Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 991 - 1,000 (kaikkiaan 1,002)
  • puunhalaaja

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/inarilainen-luonnonsuojelija-lahjoitti-150-hehtaaria-mets%C3%A4maata-100-vuotiaalle-suomelle-1.177735

    Oho, hieno lahjoitus. Käytännössä kaveri siis suojeli 300 hehtaaria.

    Haluan ajatella optimistisesti niin, että mitä enemmän suojellaan vapaaehtoisesti ja ennenkaikkea mitä enemmän valtio suojelee omia maitaan, sen pienempi on paine yksityisen maan suojeluun. Kuten edellä on kuvattu, voi metsätaloudesta elantonsa hankkivalle suojelu olla erittäin tuhoisa asia.

     

    puunhalaaja

    ”Kyllä minäkin turhautuisin, jos pyrkisin ruokkimaan jotain eläimiä talven yli ja joku kävisi ne syömässä.”

    Ymmärrän mekanismin, mutta en tajua sitä miksi peuroja ruokitaan? Kanta on aivan tolkuton  ainakin omilla kulmilla. Syksyllä ikkunan alla oli suurimmillaan kahdeksan peuran lauma. Sinne menee pelakuut ja tammentaimet parempiin suihin. Nyt jos joku vielä ruokkii näitä niin onpa hääviä. Lisää vaan ilveksiä ja muita otuksia kantaa harventamaan.

     

    puunhalaaja

    ”Kampanjassa suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta.” Eli tässä on tosiaan kyse kampanjasta, jossa omistaja antaa luontolahjan. Ei korvauksia.

    Jos on isompia alueita miettimässä suojeluun, niin varmasti monella on ihan taloudellinen pakkokin tehdä se eri reittejä kuin näin ilmaiseksi. Ehkä jonkun pienen kohteen voisi kuitenkin kuvitella ilmaiseksikin suojelevansa?

    puunhalaaja

    ”Jokamiehen oikeus ei kata millään tulkinnalla organisoitua toimintaa,”

    Valitettavasti noin ei tunnu olevan, kuten tämä ulkomaisten marjanpoimijoiden roudaaminen Suomeen osoittaa. Mitä muuta se on kuin organisoitua toimintaa??

     

    puunhalaaja

    Ei ole kauhean luonnonmukaista tuollaiset dronehommat, tuossa ihminen etääntyy luonnosta, omista juuristaan.

    Toista se on kun kuulaana syysaamuna istuu hirvitorniin pultatussa pyörivässä toimistotuolissa. Varis huutaa etäällä, gore-tex kahisee hiljaa ja tornin juurella citymaasturin jäähtyvä moottori naksuu. Saa tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta niin luontoon kuin metsästystovereihin. Ainoa huoli on hirvikantaa verottava kasvava petomäär sekä nuoremman polven velttous, pommittavat onnettomat mieluummin pikseleitä pleikan ääressä kuin hirviä taimikonlaidassa.

     

    puunhalaaja

    Alkaa olemaan taas sesonki käsillä tässä puuhassa. Innostuimme pikkuvaimon kanssa aiheesta kunnolla tämän miljoona linnunpönttöä -kampanjan  myötä. Tykitin pönttöjä kymmenittäin omaan metsään ja lisäksi otin hoitaakseni isän aiemmin omiin metsiinsä laittamat pöntöt. Olivat jo osin huonossa kunnossa, osan kannoin pois ja vein uuden tilalle.

    Laiskana ihmisenä haalin pönttöjä vähän joka paikasta, mistä vaan halvalla sai. Tokmannilta ostin, luontokaupasta samoin, luonnonsuojeluyhdistykseltä erikoispönttöjä, jostain myyjäisistäkin haalimme jokusen pöntön. Yhtään pönttöä en eläissäni ole rakentanut, pitäisi varmaan tällainenkin operaatio joskus suorittaa.

    Nyt keväällä pitäisi siis vajaa sata pönttöä käydä tyhjäämässä (en siis kaikkia ostanut viime vuonna, osa on vanhempaa saapumiserää). Tietyistä pöntöistä tiedän jo valmiiksi että niissä pesittiin, silti mielenkiintoista tehdä vähän tilastoa ja koettaa pesästä arvuutella, että mikä laji oli pesinyt.

    puunhalaaja

    Tuo paikkaansa jäänti ja luottaminen ihmisen apuun voi koitua kohtaloksi aika nopsaan luonnonvaraiselle jos ei sitten aina olekkaan ruokaa.

    Näin on. Juuri tuon vuoksi en ole vielä arvannut omaa ruokintaa aloittaa.

    Sinänsä en tiedä kieliikö kantosienen syöminen vielä isosta kriisistä oravan elämässä, ne pikku penteleethän vedättävät sieniä puihin syksyllä muutenkin. Muistan elävästi kun sienessä kerran katselin kauempaa, että tuollapa on nätti tatti odottamassa. Kyykistyin poimimaan toista sientä jalkojen juuresta, ja sillä välin orava oli napannut tatin ja vei sen puuhun. Kyllä syletti.

    Hienoa kuitenkin kun ruokitte oravaa.

     

    puunhalaaja

    Keskustelussa on esitetty seuraavat väitteet: A) Suomen metsissä on puuta enemmän kuin koskaan ja B) Metsäluonnon monimuotoisuus on vähentynyt.

    Käsittääkseni kummatkin lauseet ovat totta. Eivät nuo kaksi ole toisiaan poissulkevia. Asiaa voi lisäksi tarkastella mukavan positiivisesti, sekä luontoa että metsänomistajaa että yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla: Vaikka luonnon monimuotoisuutta turvattaan suojelualueita lisäämällä, tehostunut puuntuotanto talousmetsissä takaa puunsaannin teollisuuden tarpeisiin.

     

    puunhalaaja

    ”1800-luvulla kaskeaminen ja muu puun käyttö oli hävittänyt metsät todella vähiin.Polttopuita hankkiakseen oli lähdettävä kauas.”

    Käsittääkseni tuo väite on tietyltä osin totta. Muistelisin esim. Parkanon historiassa mainitun, että huomattava osa asukkaista kärsi puupulasta. Lisäksi vanhoista valokuvista näkee aukeat kylämaisemat ja loputtomat riukuaidat, meni puuta lujasti niihinkin. Rakennuskantaakin jouduttiin uusimaan jatkuvasti.

    Oleellista on kuitenkin se, että tämä intensiivinen tehokäyttö ei ulottunut niin laajalle kuin nykyään. Eli vaikka kylän tuntumasta puut kaadettiin, jäi syrjään vielä niitä isojakin puita/metsiä.

    Tuo intensiivinen puunkäyttö omalta osaltaa lisäsi luonnon monimuotoisuutta. Oli ketoa, niittyä ja monenlaista paahdealuetta. Nyt tällaisia ei ole, puskee puskaa joka paikassa. Monessa tapauksessa monimuotoisuuden lisääminen edellyttääkin nyt puiden kaatamista. Toisaalta samaan aikaan se tarkoittaa sitäkin, että myös suojeltu metsäpinta-ala kasvaa.

    Kun suojelualueita on riittävästi, voi yksityinen metsänomistaja harjoittaa metsätaloutta vapautuneesti. Mitä tehokkaammin hän sen tekee, sen parempi omistajan ja yhteiskunnan kannalta. Taimikot perataan ajoissa, hirvikanta pidetään kurissa jne jne. Puut kasvavat kohisten ja sellukattila porisee iloisesti kolmessa vuorossa. Kaupunkilaiset retkeilevät onnellisina suojelualueilla. Kaikkein innostuneimmat kansalaiset koettavat jopa elvyttää perinnemiljöitä omilla tiluksillaan.

    Noin minä haluan nähdä tulevaisuuden.

     

    puunhalaaja

    Yksityismetsänomistajan ja luonnonsuojelijan yhteinen intressi  olisi metsähallituksen metsien suojelu. Tämä vähentäisi puun tarjontaa Suomessa ja lisäisi kysyntää yksityiselle puulle. Tästä seuraa raaka-aineen hinnannousu. Vielä jos samaan hässäkkään saisi hillittyä puuntuontia idästä, niin jopas.

     

Esillä 10 vastausta, 991 - 1,000 (kaikkiaan 1,002)