Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
Pojan ylioppilasjuhlien lahjarahat piti eritellä, mistä mikäkin satanen on tullut. Siellä ne on nyt nimet pilvessä. Lehmien rehuja myrkytetään, että ilmastopäästöt vähenisivät ja samalla byrokratiaa ja ilmoituksia lisätään joka asiaan. Suomalaisten kulutusluottamus on ollut negatiivinen jo viime vuodesta lähtien ja se luottamuspula koskee myös laajalti viranomaistoimintoja.
Suorittava porras istuu päivät ruudun ääressä opponenttina, kun toiset kertoo juuri tapahtuvista tai tehdyistä metsätöistä. Opponentilla jäänyt levy pyörimään, ilmeisesti 90-luvulla tapahtunut trauma.
Raakaöljyn maailman markkinahinta laski eilen nopeasti, kun Trump vetosi tuottajiin, että nyt painetaan hintaa alas. https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Trump-Orders-Oil-Sector-to-Keep-Prices-Low-After-Strikes-on-Iran.html
Suomen dieselin ja bensan hinta ei korreloi noihin öljyn päivittäisiin muutoksiin. Poikkeuksellinen tilanne, kun Lähi-idässä pommitetaan laajalti ja öljyn hinta matelee, Suomen mittareissa kehitys on paremmin kytkettynä todellisuuteen.
Öljyn hinta ei sitten ainakaan vielä noussut, pikemminkin laskee, vaikka Usa pommitti Irania ja Hormuzin salmen liikenteeseen kohdistuu melkoista painetta. Trumppi puhui hinnat alas, saa nähdä miten käy. Tankkereiden spottihinnat sentään nousseet paikoin kaksinkertaiseksi viikossa.
Tuleekohan korjuu yrittäjille kiusaus panostaa pienpuun korjuuseen. Ehkä sellufirmat siirtyvät myös enempi energiapuun hankintaan ja kalustoa pienpuun korjuuseen tulee tuota kautta.
Pankit ovat sijoittaneet kovasti fossiilisiin polttoaineisiin (vuonna 2024 869 miljardia). Esg sijoittamista kannattavat tahot vastustavat fossiilisten lisäksi kaivosteollisuutta, jolloin kehitys sana on väärässä paikassa puhuttaessa kestävästä kehityksestä. Pankkien johtokunnat ovat päättäneet tehdä valintansa jatkossa taloudellisilla tavoitteilla, öljy, kaasu ja kivihiili tuottavat kokoajan ilman keinotekoisia ja muuttuvia markkinamekanismeja. Juttu oilprice.com sivustolla.
Nyt kun Hormuzin salmen sulkeminen on taas todennäköisempi mahdollinen skenaario, tuntuisi että öljy ja kaasu tankkereilla ja öljy- ja kaasuyhtiöillä (ei Lähi-idässä), on hyvä jakso käsillä. Hormuzin salmen läpi kulkee lähinnä Kiinan ja muun Aasian rahti, jos noita rahteja siirtyy muille mantereille, merimatkat kasvavat ja tankkereita ei ole tarpeeksi. Yli 20% maailman öljystä kulkee Hormuzin salmesta, eli muutos öljyn ja kaasun riittävään saatavuuteen olisi epävarmaa.
Ehkä tulee hyviä oston paikkoja, kun haetaan varmoja tuottoja fossiili energiasta ja Trumpin politiikka on vienyt joidenkin toimiaĺojen näkymät.
Perintöverokin harmittaisi jälkipolvia. Viisain lopettaa täysipäiväinen työnteko nuorempana ja harrasteella oloneuvoksena, ei haittaa vaikka pääoman osingot ja muu kassavirta menee kulutukseen. Te-keskuskin jättää rauhaan, kun ei vastaa mihinkään. Ns turvaverkon voi rakentaa itse ja hamassa tulevaisuudessa siintävä pieni eläke on aiemmin hankittu, mutta tulee sitten tuon oman systeemin lisäksi. Jos 70 vuotiaaksi sattuu elämään, rahaa tulee liikaa.
Minusta kansallismaisemien säilyttäminen on tärkeää ja tuulipuistot noita turmelee. Mutta luontomatkailun merkitys pienten kansallispuistojen kohdalla on lähinnä lähiseutujen asukkaiden palvelemista, ei niinkään turistien pyydys ja valtava tulonlähde.
Jos 30000 ihmistä käyttäisi 33 euroa/pää paikallisissa kaupoissa yms. Tuosta ei kunnan kassaan tule 100000 euroa. Näissä laskelmissa vedetään vielä usein luvut hatusta ja yläkanttiin, kun kyseessä on luontomatkailu. Jos esim Kuopiosta käy luontoretkeilemässä Rautavaaralla, ostaako eväät Niilo Kokotin kaupasta vai lähtöpään tutusta marketista?
Kanadan öljy-yhtiöt voisivat olla nyt tässä tilanteessa hyvä sijoitus. Vienti-infraa on rakennettu ja Lähi-idän tilanne näyttää hankalalta, jolloin öljyn hinta nousee.