Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 683)
  • metsä-masa metsä-masa

    Ostohenkilön virheellinen ja väärä asenne metsänmyyjää kohtaan tulisi saattaa firman korjuusta vastaavan henkilön tietoon, vaikka tekemällä siitä kirjallinen poikkeaman, johon puunostajan korjuusta vastaava joutuu antamaan vastineen. Ei valtakunnallisesti isonkaan puunostajan rooliin kuulu em. röyhkeys, SE:kin on laajentamassa puunhankintaa koko maan yksityismetsiin.

    ” Edellä kerroinkin varastoalueen vaurioista ja näkemä haitasta. Vasta nyt Itä- Suomessa on alettu vaatia ja korjata varastopaikkojen ja kokoojaurien tasausta, kun korjuu on sulanmaan aikaan. Vaatimusta on terävöitetty maininnalla siitä kauppasopimuksassa.

    metsä-masa metsä-masa

    Potutuksen tunne saattaa vallata mielialaa, jos leimikon käsittelystä, myyjällä on puutteellinen ja vanhan aikainen käsitys, esimerkkinä ne normaalia tihemmässä olevat ajourat ja nutkat niissä.

    Suurimmat muutokset leimikon pinta-aloihin on tulossa niissä ensiharvennus leimikoissa jotka on ostettu metsään.fi kautta, ilman maastokäyntiä ja jos korjuukartta motolle siirtyy niillä kuvio tiedoilla.

    Suurpiirteinen kuviokartta, jonka motokuljettaja saa ja hakkaa vain korjuuseen soveltuvat osat on myös maanomistajan etu, koska niissä voidaan ajautua sopimattomiin kohteisiin koneella korjattavaksi, vähäinen poistuma ja kantamaton maasto.

    Pahaa mieltä myyjälle ja yleistä korjuun epäonnistumista edustaa tienvarsi varastojen ja niiden syvät raiteet, jotka on näkyvissä vuosikausia ja estävät pienemmällä kalustolla liikkumisen. Tästä oli hyvä esimerkki syksyllä kun toimittaja oli kuvannut varastopaikan rypypaikan ja arvioinut sen perusteella koko leimikon korjuun…

    Korjaava toimenpide: Hakatun aukon muokkauksen yhteydessä tehtävä varaston tasaus, tämä ainakin niissä tapauksissa, jossa puunostaja hoitaa myös viljelyketjun, tämä voisi vähentää ulkopuolista arvostelua (luontoväki) korjuun onnistumisesta.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Metsien sertifiointi on ollut käytössä jo reilut 25 vuotta, PEFC. Metsiin liittyvää lainsäädäntöä ja metsän hoitosuosituksia noudattamalla toteutuvat lähes kaikki sertifioidulle metsänhoidolle asetetut vaatimukset.

    Sertfiointi tarkastus tapahtuma maastossa on melko tavallinen tapahtuma, esim. jos tarkastellaan hakkuun jälkeistä metsää. Asiaa parantaa jos hakkuuilmoituksessa on mainiinta puron ylityksestä tai pehmeikön kiertämisestä. Pehmeikölle poikkeaminen ja suojakaistan vajavaisuus voi tuoda poikkeaman ja parannus esityksen, se on hyvinkin tavallista.

    Metsäyhtiö Tornator on toistuvasti lyhyen ajan sisällä joutunut altavastaajaksi ja selittelemääm tapahtumia julkisesti. Nyt Tornattorin toiminnan on panneet merkille myös luonnonsuojeliat, joka on osaltaan kärjistänyt asioiden kulkua.

    Jos suuren metsäyhtiön asenne sertifiointiin on herpaantunut, silloin ehkä tarkastukset tihenevät luonnonsuojelioiden säestyksellä.

    metsä-masa metsä-masa

    Metsuri motokuski ja Gla toikin hyvin esille ne suurempien seurojen yhteistyön ja vaivan- näön merkityksen maanvuokraajien kanssa. Näissä ns. omankylän (talojen) seurueissa on iso merkitys ja harmi, jos 150 ha tila jää pois jahtialueesta, niin kuin emännän esimerkissäkin kävi.

    Ja lopuksi vielä, hirviporukalle voisi olla hyvä kahvituli puheenaihe lukijalta palstan kirjoittajan huoli maaanomistajien ”sponsoroinnista” hirvijahti / harrastajaryhmää kohtaan. (laajemmassa merkityksessä)

    metsä-masa metsä-masa

    Suorittava orras 12:44, yhteistyötä hyvä esimerkki. Metsätapahtumien palaute on maanomistajalle luottamusta lisäävä ja kannustaa pitämään vuokrasopimukset voimassa.

    ” Kerrompa esimerkin hirviporukan vetäjän valikoivasta palautteesta maanomistajalle, joka on hieman ikäväkin, mutta sen yleisyytä en osaa arvioida.

    Kuolinpesä jakoi metsätilan ja hakkasi siihen 14-16 ha aukon, joka tietysti viljeltiin mhy:n toimesta koska omistajat oli naispuolisia. Tila jaettiin sisarusten kesken toinen sai rahat ja toiselle jäi metsätila  n. 150 ha, lisäksi tilalle tehtiin metsästyksen vuokrasopimun. Taimikot kehittyi pienellä maanomistanan huomiolla, Hakkuusta ja viljelystä oli kulunut 12-15 vuotta, jolloin hirvet oli löytäneen kohteen, ja siellä riitti ruokaa hirvillekin.

    Hirvisaalista alkoi kertyä, seuranvetäjä vei henkilökohtaisesti hirvipaistin, maanomistaja oli otettu huomiosta ja sama toistui myös seuraavina vuosina, hirvipaisti ja lisäksi sopiva viinipullo. Emäntä oli tyytyväinen kehuikin hirvi-isännän vierailua naapureilleen. Sitten emännälle tuli  puukaupan aika, puunostaja kävi tilalla ja oli myyjän luona jatkamassa puukauppoja, kun puheeksi tuli hoitotyöt. Siinä totuus paljastui mistä hirviporukan vetäjänkin olisi ollut viksua kertoa metsänmyyjälle, eli se tärkein palaute jäi kertomatta, se hirvivahinko.

    metsä-masa metsä-masa

    Onko nyt niin, että isoissa metsästysseuroissa olisi tarve kehittää yhteydenpito mahdollisuutta, ettei seurantoiminta yksityisten maanomistajien mailla- alkaisi vauhdittaa vastarintaa maanomistajissa ?

    Metsätalousyrittäjä lukiapalstallaan kertoi lopettaneensa maanvuokrasopimuksensa kun kaatopalaa ei toimitetukaan sovitusti, seuraamus siitä oli, että maanvuokrasopimus purettiin sen seuran osalta, onko tapahtuma huolestuttava ?

    metsä-masa metsä-masa

    Hyvä huomio Galalta, yhteistyö on manomistajien ja seuran välillä molempia hyödyntävää toimintaa, kun turvataan metsien hyvää kasvua puuvalinnoilla / hirvistä aiheutuvia taimikkovahinkoja.

    Tämä minun esimerkki olikin sen perinteisen kylän talojen muodostaman hirviporukan toiminnasta, joka on tuonut onnistumisen tunteita molemmin puolin. Hirviporukan vetäjä vuokrasopimuksen laatia on se henkilö joka on yhdysmiehenä manomistajiin päin sovituista asioista.

    Galan edellä huomioma seuratoiminta ja vaikeudet niissä oli ilmeisesti lajempia kokonaisuuksia koskeva epäilys hirviseurueen toiminnasta !

    metsä-masa metsä-masa

    Hirvituhojen korvaamiseen ja kannan tasapainottamiseen ei taida olla lähitulevaisuudessa tulossa muutoksia, eli on mentävä ns. nykymallilla, jossa vahinkojen korvaus perusteet muuttuivat ja heikensivät halukkuutta hakea hirvituho korvausta.

    Suorittava porras kertoikin muovinauha saasteesta, joka on maiseman pilaaja ja joka ei palvele alkuperäistä tarkotustaan siellä. Hirviaitaa on tarkastettava ja huollettava ainakin suurempien lumisateiden jälkeen. Aidan pystytyksessäkin on huomioitava paalujen / tukipuiden väli ja solmutekniikka, ettei aita purkaannu yhdestä puremasta pitenpiä matkoja.

    Mehtäukon kanssa samaa mieltä aitauksen onnistumisesta myös nuorissa koivikoissa. Lumisilla- alueilla kaksi nauhaa päällekkäin on osittautunut hyvin toimivaksi, varsinkin jos alueella on vasoja ja kauriita, meilläkin ylempinauha on 170-180 cm korkeudessa.

    Vastuun jakaminen hirviporukan kanssa voi alkaa jo uuden vuokrasopimuksen teon aikaan, vuokrasopimukseen voi kirjata esim. yhteydenpito ja aitaan liittyvät asiat. Kun muut valtakunnalliset hirvikannan hoitoon liittyvät parannukset on jähmeitä muuttumaan, jää paikallinen yhteistyö hirviseurueiden kanssa kannatettavaksi vaihtoehdoksi.

    metsä-masa metsä-masa

    Tottahan se on, että hirviseurueen keski-ikä nousee ja mahdollisuudet osallistua hirvijahtiin heikkenee, mutta osalle seuranjäsenistä hirviaika on syksyn odotetuin yhdessä olon tapahtuma.

    Hirvi seuroja on kahden laisia, seuraan ja jahtiin voi päästä kun on valmis maksamaan mahdollisuudesta  jahtiin, mutta nämä ei sitten  osallistu muuhun seuran talkootyöhön vuokra-alueella. Toinen on se perinteinen malli, jossa jäseniä ovat maanomistaja talot ja heidän jälkeläiset, heille hirvijahti aika on myös-syksyn sosiaallinen tapahtuma.

    Meidän tilat on kolmella eri hirviporukalla, jotka edustaa tätä jälkimmäistä, perinteistä maanomistaja jakoa. Yhteistyö hirviporukan kassa on toiminut myönteisesti, siellä hirviporukka on rakentanut hirviaitoja mä-taimikoille, ulkoiluttanut koiria aidan tuntumassa, talvella ja viestitellyt niistä maanomistajalle.

    Maanomistajan pahaa mieltä tämä tasoittaa ja liennyttää niin, etteivät pienet syöntijäljet tunnu niin pahalta, kun vastuuta hirvistä ja tuhoista on kantamassa myös hirviporukka !

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    Asiapitoinen tieto 10.11 metsälehden lukijalta, artikkeli tulisi saada mahdollisimman monen metsänomistajan luettavaksi ja pohdintaan, mitä taimikon perustaminen ja sen hoito vaatii, jos alueella on ylisuuri hirvikanta.

    Itä-Suomessakin on huomattavan paljon metsätiloja, josta on muutettu 70-90 luvulla pois, isännät on vaihtuneet, leimikoita on tehty ja hakattu eikä kipinää metsänhoitoon ole syntynyt, mutta niistä onkin muodostunut hyvää ruoka- ja talvehtimis paikkoja hirville !

    Hirvitihentymät voi tääälläkin olla keskimäärin kpl / 1000 ha aivan sovitusti, kuten Metsri motokuski kertoi, ja Ola_Pallonivel kertoikin toiveet RHY:n suuntaa, mutta, mutta oliskohan metsästysseurat valmiita ottamaan vastuuta ennakoivaan vuokramaiden tihentymäalueiden  vahingon torjuntaan ? ?

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 683)