Käyttäjän Mardy kirjoittamat vastaukset

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Mardy

    Uusimmassa Metsästäjä-lehdessä sivulla 26 alkaen on tutkimuksesta, jossa on näkökulmaa, miten hirvituhojen välttely metsänhoidollisin keinoin ja puulajivalinnoin johtaa vielä pahempaan tuhoon jäävillä aloilla. Täällä on monesti perusteltu vesakon perkuuta sillä, ettei siten palsta houkuttelisi hirviä alueelle ja siten säästyisi taimikko. Onko tähän näkemykseen tutkittua faktaa vai onko parempi jättää vesakkoa syötäväksi ja vähemmän maistuva mänty jäisi syömättä?

    https://www.lehtiluukku.fi/lehti/metsastaja/_read/02-2018/174686.html

    Hirvikannan suuruuteen on metsäomistajan vaikea vaikuttaa, mutta taimikon suojaamiseen voi jokainen osaltaan vaikuttaa.

    Mardy

    Metsärahastojen ja rahastojen liikkeellelaskijat ovat kyllä taloudellisesti fiksuja ja osaavat laskea, mutta noihin sijoitettava raha ei useinkaan ole fiksua. Sijoittajat ovat usein henkilöitä tai tahoja, joilla ei ole asiantuntemusta tai halua seurata muita sijoitusvaihtoehtoja. Rahastot ja pankit pumppaavat päältä itselleen riskittömästi perustuoton hallinnointipalkkioilla. Taantuman aikana sitten kotitaloudet tarvitsevat sijoituksensa elämiseen ja myyvät rahasto-osuutensa yhtäaikaa kaikkien muiden kanssa, jolloin lunastushinta laskee ja koko sijoituksen arvo menee usein negatiiviseksi. Rahastojen perustajia tämä ei haittaa, sillä varma riskitön tuotto on jo saatu ja työpaikat itselle turvattu ja voi jo valmistautua uuden rahaston perustamiseen viimeistään seuraavaan nousuun.  Tämä on hieman karrikoitu kuvio ja ei kaikkiin varmasti pätevä, mutta hyvin yleinen kuvio ja tämän tiedostettuaan ymmärtää, miksi rahastoja on niin paljon ja miksi niitä niin agressiviisesti markkinoidaan.

    Laskin Gla:n innoittamana karkein luvuin summa-arvion kuviotiedoista tuottojen nettonykyarvon yhdelle 15 ha tilalle (hakkuut ja uudistaminen huomioiden) ja tosiaan toteutuneen hinnan perusteella asettuu 2-3% haarukkaan tuotto. Täytynee seurata vuosi tai pari tilannetta ja joutuvatko rahastot vääjäämättömän taantuman myötä myyntitoimiin tai ostaa vaikka tuolla tuotolla itselle harraste- ja metsästysmahdollisuutta ilman sen suurempia taloudellisia paineita.

    Taalerilta oli luultavasti hyvä liike myydä metsärahasto Ranskaan AXA:lle ja tämä on hyvä suomalaisillekin metsänomistajille. Ranskassa ei varmasti voi olla suomalaisia parempaa asiantuntemusta täkäläisten metsien tuottomahdollisuuksista ja kun AXA:n sijoittajat alkavat lunastaa osuuksiaan, niin sieltä laitetaan varmasti ensimmäisenä myyntiin nousukauden huumassa periferiasta ostetut metsät ja tällöin on täällä oston paikka ja tappion kärsivät AXA:n sijoittajat.

    Mardy

    Gla: Eihän summa-arviossa kantaa korkoon oteta vaan lasketaan puuston ja pohjan arvo laskennallisesti nykyhinnoin hyvin tulkinnanvaraisin korjauksin. Joskus muistan, että pitkän aikavälin keskimäärin toteutuneet hinnat olisivat olleet 80-90 % summa-arvon määrästä, mutta toki näissä vaikuttaa sukulaisten väliset ”alihintaiset” kaupat. Nettonykyarvoa en ole noihin katsomiini ryhtynyt erikseen laskemaan ja ei tässä tilanteessa viitsi edes lähteä palstalle itse arvioimaan, jos innokkaat tarjoavat tilaa näkemättä pelkän summa-arvion perustella jo 20 % ”käyvän hinnan” päälle. Tuotto-/nykyarvo olisi varmasti nykyaikaisempi tapa laskea arvo, mutta eipä mhy:n arvioijat ole ainakaan noihin myyntitilohin niitä tehneet.

    2-3% nyt nollakorkoaikana voi olla ihan kelpo tuotto, mutta kyllä itse sijoitustoimintana hankitulle kohteelle omalla taimikkotyöllä odotan haarukkaa 5-7 % pitkällä tähtäimellä, kun velkavipua ostamiseen käyttäisin.

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)