Käyttäjän Santtu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 106)
  • Santtu

    Kiitokset Mikko Tiirolalla esiintulosta. Hienoa, että aika muuttuu myös tällaisissa asioissa.

    Mtk tarvitsee avoimuutta ja näyttöjä, jos haluja metsänomistajien enemmistön edunvalvojaksi halajaa. Mikko, yksi esiintulo ei riitä MTk n jäsenyyteen.

    Nyt meinaa tämä MTK rooli mennä aivan sivuraiteelle. Tämän päivänen Maaseudun tulevaisuus esittelee, miten MTK on alustavasti päättänyt, että Metsänomistajat, jotka mahdollisesti ostavat metsäpalveluja Mhy pakkomaksun loppumisen jälkeen Mhy ltä, liitetään automaattisesti MTK hon. Vaikuttaa todella ihmeelliseltä marssijärjestykseltä.

    Normaalissa markkinointi tavassa MTK lähtisi maakuntiin markkinoimaan ja esittelemään edunvalvonta ajatuksiaan metsänomistajille metsänhoitoyhdistysten alueille. Näin Mhy jäsenet saisi suoraan tietoa pohtiessaan päätöstä kuulua MTk hon.

    Mietittäväksi tulee, haluaako metsänomistaja kuulua metsäpalvelujen ostamisen takia MHY n, jos MTK jäsenyys tulee automaattisesti MTK n halusta ilman metsänomistajan myötävaikutusta ja päätöstä

    Santtu

    Tässä on hyvä esimerkki MTK suhtautumisesta metsänomistajiin. MTK ssa näyttää päätetyn, mihin metsänomistajien hallitsemat metsänhoitoyhdistykset kuuluvat 🙂 ja metsänomistajat.

    Eiköhän oikea marssijärjestys olisi, että metsänomistajat miettisi, miten nykyisin puuttumaton edunvalvonta tulisi järjestää ja miettiä vaihtoehtoja todellisilla syillä.

    Metsänomistajien edunvalvonnan järjestäminen kokonaan uudella tavalla lienee se tarkoituksenmukaisin tapa järjestää metsänomistajien edunvalvonta. Kyseeseen voisi tulla Veronmaksajien keskusliiton kaltainen järjestö, mihin kuuluisi vapaehtoisesti metsänomistajat, jotka haluaisi kuulua.

    Muistutan vielä, että MHYn kautta edunvalvonnan järjestäminen on tulevaisuudessa lähes mahdoton, koska MHY / metsänomistajat eturistiriidat kasvaa MHY laki remontin seurauksena. MHY tuottaa ja myy palvelujaan metsänomistajille ja metsänomistajat ostavat palveluja sieltä, missä niitä tuotetaan kilpailukykyisesti markkinahintaan.

    Santtu

    Koillismaalla, erityisesti Kuusamossa on tapana puhua säätöaurauksesta, vaikka se tehdään uudistusaloilla todellisuudessa puhtaasti epäkelvolla piennarauralla yhdessä asennossa pyrkimättä palletta tekemään.

    Piennaraura on siipimuodoltaan sellainen, ettei se sovellu palteen tekemiseen. Piennarauraukset aiheuttavat vain kuntan ja kantojen siirtoa sivuun ja kivien mekaanista nostelua ylös. En ole Kuusamossa nähnyt yhtään maanmuokkauskohdetta, jossa piennaraura olisi saatu niin syvälle, että metsänmuokkaus olisi onnistunut ja täyttänyt metsänhoitosuositusten palteen muodostuksen määritelmän palteen osalta ja istuttaminen olisi tehty palteeseen.

    Kivennäismaata sisältävä palle on soistuneilla kankailla elintärkeä pienien taimien kehittymiseksi tulevaisuuden metsiksi. Palle metsänuudistamisen yhteydessä kuivattaa soistuneisuutta mahdollistaa kasvuun lähdön kylvössä tai istutuksessa sekä tärkeän maanlämpiämisen kasvukautena. Erityisesti oikealla hyvällä maanmuokkauksella saadaan maan, jossa juuret on, lämpiämään kasvulle otolliseen lämpöön.

    Kuusamolainen säätöauraus haitallinen metsän omistajalle. Säätöaurauksella piennarauralla saadaan välillä pahan näköistä jälkeä hakkuutähteiden, kantojen ja kivien noustessa keoiksi ilman kivennäismaata.

    Metsänmuokkaukseen soveltumaton piennarauralla tehty säätöauraus tulisi korvata hienojakoisilla soistuneilla alueilla kaivurimätästyksenä (ojitusmätästyksenä) tai palleaurauksena palleauralla.

    Säätöaurauksella (piennarauralla) on saatu aikaan isot taloudelliset vahingot metsänomistajille ja myös valtiolle Kemera- tukien hukkaan menemisenä. Metsänomistajille usein vahingot paljastuvat taimikoiden soistumisina ja taimien kasvun hiivuttua puiden kuollessa.

    Miten suomen metsäkeskuksen tulisi puuttua Koillismaalaisen säätöaurauksen epäkohtiin ja käytön vastuullisuuteen?

    Santtu

    Hienoa, että jo 285 lukijaa. Millaista asianhoitamista tähän ”säätöauran” käyttöön tarvittasiin, että muutos olisi saatavissa heti ja metsänomistajat ei kärsisi?

    Voisiko joku keksiä tälle ”säätöauralle metsänhoidollisen tai muun syyn, joka tekesi sille oikeutusta?

    Santtu

    Meille metsänomistajille tulee suuria ongelmia, jos asioistamme kukaan huolehdi. Me metsänomistajat haluamme parempaa kunnioitusta valtiovallalta, se kai liene jo politikoillakin ymmärrettävissä.

    Suomen metsien kasvun lisäys kääntyy koko metsätaloutta vastaan yllättävän äkkiä. Jos uusia huomattavia metsänkäyttömuotoja ei käynnistetä aika pikaiseen aikatauluun, metsätalouden edellytykset heikkenevät ja muutamat yritykset mittaavat metsänomistajien metsävaroja jopa härskein keinoin. Puunhinta on auttamattomasti kohta syöksyssä, jos emme saa puunkäyttäjiä lisää.

    Meidän metsänomistajien tulisi miettiä, onko Metsäyhdistyksen toimista metsänomista vastaista (Suomen Metsäsäätiö menekin edistämismaksu), kenen hyöty tänä päivänä?

    Tietenkin pitää huomioida Metsäsäätiön yksittäisten panostuksien positiivinen vaikutus, kuten tutkimuksen ja metsäalan koulutuksen tukeminen.

    Kuitenkin metsäteollisuuden kannalta menekinedistämismaksu laskee puunhintaa ja metsänomistajat kärsivät.

    Santtu

    ”Uutta metsälakia varten on pyydetty lausunto yli neljältäkymmeneltä järjestöltä! Kun sitä listaa katsoo, suurin osa on sellaisia, ettei niillä pitäisi olla mitään tekemistä metsien kanssa. Mitään muuta omistusmuotoa ei täällä Suomessa ole koskaan ollut sorkkimassa yhtä suuri asiantuntemattomien porukka!”

    Hyvin sanottu metsälain ns. uudentyyppisestä osaaottavasta valmistelusta. Onhan tietenkin lausuntojapyydetyillä muutamilla metsääkin, mutta kumminkin enemmistö metsänomistajista on unohtunut kokonaan. Tietysti tähän vaikuttaa metsänomistajien vapaehtoisen järjestäytymättömyyden puuttuminen.

    Olisi kumminkin kohtuullista, että lausuntoja kysyttäisiin myös metsänomistajilta, kun mehän metsät omistamme ja ilmeisesti meillä pitäisi olla oikeus jossain määrin päättää oman metsän hoidosta ja käytöstä. Ei metsänomistajat voi olla niin tolloja, että metsänomistajat ohitetaan tällaisissa lausunnoissa lähes kokonaan.

    Valtiovallan ja hallinnon suhtautuminen on ollut perinteisesti metsänomistajia sorsivaa. Metsät on nähty kansallisena varana. Metsänomistajat on vain hyväksytty systeemin rahoittajiksi.

    Metsänhoitoyhdistyslain valmistelu on kaiken huippu, miten metsänomistajia lyödään!

    Santtu

    Tätä se tekkee, kun MHYt on värkänny 2-4 senttisten energiapuiden kanssa ja metsäteollisuus suorittanu aivopesua metsänomistajillle ja lopannu siinä sivussa osan politikoista.

    Metsänomistajien koulutusta ja neuvontaa tulee lisätä ymmärtämään oma metsätaloudensa muigen haaskalla kärkkyvien häätämiseksi ajamasta omia etujaan metsänomistajien metsissä.

    Tuossa toisessa ketjussa jo kirjoitin, täällä Koillimaalla on päätehakkuulla kantohinta verrattuna kuitupuun kantohintaan yli 10 euroa enenpi myytäessä energiapuuksi mahdollisimman kuivana vähällä veellä. Onnistuu pienellä suunnittelulla ja vaivalla.

    Lopettakaa jo ymmärtämästä energiapuuna metsä, jossa korjuukulut kiintoa kohti nousee jopa yli 15 euroon kuutiolta. Pitää ym,märtää, että kaikki, mikä kasvaa, ei ole nykysin järkevää värkätä laaniin ja käyttöpaikkoihin.

    Taas tullaan siihen, että risuista saadaan paras hyöty maahan kaatamalla ja samalla vitikon hoidellessa tulevan metsän laatua.
    Ensiharvennuksilla runkokoko alle 70 lrt on täysin kannattomatonta toimintaa.

    Mielestäni metsä kannattaisi opetella kasvattamaan taloudellisesti myös ilman kemera- tukia. Nyt kyllä voi hyödyntää tuet, jos järkevä metsänomistaja on.

    Niin tuosta Timpalle, joka on hienoja kannanottoja näpryyn unohtaen tehny. Parerinraaka-aineestä 30 miljoonasta kuutiosta voi hyvinkin siirtyä 10 milj kuutiota sahoille 15 vuodessa. Lopputulos on näin ennustettavissa. Paperi- ja selluteollisuuden varaan ei kannata laskea.

    Sitten tulee huomioida paranevan metsänhoidon vaikutukset, suurin mahdollinen hakkuusuunnite tulee nousemaan lähes 100 miljoonaan kuutioon 15 vuoden aikana.

    Santtu

    Kyllähän Kotka ihan asiaa puhuu, mutta Petu tuki on aika kiero homma poistaa metsänomistajilta pienipuustoisen hakkuun korjuutukea.

    Kemeran aikaa kl 02 on saatu tukia korkeisiin korjuukuluihin semmoset 10 euroa, kun on haketettu polttoon.

    Petussa tämä edellä mainittu Kemera tuki poistuisi metsänomistajilta.

    Sallan yhteismetsälienee saanut viljelyihin vuosittain ehkä 200000 euroa. Nämä kohteet on niitä, jotka ovat jääneet ilman tukea kannattomia hakata. Puusto päätehakkuulla noin 80 kuutiota. Tässä mielessä on hyvä, että nämä luppokuusikot saadaan hakattua ja viljeltyä. Näitä ei ilman kemeraa pantaisi kasvamaa,sijoitukset olisi älyttämiä sellaisten alueiden keinolliseen uudistamiseen. Toinen vaihtoehto näille olisi suojelu, jonka valtio mitä todennäköisimmin korvaisi metsänomistajille.

    Mites silloin 1960 luvun alussa Sallan yhteismetsä suhtautui metsänuudistamiseen?

    Santtu

    tuli ihan hyvä mieli, kun tällaista ketjua lukiessa. Mielipiteissä on metsänomistajien mielipiteitä, jotka ymmärtävät markkinataloudesta huomattavasti keskivertometsänomistajaa enemmän.

    Se, miksi ei lehdissä ole tämän suuntaisia metsänomistajien etuja huomioivia kirjoituksia.Katson tärkeimmäksi sen metsänomistajien edunvalvonnan puutteen.

    Metsäteollisuus ry ja Suomen sahojen mielipiteitä kyllä piisaa tiedotusvälineissä, varsinkin lehdissä.

    Olisi erityisen järkevää saada tiedotusvälineihin metsänomistajien etujen mukaista kirjoittelua, että valtiovaltakin rupeaisi metsätaloutta ymmärtämään yrittäjyytenä.

    Nyt tämä Suomen sahojen kirjoittelu on aika pahaa ropakantaa. Ilmeisesti jotku vielä uskoo, että joka vuosi myydään tasasesti, se olisi metsänomistajan etu.

    Ylitarjonta tilanteissa metsänomistajien tulisi voida ja osata käyttää jopa myynneistä pidättyvyyttä markkinoiden näin hoidellessa myös metsänomistajien etujen mukaisia asioita.

    Santtu

    Valtakunnan metsien inventoinnissa koealan keskipisteet sattuvat usein kuvion rajalle, poiketen kuviotasoisesta arvioinnista.

    Kun koealan keskipiste on aukolla ja vieressä jonkin matkan päässä iso tukkimetsä. Antaa relaskooppimittaus huomattavia yliarvoja ja kaikenlisäksi jos koealan keskipiste on tukkikuvion itä tai länsipuolella, tulos vääristyy entisestään.

    Arvioisin, ettäsäteettäinen koealamittaus antaa jopa 10 % virheen ylöspäin ja paljonkohan näin heittoa on lopullisissa VMI tuloksissa?

    Oisiko 5% liikaa kuutioita vai paljo. 5% tekee yli 5 miljoonan kuution yliarvion. Tämä mittavirhe osaltaa lisää metsien puuston määrää miljoonia kuutioita, siis todella paljon.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 106)