Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 683)
  • metsä-masa metsä-masa

    Tasainen lenkous tulee olla tasaisesti koko tukin pituudella, mutka ja monivääryys ei kuulu lenkous mittaan.

    Muut tukit, paitsi laatutyvi, lenkous on 1 cm/jm. Laatutyvellä tukin lenkous mitataan latvan ja 1 m:n etäisyydeltä tyvileikkauksesta olevan pisteen välillä. Tukin latvalieriön on pysyttävä tyvihalkaisian sisällä. 52 dm ja pitemmillä laatutyvillä latvalieriön on mahduttava 80 %:sti tyvihalkaisian sisään.

    Nuoremmat kuljettajat: silmä harjaantuu kun mittaa kokeeksi lenkoutta joko  Veli-Jussin keppi mallilla tai pingottamalla mittanauhan tukin suoralle sivulle.

    Kokeneet kuljettajat: pystyy lenkouden määrittelemään jo silmäyksellä lähestyessään kaadettavia runkoja ja varmistaman sen silloin kun runko on kourassa. Pituusmittojen määrä, lenkouden ja vikojen määrittelyn tarve on paremminkin kiinni siitä, mikä on puunostan loppu tavoite tukille ja kuidulle.

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    Veli- Jussi toi arvokkaan asian tukkileimikon korjuun valvontaan. Jos puunostaja antaa myyjälle tukin laatuvaatimukset silloin niitä on syytä myös valvoa hakkuun aikaan.

    ”Lisäksi hyvä huomio aloittajalta oli sekin, ettei lenkoa tukkia tukkikasasta löydy”, käytännössä varsinkin nuori kuljettaja on aluksi epävarma tukinlaadusta ja varmistaa sitä tekemällä mieluummin kuituja. Joskus myös totuttu tapa on tullut sallituksi, jos hakkuun valvontakaan ei siihen ole puuttunut.

    Nuori kuljetta on jo moto kuljettajan koulutusaikaan voinut saa kannustusta raakittoman tukin tekoon, lisäksi puunostajan tukin vastaanoton kuorma-ja kk. kohtaiset palautteet on tunut siihen lisää  onnistumisen tunnetta.

    metsä-masa metsä-masa

    Joskus sattuu puukaupan teko sopivaan aikaan, kerroinkin siitä 4, 1 olleessa keskustelussa, n. 100 m3 tuli laanille kaupan päälle, eli lähtötilanne halkosavottaan oli kannustava.

    Ps. puun ostajilla on kyvän kysynnän aikaan taipumus suostua pieniin lisä arvoa antaviin kaupan päällisiin, kannattaa ottaa puheeksi !

    metsä-masa metsä-masa

    Nämä omien polttopuiden tekotalkoot voi järjestää myös yhteiseksesi puuhapäiväksi. Meillä tälläiseen oli mahdollisuus kun isovanhemmet oli vielä maalla-asuvia ja toimintakuntoisia, eli kolmesukupolvea oli talkoopäivässä mukana.

    Polttopuut oli kuljetettu yhteiselle puun kuivatus paikalle, Massikka oli varustettu Palaxsin klapikoneella ja hydraulihalkaisija oli jäseiden lahokuusien halkaisua varten. Työpäivä alkoi mummom riisipuurolla, päivällä oli kahvipaussi jonka mummo avustajien kanssa (lapset) kuljetti puun teko paikalle, mehutaukoja oli myös välillä ja iltaruokailu oli sitten työpäivän päätepiste.

    Työt eteni puuntekopaikalla huomaamatta, halkopinoja syntyi ukin ja nuorison toimesta vauhdilla, viimeisinä taukopaikalle tuli pinojen latojat, oli saatava Palaxsin rössipino ensin pinotuksi.

    Näistä puutalkoista jäi kaikille hyvä mieli, tehtäväjako oli onnistunut voimien, kunnon ja kokemuksen mukaan !

    metsä-masa metsä-masa

    Rahallisesti parhaimman mallin polttopuun hankintaan olen löytänyt, kun puukaupan yhteydessä sovitaan myyjälle jäävistä puutavara lajeista. Edellisen kauppaneuvottelun yhteydessä ostajan tarjous oli jo lähes valmis,, kun puheeksi tuli myyjän polttopuutarpeet, (puumäärät polttopuuksi myyjälle oli n. 100, josta koivua 70 m3).

    Ostaja suostui toimittamaan koivukuidun ja lahokuusen varastolle ilman veloitusta, siinä syntyi sopiva malli jota kannattaa hyödyntää, kun leimikko on ostajaa kiinnostava, ja kun kalusto on paikalla kannattaa lisä työstä maksaa myös normaali leimikon mukainen taksa.

    Sitten ne tunnelmapuut, leivinuuniin kerätään tienvarsikuvioiden reunoilta, yleensä ne ovat koivuylispuita terveitä ja puhtaan valkoisia, joita ei raski jättää lahopuusi maatumaan, vaan karsitaan, halotaan ja aisataan kuivumaan.

    Tänäänkin pakkaspäivä -36 astetta, on mukava lämmitellä leivinuunia ja muistella niitä lämpimiä raivri päiviä siellä tilalla !

     

    metsä-masa metsä-masa

    Metsänhoitotöiden ja puukaupan kannalta vuosi meni suunnitelmien mukaan, hyvin. Taimistonhoitotyöt eteni jopa etuajassa, energiapuukaupoista kesäkorjuukelpoinen kauppa 9 ha, tuli korjattua ja uuteen e-puukauppan, 8 ha kuviolle on korjuu tulossa tammi-helmikuussa.

    Ensiharvennus kuvioista osa on lehtukuusi harvennuksia, joita ei tavaralaji kauppaa eiemmin saatu, nyt siihen oli myös hinnallisesti hyvä tilaisuus. Avohakkuut kuviot on nyt seuraamassa hintojen kehitystä.

    Hyvää mieltä pukkasi kun luin artikkelin ”Raivaa itsesi kuntoon”- hanke, raivuusahan kahvoissa on tullut oltua loma- ja vapaa-aikoina jo vuosi kymmeniä, omatkin kokemuksen on samansuuntaisia, eli aerobinen syke 120 + raivausrahatöissä, joka kehittää peruskuntoa.

    Näillä mietteillä täällä aloitellaan vuotta 2024  Hyvää uutta vuotta !

     

    metsä-masa metsä-masa

    Metsänomistajilla ja töitä metsässä  tekeville on muodostunut myönteinen kuva kasvun lisääntymisestä ojitetuissa suometsissä, esimerkkinä siitä muuttuman kautta muodustuneet turvekankaat, jotka tuottaa nyt omistajilleen arvokasta tukkisatoa, ”eli hyödyt ylittäisi haitat” !

    Puunkorjuussa ojittamattomuus näkyisi lisääntyvinä urapainumina  ja hakkuiden siirtymisenä talvikauteen. Myös tehtaiden- ja koneurakoisijan puun toimiituksiin tulisi kausivaihtelua, joka toisi lisäisi korjuukustannuksia metsä- ja autokuljetukseen.

    Korjuukustannusten nousu vaikuttaisi myös kantohintoihin ja pahimmillaan korjuunjälki alkaisi muistutta itänaapurin toimia metsissä, jossa metsäojituksia on toimeenpantu vähän.

    metsä-masa metsä-masa

    ”Keskustelun alustus näkemykseen ojavastaisuudesta”, olen täysin samaa mieltä. Kokemuspoha, omien tilojen ojituksista ja vuosikymmeniä työn puolesta turvemaiden kasvun ihmettä nähneenä.

    Ojitusten yleistyminen 60-luvulta-alkaen olivat yksityismetsissä yhteishankkeita, eli hankkeeseen pyritiin samaan mukaan sen valuma-alueen tilat, joilla oli sama luontainen vedenvalunta suunta.

    Valuma-alueen alapuolella ja välillä olevilla tiloilla, voi tukkiminen saada aikaan soistumisilmiön, jos ennallistamista ei  kaikki tilanomistajat tiloilleen nää tarpeelliseksi, eivätkä sitä hyväksy…!

     

    metsä-masa metsä-masa

    ”Maallikko käytössä” minullakin on ollut käytännön tuomana kokemuksena  Stihlin tuotteet. Moottorisaha Stihl 201 ja raivurit Stihl 460 ja 490, toinen lämpökahvoilla.

    On ollut myös luotettavia ja varmoja sahoja muiltakin merkeiltä, kuten Jonseretin mootorisahat 510 SP ja 2149 ja raivurina RS 45 ja raivuritöiden aloitusaikoihin ensimmäinen hankinta oli Husgvarna 165, siinä oli nuorelle miehelle ärjysaha.

    Hyvää joulua kaikille !

    metsä-masa metsä-masa

    <p>Meidän viimeinen energiapuukauppa on, karsitut puutavaralajit 8 cm rinnankorkeudelta, minimi latva 3 cm ja kokopuuksi menevä 5 cm:iin asti rinnankorkeudelta !</p>

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 683)