Käyttäjän MaalaisSeppo kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 2,239)
 • MaalaisSeppo

  Jostain tuli äsken mieleeni vanha viisaus ”älä hullua yllytä”.

  MaalaisSeppo

  Katselin juuri kuusien latvoja. Melkoinen käpykuorma on parina vuonna tullut. Veikkaisin, että on vaikuttanut kuusien kasvuun. Lyhyet vuosikasvaimet ovat olleet. Viime kesänä taas hieman heränneet. Seurataan pari vuotta. Vuodet eivät ole veljeksiä.

  MaalaisSeppo

  Metsä on huono hiilivarasto. Täyttyy n 100 vuodessa. Mitäs sen jälkeen? Puuston ohella hiiltä kertyy metsämaahan jatkuvasti, eli ellei metsä pala, niin on parempi hiilivarastona kuin kivihiilikerros. Toisaalta kivihiili tunnetusti uudistuu huonosti, joten puu on parempi raaka-aine kuin mm kivihiili tai maaöljy.

  Metsien hyötyä hiilivarastona jotkut yliarvostaa. Pitäisi määrittää optimi kombinaatiosta metsä hiilivarastona ja hiilen sitojana. Tuskin optimipiste on lähelläkään hiilivaraston maksimikohtaa.

  MaalaisSeppo

  Nyt voisi kannattaa tehdä omalla riskillä e-puuta hankintana tienvarteen. Kysyisi sitten ensi keväänä tarjousta.

  MaalaisSeppo

  Uutisissa on mainittu, että ensi talven e-pitäisi olla korjattuna juhannukseen mennessä. Ei onnistu näillä hinnoilla. Ostajat ovat hissun kissun. Joitain mainoksia panevat lehtiin. Istutaan ja ihmetellään meiningillä mennään ja ootellaa, että joku pistäisi homman liikkeelle.

  MaalaisSeppo

  LNG-kaasutankkereiden säiliöissä käytetään paljon koivuvaneria. Kohta on koivu hinnoissaan. Aamulla menen tarkistamaan koivuistutusten tilanteen.

  MaalaisSeppo

  Venäjän tuonnin loppuminen vähentää Suomessa loppuvuoden puun käyttöä 10 %, ellei kotimaan hakkuita ja tuontia muualta lisätä. Pystyvarantoa firmoilla on niin paljon, että voivat pantata ostoja tämän vuoden loppuun. Eli pärjäävät näilläkin hinnoilla vielä.

  Muualta tuskin paljoa puuta tuodaan, joten kotimaasta puut on hankittava. Uusia tehtaitakin käynnistetään ja Venäjän sekä Ukrainan osuus sahatavaramarkkinoista hiipuu. Kotimaisen puun tarve nousee siis vähintään 15%. Inflaatiokin laukkaa n 5% tänä ja ensi vuonna, joten puun hinnassa on vähintään 15% nousupaineet. Silti ”viralliset” ennusteen puun hinnan nousulle ovat vain pari %. Taitaa ennustelaitoksilla olla pallo hukassa tai ketunhäntä kainalossa.

  Ostaja voi pantata hakkuita parikin vuotta, jona aikana inflaatio voi olla 10%. Ellei akuuttia rahantarvetta ole, niin nyt kannattaa pantata puun myyntiä ainakin vuosi. Kannattaa keskittyä toistaiseksi hoitohakkuisiin ja odottaa, että firmojen pystypuuvarasto alenee merkittävästi. Etenkin kantavien teiden varrella olevien leimikoiden myyntiä tulee välttää ainakin vuosi.

  MaalaisSeppo

  Kartellisäännöt taitavat olla esteenä puunmyyntilakolle, mutta kieltävätkö tarjouspyyntölakon? Emme siis kieltäydy myymästä, jos joku esittää todella hyvän ostotarjouksen.

  MaalaisSeppo

  Ei ole pelkoa puunjalostusteollisuuden (pl paperi) siirrosta ulkomaille. Muissa maissahan on puu yleensä paljon kalliimpaa kuin Suomessa. Toistaiseksi itse keskityn tänä vuonna hankintahakkuisiin, ellei puun hinta nouse merkittävästi.

  MaalaisSeppo

  Venäjän sodanjulistusta odotellaan Transnitriassa kuin kuuta nousevaa. Jos näin tapahtuu, Moldova kutsuu ukrainalaiset rauhanturvaajat häätämään venäläiset pois. Helppo nakki.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 2,239)