Käyttäjän raivuri kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 429)
  • raivuri

    Kyllä, mutta hyvin hallittu jonka saa maksettua halutessaan nopeasti pois. Itse olen ostanut viimeisen viiden vuoden aikana osittain tuloilla ja osittain lainoilla noin 100 ha. Täytyy vain osata löytää oikeat palstat ja kokeilla niitä hieman alle hintapyynnön. Välillä menee läpi.
    Hyviä ostokohteita ovat:
    1. hyvän tiestön omaavat hoitamattomat taimikot/nuoret metsät
    2. syrjemmässä sijaitsevat palstat, joille kuitenkin johtaa tie
    3. alihinnoitellut päätehakkuut (tukkiprosentti)
    (hyvä muoto, ei 20 kulmaa/alle 50 km kotiin)
    Toisaalta kannattaa välttä jos löytyy seuraavia:
    1. kaavarajoituksia (maisematyöluvat, perinnemaisemat ym.)
    2. erityisen tärkeitä elinympäristöjä
    erityisesti purot ja pienvedet
    3. kaukana tiestä (toki tien voi rakentaa, mutta se maksaa)
    4. huonot maapohjat tai väärä puulaji (kk taaksepäin olin tilaa katsomassa, jossa kuusen taimikko vt:llä, jäi tarjoamatta)

    raivuri

    On kokemusta. Vuonna -94 siirrettiin metässä menevä linja uuden asuinalueen kautta meneväksi. Siinä oli vielä joku vanha ajourakin vieressä, joten uran leveys oli noin vajaa 20 metriä. Isä oli ajatellut, että raivaamalla aluetta pari kertaa halutuille puille (kuusi, koivu) saisi kunnon metsän aikaan. -07 kaadoimme muutaman puun kokeeksi. Noin puolet oli lahoja. Tehtiin energiaksi aukko viereisen kuvion harvennuksen yhteydessä. Nyt tuo linjan pohja kasvaa nätisti istutetuilla koivuilla. Hyvää näkyisi kasvu olevan. Kaksi vuotta ensin hieman kitui, mutta nyt kasvaa metrin vuodessa.

    raivuri

    Ei hankinnalle nykyään löydy perusteita rahasta. Ensiharvennusta kannattaa tehdä ite huomattavasti paremman työjäljen takia. Itse en kylläkään ole valitettavasti kaikkia ensiharvennuksia ehtinyt tehdä. On vakiintunut suunnilleen niin, että laadultaan parhaat ja huonoimmat teen enää itse. Keskivertopalstat menee urakoitsijoille. Ja toki sitten noi kaikki erikoispuusekoitukset ja -kokeilut, joita ei uskalla antaa muille tehtäviksi. Ja puut kulkee metästä tien varteen kätevästi naapurin ajokoneella. Naapuri ajaa puut ja minä puolestaan hoidan hänen vähät taimikkonsa 😉

    raivuri

    Just.

    Eilen soitti ympäristötarkastaja. Sanoi saaneensa puhelun ”joltakin marjastajalta” tien varteen kuskatuista roskista. Kysyi, olenko tiennyt asiasta. Suurempaa miettimättä vastasin kyllä. Jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt vastata olevansa täysin tietämätön koko läjästä. Seuraavaksi kysyi, että ovatko ne minun roskiani. No eivät tietenkään ole.
    Sitten se täräytti, että minun maanomistajana olisi pitänyt tehdä kodinkoneiden kuskaamisesta metsään rikosilmoitus ja kuskata rojut pois. Ja nyt, koska en ole tehnyt rikosilmoitusta tai vienyt niitä pois, minusta voidaan tehdä rikosilmoitus.
    En tiedä mikä laki on tai on olematta kysymyksessä ja tunteeko hän sitä itsekään. Ärsyttää tällaiset lait.

    Tuntuu aikalailla turhalta tehdä rikosilmoitus asiasta, jota ei koskaan saada selville. Miettikää: Kunnalla on töissä ympäristötarkastaja, joka pompauttaa asian poliisille, joka ei oikeastaan voi tehdä asialle mitään. Vähien resurssien tuhlausta.

    Sovimme jo tien kolmen muun omistajan kesken, että tien päähän nostetaan kivet, jotka estää autolla ajelemisen. Kaikilla osakkailla on jonkinlaisella etukuormaimella varustettu traktori ja puurekka saa kivet nostettua itse.

    Siihen loppui tien yleiseen käyttöön kustantaminen!

    raivuri

    Jos oikeasti meinaa laadukasta koivutukkia saada niin ei ole kuin yksi keino ja se on istutus. Vesasyntyisissä paljon mutkaa ja lahoa. Istutettu kaupan päälle vielä kasvaa nopeammin ja teettää vähemmän työtä.

    raivuri

    Alkuaikoina kun mhy noita hakkuitani teki niin monta vuotta vedettiin harvennuksissa hyviä vähäoksaisia erikoispuita surutta rankakasaan kun en niitä merkannut. Jos tuuri olisi laadun kanssa käynyt…jopa kymmenisen tonniakin olisi noista irronnut.

    raivuri

    Hämeenlinnassa 4 ha päätehakkuu mä/ku tukki 60/62 + kuidut 17/19,5. Sijainti käytännössä 10-tien varrella.

    Hauholla 6 ha reilusti myöhästynyt männikön ensiharvennus kuitu 8e. Menee vähän talkoiksi, mutta tuleepahan laitettua kuntoon.

    Hauholla kuusikkoa+männikköä 2.harvennus 12 ha mä/ku tukki 50/51 + kuitu 15,5/16,5

    Lisäksi itse teen läheltä kolme hehtaaria männikköä mäntykuidun hinnalla 32.

    raivuri

    Niin no, eikai sitä riitä jos jo taimikonhoidossa lakaistaan esimerkiksi aukkopaikoista ja reunoistakin kaikki lehdelliset pois.

    Mutta se on eri asia, että pitäisikö sitä edes riittää? Valittamisen ymmärtäisin jos meillä olisi täällä tavaraa paljon. Saunapaneeliksi ei kuitenkaan mikä tahansa pellonreunalaatu kelpaa.
    Itse olen saanut aktiivisesta markkinoinnista huolimatta vain kolme erää ko. tarkoitukseen; 1 erä haapaa ja 2 erää tervaleppää.

    Haavasta en tukkiprosenttia muista, mutta tervalepällä se jää pieneksi. Huolimatta kasvupaikasta lehdossa järven rannalla.
    Kuvion on vaarini istuttanut 60 vuotta sitten kokeeksi. Ensin kuulemma heinätty monta vuotta, taimikonhoito 8v. Osalla kuviosta kokeiltu pystykarsintaa. Ei kannata. Itse olen tuota kaksi kertaa harventanut, 45v ja 55v. Tukkiprosentit noin 23% ja 36% Tehty laatuharvennuksena. Nyt jäljellä noin 300 runkoa. Seitsemänkymppisenä on tarkoitus tehdä päätehakkuu.

    Motoa en ole tuolle kuviolle päästänyt rynnimään, enkä tule päästämäänkään. Ylipäänsä erikoispuiden kanssa ei motoa. Kuskit eivät pysty mukautumaan mo:n toiveisiin. Lisäksi laadun ollessa pikkutarkan tärkeää, moto laskisi laatua liikaa.

    raivuri

    Kuusta ei mielestäni kannata noihin laittaa yhtään. Jos et halua kokeilla mitään erikoisempaa(suurempi työ) ja haluat laatua(iso riski), istuta 2000 koivua ja 500 mäntyä hehtaarille. Jos taas haluat varmalla tuotolla kohtuu laatua, istuta 1000 koivua ja 1000 mäntyä.

    raivuri

    Puun takaiselle sanoisin vielä, että ainakaan meidän tilalla ei olla päästy hakkaamaan 400 m3 kuusta 55 vuotiaana kuin aivan rehevimmiltä lehdoilta ja lehtomaisilta kankailta. Vaikka käsittääkseni metsät ovat aina olleet hyvässä hoidossa.

    En välttämättä väitä esim. lepän kasvatusta tuottavammaksi kuin kuusen, mutta se nimenomaan _voi_ olla sitä.

    Mielestäni tämä koko ketju osoittaa kuinka kaavoihin kangistunutta ja uudistusvastaista metsäala tällä hetkellä on. Hyvää ei pidä mennä tuhoamaan, mutta parempaa voi aina etsiä.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 429)