Käyttäjän Kuitupuunkasvattaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 9 vastausta, 471 - 479 (kaikkiaan 479)
  • Kuitupuunkasvattaja

    En saisi laittaa tätä kysymystä tähän ketjuun, mutta:

    Elikkä Jees aikoo laittaa haapaa kohta rattaille.

    Harjavallan Jees aloitappa vaikka uusi ketju ja kerro haavasta ja hybridihaavasta etenkin:

    – paljonko on haavan kiertoaika?
    – kauanko olet nyt kasvattanut haapaa / hybridihaapaa yli 0,5 ha kuviolla?
    – vihjaa vähän paljonko haapaa on nyt kasvamassa
    – paljonko rinnankorkeusläpimitat vanhimmilla tai suurimmilla kohteilla?
    – onko haapa sopimusviljelyä?
    – oletko sitoutunut myymään puusi tietylle asiakkaalle? Saatko myydä muille?
    – uskallatko antaa kantohinta-arviota tai antaa tietoa kantohinnasta, jos se on jo sovittu sopimuskasvatuksessa?
    – millaiset maapohjat olet laittanut haavalle?
    jne

    Kaikki tämä on todennäköisesti jo kerrottu vanhalla palstalla, mutta kun sitä ei nyt helposti saa kaivettua esiin.

    Kaikki tämä uteliaisuudesta ja myös siksi, että nämä oman tiensä kulkijat ovat monesti saaneet hommat pyörimään toisin kuin laumalampaat.

    Kuitupuunkasvattaja

    Oma veikkaukseni, että laitos lisäisi sen verran alueella kuitupuun kysyntää, että hintataso ei pääse enää pahasti laskemaan alueella.

    Ei se kuitenkaan juuri nostaa kantohintaa, koska tavaraa saa junalla ja laivalla mielin määrin ja WTO-tilenteen selvittyä itärajalta sitä riittää.

    Onneksi tuo mahdollinen tuen saaja on Vapo. Moni muu yhtiö olisi kehittänyt Suomessa kansallisella ja EU-rahalle tekniikkaa ja sen jälkeen tavaraa aletaan tehdä Etelä-Amerikassa. Kyllä sieltä bioöljykin tulee tankkerissa jalostamoon Göteborgiin tai Rotterdamiin.

    Kuitupuunkasvattaja

    Taneli kirjoitti:

    ”Kyllähän mänty kuolee noin. Kuusi pitää vetää aivan maata myöten, muuten sieltä nousee oksa. Joskus oikein ihmetytttää, että tekeekö kuusi, lehtipuiden tapaan, runkosilmujakin. ”

    Tulipahan kerran mitattua kuusta, jossa oli tullut pieni oksa juurenniskan alapuolelle. Eli oksa oli lähtenyt kasvamaan paksun juuren silmusta.

    Kuusi lähtee lisäksi kasvamaan oikeissa oloissa vaikka pistokkaista. Lehtikuusella nämä runkosilmut ovat erittäin tavallinen juttu.

    Kuitupuunkasvattaja

    Täällä on keskustelussa toivottu kohteesta kuvia ja tarkempia tietoja.

    Aloittaja kirjoitti:
    ”-kaadettu alue: 10 m2 vastaan 900 m2 ( joka on yli 40% koko kiinteistön pinta-alasta)
    – kaadettu puusto: taimet vastaan 114 puuta, joista osa hyvälaatuisia pylväspuita”

    Noilla tiedoilla voi vain arvailla vahingon suuruutta ja laajuutta. Olisi hienoa saada joko kuvia tai täsmällisempää tietoa kuin vain runkoluku eli puiden kappalemäärä.

    Tässä vaiheessa olen epäileväinen, että aloittaja on suuresti liioitellut syntynyttä vahinkoa, koska kaadetun puun tilavuudesta ei ole tietoa.

    Uhkailu ja ylimielinen käytös aloittajaa kohtaan on tietenkin tuomittavaa, mutta odotellaanpa syyttäjän mielipidettä, että onko kyseessä törkeä vahingonteko.

    Kuitupuunkasvattaja

    Toivottavasti Kisillä on vielä sänky ja mökki kunnossa.

    Taisi Leevikin tarkoittaa varoituksilla sitä, että hiilet peltiastiassa ja peittojen alla sisältää riskejä.

    Siinä voi sängyssä alkaa muukin hehkumaan kuin lempi ja posket.

    Hiilien kanssa kannattaa olla varovainen, vaikkei liekkiä olekaan. Hiilen kuumuudella kyllä sytyttää peittoja ja huonekaluja.

    Kuitupuunkasvattaja

    Eiköhän se pitäisi viimeinkin ottaa järki käteen…

    Maanomistajien pitäisi ottaa valta ja päättää kaatolupien määrästä. Riistakeskus voisi antaa apuna lausuntoja, mutta maanomistajien sana painaisi eniten.

    Miten tähän päästään?

    Kuitupuunkasvattaja

    Ongelmien suurin syy on se, että metsänomistajien ei ole tarvinnut ennen huolehtia puunsa myynnistä, kaupankäynnistä ja jalostuksesta.

    Tulevaisuudessakaan kukaan maailmassa ei tarvitse suomalaista puuta, jos täällä jäädään vain odottamaan, että joku tulisi ja ostaisi.

    Lehtipuukaan ei ratkaise peliä, koska sitä tulee idästä junilla ja lännestä valmiina selluna laivalla. Isot pojat ovat päättäneet, ettei suomalaista lyhytkuitua tarvita.

    Kuitupuunkasvattaja

    Voihan se syy olla siinäkin, että olemme äänestäneet aikanaan väärin…

    Omasta mielestäni suurin ongelma metsätalousyrittämisessä on se, että ei osata nähdä vaihtoehtoja puun myynnissä. Puu myydään bulkkina vaikka siitä olisi vaikka mihin muuhunkin jalostukseen.

    Väitän, että suomalaisessa metsätaloudessa on kohtalonhetket löytää uusia tuotteita ja uusia mahdollisuuksia. Metsänomistajat sahaavat omaa oksaansa, jos eivät ole aktiivisesti mukana tässä uuden hakemisessa.

    Metsäliitto pitäisi kai perustaa uudelleen. Kyllähän se nykyinenkin ostaa, mutta…

    Ennustajat sanovat, että energiasta on kohta kova kysyntä. Kolme tosiasiaa kannattaa muistaa:

    1. Energiapuun kasvattaminen on muualla yleensä edullisempaa kuin Suomessa ja muualla markkinatkin ovat lähempänä.

    2. Suomalainen raakapuu on keskimäärin turhan hyvälaatuista energiakäyttöön. Vaihtoehtoisilla käyttötavoilla saisi paremman hinnan.

    3. Jos puuta jalostetaan arvokkaammiksi lopputuotteiksi, saadaan sivutuotteena yleensä bioraaka-ainetta energiantuotantoon.

    Mahdollisuuksia olisi maaseudulla ja kaupungeissa, mutta nykyisiltä päättäjiltä puuttuu kyky nähdä metsätalouden mahdollisuudet. Harmittavaa on myös, että metsänomistajat tuntuvat vain odottelevan, että tulisipa joku ja ostaisi puuta tulevaisuudessakin.

    Kuitupuunkasvattaja

    Taneli taisi tarkoittaa, että jos perustamisessa on ollut virheitä, niin sekametsähän siitä syntyy. Tietenkin ne kiemurat voivat olla muita vastoinkäymisiä.

    Meillä istutettiin huolellisella talkooporukalla 7,5 ha aukko männylle. Taimissa näytti myöhemmin olevan jälkiä versosyövästä ja hirvet pääsivät tekemään tuhoja varhaisessa vaiheessa.

    MP-varat ja taisi olla taimentoimittajakin sitten myös talkoissa mukana, kun alue istutettiin uudelleen kuuselle. Samaan aikaan oli rauduskoivu siementänyt alueelle kohtuullisen mukavasti ja rauduksen siementaimia oli mukavasti mukana.

    Tuo kuvio valmistautuu kohta ensiharvennukseen ja siitä kyllä tuli sekametsää, vaikka alunperin männikköä oltiin tekemässä.

    Sekametsä sopii kyllä omaan ajatusmaailmaan metsänhoidollisessa mielessä. Puumarkkinoiden vinkkelistä olisin kasvattanut mäntyä. Myönnän, että kuviolla oli kovaa pohtimista aikanaan, että suositaanko hyvässä kasvussa olevaa rauduskoivua vaiko mäntyä. Isossa osassa jätettyjä mäntyjä näkyy vielä paksuja oksia hirvensyönnin jäljiltä, vaikka osassa latvanvaihto on jäänyt jo piiloon. Raudusta tuli tällä kuviolla suosittua. Kuusi tulee sitten helmoissa mukana.

Esillä 9 vastausta, 471 - 479 (kaikkiaan 479)