Käyttäjän Kuitupuunkasvattaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 370)
 • Kuitupuunkasvattaja

  Anneli! Eikös tämä ole juuri markkinataloutta? Kun puunmyyjä pääsee helpolla, niin rahaa tulee vähiten. Valtaosalle toimijoista tulonmuodostus on silti riittävää.

  Jos puuntuottaja ponnistelee kuutioita lisääkseen, rahaa voi tulla  enemmän.

  Jos puuntuottaja ponnistelee tuottamalla parasta laatua ja hakemalla laatutavaralle laadusta lisää maksavan asiakkaan, rahaa voi tulla  enemmän.

  Jos puuntuottaja jalostaa puunsa itse tai esim. yhteistyössä, rahaa voi tulla enemmän. Tai jos puuta vie esim. naapurimaihin, voi tuottoa jäädä enemmän.

  Puuntuottaminen ja puunjalostaminen on onnistuttu Suomessa eriyttämään varsin hyvin, joten harvan metsänomistajan kannattaa lähteä hakemaan omaa jatkojalostusta tai markkinoita erikoispuulle. Onneksi urheita toimijoita vielä on.

  Katkonta on ilman muuta osin harmaa alue ja vaikkapa runkohinnoittelu voi olla toimiva. Isot puunostajat eivät uskalla päästää myhistyksiä touhumamaan kentälle liikaa.

  Kuitupuunkasvattaja

  Kysynpä puunkorjuuseen perehtyneiltä, etenkin Jovain olemmeko yhtä mieltä?:

  On eri asia puhua puun fyysisestä korjuusta ja raakapuun oston yleisestä pystykauppatavasta, jossa korjuu, lähi- ja kaukokuljetus on niputettu yhteen. Näin teollisuuden hankintaketju on saatu teollisuuden vinkkelistä kilpailukykyiseksi.

  Ketju on saumaton kannolta jalostuspaikalle ja mitä saumattomampi ketju, sitä edullisempi raaka-aine. Kilpaileva osto- ja korjuutoiminta ei pääse hakemaan paremmin maksavia asiakkaita raakapuulle.

  Kuitupuunkasvattaja

  Häkkäsen esiintyminen ja ulosanti on kyllä aika paljon mukavampaa seurata kuin Orpon – saatikka Rinteen.

  Kuitupuunkasvattaja

  Pekalle uhkaa käydä ohrasesti, mutta näyttää, että Pekka on munannut myös pahasti. Lasten siirtely voisi olla periaatteessa hommaa, josta ei turvallisuusasiat huomioiden huudella. Mutta jos homman riskit laitetaan yhden virkamiehen harteille, on munittu pahasti.

  Pekka on sentään vihreistä niitä, jonka kanssa voi keskustella ja tehdä yhteistyötä. Suuri osa vihreistä on putkinäköisiä räkyttäjiä ja Suomen talouden tuhoajia. Ville Niinistö on yksi pahimmista. Mutta räkyttäjien tekemiset näkyvät jo vahvasti muiden puolueiden kannatusluvuissa.

  Kuitupuunkasvattaja

  Ymmärrän Jovainin halun kapinoida järjestelmää vastaan, jossa alkutuottajalle jää vain murusia. Mutta koska se puunjalostaja haluaa voitot itselleen, niin näin se menee.

  Jos alkutuottaja haluaa lisää rahaa puistaan, on löydettävä uusia puunostajia vaikkapa Ruotsista. Sinne on mennyt puuta Suomesta pitkään, mutta toimitusmäärien pitää olla tuhansia tai kymmeniätuhansia kuutioita. Toinen vaihtoehto on jalostaa puuta itse tai vaikka uudessa puunjalostusosuuskunnassa.

  Pystykaupan korjuussa ei ole yhtään isännätöntä rahaa. Puuntuottajan osuus on kokonaisuuten nähden vaatimaton, mutta näin se karu markkinatalous toimii.

  Kuitupuunkasvattaja

  Siis lähteekö auratuilta alueilta alumiini liikkeelle? Ilmankos ne puut sitten kasvavat niin hyvin aurausalueilla. Muistaakseni kerran olin kuulemassa Risto Jalkasen esitystä ja hän painotti alumiinin  haitallisuutta puiden kasvulle.

  En muista, että onko Al haitallinen suoraan juuristolle vaiko mykorritsasienille? Mitä paremmin sienijuuri voi, sitä paremmin puu kasvaa.

  Sienitutkijoille olisi vielä paljon tekemistä sienijuuren optimiolosuhteiden tutkimus- ja koetoiminnassa. Väittäisin, että sienijuuren toiminnan optimointi antaisi vähintään yhtä paljon kasvunlisää kuin jalostetun lisäysaineiston käyttö.

  Kuitupuunkasvattaja

  Visakallo kirjoitti: ”…vai onko Jovain kysymyksessä maailmanlaajuinen salaliitto?”

  Kyllähän se on maailmanlaajuinen salaliitto. Salaliiton takana ovat kapitalismi ja markkinatalous. Tätä markkinamekanismin toimintaa eivät kaikki puunmyyjät hoksaa vieläkään. Raaka-aine pitää saada edullisesti, jotta bisnes pyörii. Hyväntekeväisyys ja sosiaaliset yritykset ovat eri kategoriaa. Osuuskunnat ovat pieni poikkeus, vaikka niidenkin on sopeuduttava raaka-aineen markkinahintaan, muuten tulee tuho. Yhä edelleen on myös yrityksiä, joissa puuntuotanto ja jalostus ovat kytketty toisiinsa. Näitä on mielestäni esim. Ruotsissa enemmän kuin Suomessa. Osassa ruotsalaisfirmoista on tietenkin metsänomistajajärjestöt mukana.

  Kuitupuunkasvattaja

  Pohtikaapa Britanniaa. Siellä lähes kaikki hakattava puu on istutettua ja siis tuotua jostakin (kotoperäisiä ja vieraita). Sahalla saattaa olla mäntyä, kuusta, sitkankuusta, douglasia ja ainakin paria lajia (hybridiä) lehtikuusta.

  Kaikki 5-6 havupuulajia menevät mukavasti prosessin läpi eikä kaikkia edes tarvitse lajitella erilleen. Tähän on vaikuttanut laaja kotimarkkina ja tuotteiden erilaisuus. Kaikki tavara menee kaupaksi.

  Suomessa tilanne on toinen, mutta silti kannattaa pitää mielessä metsäprofessorin sanoma: kannattaa kasvattaa niitä puulajeja, jotka tuottavata alueella ja kasvupaikalla parhaiten. Aikanaan niille löytyy markkina. Harvennuslehtikuuselle ei kuitenkaan ole löytynyt helppoa markkinaa eikä sellulehtikuuselle ole aina markkinaa.

  Kuitupuunkasvattaja

  Vuoden 2007-2008 puuhuumassa tuli tarjottua lehtikuusta selluyhtiölle muun puukaupan ohella. Eivät halunneet ostaa. Kontortamänty kelpasi havukuituun.

  Douglaskuusen puuaine tosiaan muistuttaa mäntyä. Tunnetaankin puutavarana Oregon Pine -nimellä. En osaa sanoa, menisikö douglas kaupaksi vientisahalle. Epäilen, ettei sinne prosessiin haluta yhtään lisähaasteita. Jos määrät nousisivat, varmasti tilanne muuttuisi. Erikoistavaraa tekevä piensaha saattaisi ostaa myös muita puulajeja kuin kotimaisia. Eri asia on, että onko pientä puunjalostustoimintaa enää olemassa 100 vuoden kuluttua. Tälläkin hetkellä pienet ensivaiheen puunjalostajat on tapettu aika tarkkaan.

  Kuitupuunkasvattaja

  Jos tavaravirtoja aletaan mittailemaan EU-ulkorajoilla, kannattaa kiinnittää huomiota aasialaisen teräksen valmistuksen mittavaan hiilikuormaan vs länsieurooppalainen. Autonkin massa sisältää orgaanisia materiaaleja nykyään kymmeniä prosentteja.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 370)