Käyttäjän Mardy kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
 • Mardy

  Kukapa sitä ei haluaisi vähemmän veroja maksaa… pörssiosakkeiden, sijoitusasuntojen, puun ja muiden mahdollisten kohteiden myyntivoittoveron poistoon tai keventämiseen aina joku keksii hyviä syitä. Oikeampi termi on kylläkin pääomatulon vero, jota peritään monenlaisesta omaisuuden tuotosta ja puun myynti on yksi näistä.

  Mardy

  Juuri katsoin tässä rannan ja mökkien lähelle tehtyä aukkoa, jossa ei hehtaarin aukkoon oltu mitään isompaa jätetty pystyyn. Pystyyn kuivuneet järeät kuuset ja muutama iso haapa oli energiapuukasassa mhy- merkillä. Omistaja toki päättää, mutta onko nykyään tapana kuoria aukolta kaikki energiapuuksikin kelpaava vai jätetäänkö noita järeitä runkoja pystyyn tai edes maahan?

  Mardy

  Susi, karhu ja ilves ovat kyllä tehokkaimmat sorkkaeläimiä poistavat pedot, mutta  myös 2 ensimmäisen pelko ja mukana tulevat kotieläinvahingot estävät kantojen lisäkasvattamisen. Meillä on kasvinsyöjäkannat vielä pieniä verrattuna keskiseen Eurooppaan ja meidän tiheimmät valkohäntäpeurakannat ovat noin puolet tai kolmasosa USA:n tihentymistä neliökilometriä kohti, joten luultavasti kantojen kasvua kohti mennään ilmaston myötä.

  Mardy

  Kyllä on loputon ketju pohtia, mitä eläimiä erityisesti kannattaa poistaa luonnosta (vieraslajeja lukuunottamatta) ja parempi pyrkiä jonkinlaiseen tasapainoon ja hyväksyä luonnon reunaehdot. Pedot ajavat talvisin kauriita ja muita pihapiirin suojaan ja syövät esim maassa pesiviä lintuja, pihapiirin kasvissyöjät tekevät kasvustotuhoja, linnut nokkivat ja karhut repivät paaleja jne… Vajaan parin neliökilometrin pelto- ja metsäalueella ammuttiin yli 50 rusakkoa talvella, kun lumitalvi helpotti jälkien perässä menoa ja vielä kauden lopussa niitä oli ja ensi talvena taas yhtä paljon.

  Mardy

  Vieraslajien osalta on hämmästyttävä kaksinaismoralismi lainsäädännössäkin: kanadanhanhi valkoposkihanhi (eläintarhasta karannut Suomen pesivä kanta), valkohäntäpeura, kontortamänty ja todella moni muu puu ja kasvi sallitaan tai jopa suojellaan kantaa. Joitakin sitten  pyritään kaikin keinoin ja maanomistajaa sakoilla uhaten hävittämään, kuten nyt kurtturuusun osalta.

  Mardy

  Saman olen oppinu kuin Taneli ja metso toimii samoin hakomismäntyjen kanssa, eli heikon puun neulaset maistuvat ja sulavat paremmin. Hölmöyttä on poistaa ne liian aikaisin, hirvet talvehtii samoilla alueilla vuodesta toiseen vanhasta muistista ja syövät sitten karvain mielin ehjiä taimia kun paremman makuiset on pois.

  Mardy

  Kyllä metri nykyään määritellään valon nopeudesta.

  Mardy

  Kyllä jalostusarvoa kannattaa nostaa ja vieläpä maksaa siitä enemmän raaka-aineen myyjällekin. Muuten menee metsät helposti hiili- ja muu kompensaatioon. Nyt jo 3500 euroa/ha on Lapin metsän arvo tähän ja mihin tulevaisuudessa kehittyykään: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kaivosyhtio-aikoo-suojella-metsaa-kompensaationa-luontohaitoista-metsaala-saikahti-heti-totaalisuojelua/aa2a38c2-3d88-4525-8aae-49bbd8c456e8

  Mardy

  Jos kasvupaikka on vähänkään sopiva, niin helposti onnistuu. Itse siirsin mökkirantaan lapiollla kantaen alle puolimetrisiä näkösuojaa tuomaan.

  Mardy

  Saksanhirveä, eli isokaurista, on jo tavattu Suomessa viime vuosina. Se muuten aiheuttaa kuusikoille vahinkoa järsimällä niiden kuorta ainakin Tanskassa. Yle Areenassa oli taannoin tästä eräässä luonto-ohjelmassa. Metsänomistajalle taitaa siis olla valkohäntää pahempi vaihtoehto, kun männyt menee taimivaiheessa hirville ja kuuset kuitupuuvaiheessa saksanhirvelle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)