Käyttäjän raivuri kirjoittamat vastaukset

Esillä 9 vastausta, 421 - 429 (kaikkiaan 429)
  • raivuri

    Niin, se tammen ala olisi 0,6 ha. Miten jees virittelet ne aidat?

    raivuri

    Jos uudistamisen puulajirajoitukset poistuvat uudessa metsälaissa, niin olen ajatellut kokeilla muutamilla erillisillä alle hehtaarin palasilla uudistamista pihlajalle, tammelle ja lepälle.

    Nämä alueet kasvavat tällä hetkellä 50-65 vuotiasta kuusikkoa, huono laatu ja heikko kasvu, vaikka kasvavat tuoreilla ja lehtomaisilla kankailla.

    Pihlajaa olen ajatellut 1500/ha+ kuusta 500/ha. Tammea taas ajattelin kokeilla puhtaana, 2000/ha. Onko kenelläkään tietoa kelpaako tammi hirvelle? Onko aidattava? Alueella keskimääräistä alempi hirvikanta, mutta kyllä niitä silti on. Leppää taas voisi kokeilla puoliksi kuusen kanssa 1000+1000/ha.

    raivuri

    Tanelille ja jeesmiehelle, että kyllä siinä on työtä tehty paljon että on saatu luotua tarpeeksi hyvät verkostot ittelle erikoispuiden kauppaamiselle, kuitenkin aivan marginaalitavaraa. Nuokin reilu 40 pihlajarunkoa viime kesältä menivät 13 eri toimijalle. Isää on kiittäminen siitä, että aloitti noiden verkostojen luomisen lähinnä tammen myynnillä. Ei toki mikään kultakaivos ole, mutta ihan hyvä kolmas tukijalka maatalouden ja perinteisen metsätalouden rinnalle.

    Itsellä toki on käynyt tuuri kun metsät sijaitsevat Hämeessä ja osa jopa aivan lehtokeskuksissa. Pari ostettua palstaa ovat 150 km pohjoiseen ja eipä sielä ole tullut mieleenkään yrittää erikoispuiden kanssa leikkimistä. Siellä mennään perinteisesti kuusella ja männyllä.

    raivuri

    h-vallalle: En sitä ajattele taimikoiden hoidossa pätkän vertaa. Ajattelen puhtaasti omia tulojani. Esimerkiksi viime kesänä keräilin metsistäni tukkimittaan venyneitä pihlajia hankintana eräälle puuseppäfirmalle kymmeniä runkoja. Ja kerron, että huonolaatuisistakin pihlajan tukeista minulle maksettiin enemmän kuin esimerkiksi kuusesta.

    raivuri

    Timppa: Tilanne lienee kuitenkin sellainen, että hyvin hoidetuista metsistä lehtipuu poistetetaan pääsääntöisesti jo perkausvaiheessa.

    Olen eri mieltä. Omat metsäni, ei kuitenkaan perintönä juuri saamani, ovat hyvin hoidettuja. Silti niistä löytyy jopa puhtaita lehtipuumetsikköjä. Niissä kohteissa, joissa alueemme taannoin runsas hirvikanta+ myyrävuodet pilasivat kaikki taimet lehtipuu on noussut arvoon arvaamattomaan. Ja lisäksi taimikkoa peratessani pyrin kaikkiin mahdollisiin paikkoihin jättämään lehtipuita lähinnä raudusta, haapaa, pihlajaa ja tammea

    raivuri

    Laittasin kuvaa muuten, mutta kun ei ole. Koivutukit huokutteli sen verran nopeasti koneet mettään. Hyvä niin, ilman niitä olisi saattanut mennä tuotto jopa miinukselle. Ja jäljestäkään ei kuvaa ole enkä lähde ottamaan aivan lähipäivinä, koska matkaa 130 km.

    raivuri

    Kun ei viitsisi 2 aarille ruveta taimia tilaamaan. Enkä ole koskaan kokeiluut tuota kylvämistä, joten ihan kokeiluna vaan.

    raivuri

    Sen takia laittaisin männylle kun siaitsee käytännössä hyvin loivaan hiekkaharjuun raivatussa pellossa. Taitaa olla kuuselle liian kuiva. Pellon reunassa, noin 50 metrin päässä saarekkeesta alkaa hyvin kasvanut kohta toiseen kertaan harvennettava 50 vuotias männikkö.

    Nuo saarekkeen lehtipuut ovat osa lähes 100 vuotiaita, en tiedä miten ovat noin kuivaan kasvaneet.

    raivuri

    Kiitos hyvistä vastauksista!

    Kävin erään luottamani metsäammattilaisen kanssa kiertelemässä pari päivää noita ja metsäsuunnitelmakin on tulossa. 2 ha on jo raivattu, katkottu männyistä kilpailevat latvat ja koivut pystykarsittu. Kyllä yllättää, kuinka paljon tuommoiseen hoitamattomaan ”pusikkoon” menee aikaa, vähintään tuplasti. Siemenpuut päätettiin jättää ensiharvennukseen asti. 2 hehtaaria on jo kumossa. Haavikosta on kaupat tehty.

Esillä 9 vastausta, 421 - 429 (kaikkiaan 429)