt tms peltokasviöljyt eivät kuitenkaan pelitä kovilla pakkasilla ja tosiaan kuumilla keleillä voivat hapettua. Parhaat bioöljyt ovat oikeastaan puolisynteettisiä eli öljyketju rakennetaan tarpeen ja käytön mukaan sopivaksi. Puoli- ja täysynteettisten kehitys hidastui, kun motot siirtyivät vaseliineihin. Kunnon bioöljyistä tuli aika lailla kalliimpia kuin puhdistetuista jäteöljyistä ja tämä osaltaan vei markkinaa vaseliinien suuntaan.

  Kuitupuunkasvattaja

  Metla testasi aikoinaan mäntysaippuaa terävoiteluaineena. Toimi hyvin, mutta talvella pitäisi käyttää lisäaineita.

  Kuitupuunkasvattaja

  Kuinka pohjoisessa tammi tekee itävää siementä? Pihatammista on levinnyt siementaimia ainakin Oulun korkeudella.

  Aikoinaan jossakin vanhassa puukirjassa kerrottiin, että Torniossa olisi ollut 11 metrinen tammi.

  Kuitupuunkasvattaja

  Miksei hankintatukista makseta kunnon hintaa tai hankintalisää?

  Nykyinen hinta on ihan käypä puunjalostajan vinkkelistä. Hankintatukeissa tuppaa olemaan oksia, koroja, lenkoutta jne huomattavasti enemmän kuin yhtiön sopimusyrittäjien hakkaamissa tukeissa. Omatoimihakkaajilla on suuri kiusaus tehdä tukiksi kaikki läpimitaltaan suuret puut. Hankintatukilla on laatukriteerit, mutta koska omatoimihakkaajat noudattavat niitä vaihtelevasti, niin kaikki kärsivät.

  Lisäksi hankintatukkien laadutus on haaste. Mihinkään vuosien takaisiin tienvarsilaadutuksiin ei voi enää palata, missä tukit pyöriteltiin ja nappuloitiin yksitellen. Laaduttamista tehdään sahojen puukentillä, mutta sielläkin lähinnä otantana.

  Miksei tukilla ole suurempaa hankintalisää? Vaihteleva laatukäsitys ja kokonaisuuden kannalta pienet erät tuovat kustannuksia.

  Kuitupuunkasvattaja

  Kertooko kuva koko totuuden? Jos kuvio on 10 ha ja vieressä muuta aurattavaa, niin kyllä hehtaarin hietakumpare menee siinä samalla mukana. Kuvilla on helppo valehdella, mutta tietenkin kuvassa näkyvälle maalajille olisi ollut toisia menetelmiä valittavana.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 428)