Käyttäjän wanhajätkä kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 1,268)
 • wanhajätkä

  Jovain ny on hyvä raivata. Metri lunta ja märkää seki. Näyttäs menevän pakkaselle. Hyvä siellä on piristellä tasasella.

  Meillähän ei oo kuusitureikkoja. Männiköitä ja tietenki jängänlaijoissa hiestä. En oo mitään haittaa huomannu metrin kannosta. tottahan hies tekkee kantovesaa mutta sen riista pitää kurissa varsinki nyt ku oon tuhkalannottanu heti raivuun jäläkeen. Ei ole tullu hirvivahinkoja vaikka siinä tokka talvehtii. Lie se vesa makiampaa. Riekkoja on ulmestyny taas mukavasti ja kaikenlaista mettäneläjää. En sure vaikka joku kuusi ei mittaa kasvakkaan vaan tuleepa tyvelle turvapaikkoja riistalle.

  Koivussa suosin sulanaikaankin pitkää kantoa. Tuleehan siellä muutenki kulettua ni raivuri valjaissa ei paljon paina ja myöhemmin lähtee koko vesatupas yhdellä pyyhkäsyllä jos on haitaksi asti noussu. Nojallehan taimia jää mutta lumi ne alas painaa. Tasaista mäntytaimikkoa tulee vaikka sorkkaelukoita laiduntaaki. Tottakai jokusia sarvenhankaumia tulee muttei ees joka hehtaarille. Sole niin jonku neliön päälle.

  Annan ääneni pitkälle kannolle mäntytaimikoissa. Kuusikko erikseen.

  wanhajätkä

  Jätkä, Luulempa osaavani tehdä kuorman ja pinonkin. Kyse olikin siitä että pienessä puussa kehämitassa on pienempi kerroin kuin isossa. Kiinnoistahan se paino tulee. Kyllä sinä tiedät ku olet opettanut tienvarsimittausta. Minimilatva on minimilatva ja on kelvattava autokuskillekki. Lumpit kuuluukin sitte eri pinoon luonnollisesti.

  Ei niistä pinoista piirokeja tehdä täälläkään pohjoisessa mutta kun Oulujärven porukat otti etelän urakoita niin silmiinpistävää oli ero pohjoisen hyväksi.

  Sekotat nyt kuitu ja energiapinon. Siinä ostaja toivoo tyvet samaan suuntaan ja niin korkeeksi kun näkee tehdä. Peitto päälle niin puuhan on kuin liiterissä. Autokuskin homma on käännellä puut koppaansa jotta painoa tulee… Oot tainnu puota jo kärryiltä…

  wanhajätkä

  Minusta tällä palstalla maalataan turhankin mustia mielikuvia tulevasta. Storaenso kirjoittaa Tervemetsä lehdessä että puun kysyntä pysyy entisellään ensivuonna. Puukaupassa pääpaino on harvennushakkuissa. Onko tuo nyt paha asia. Tukki voi jonku vuoden odottaa mutta harvennukset ei.

  Juttelin Keiteleen Ilkka Kylävainion kanssa viikko-pari sitten. Hän piti tilannetta aika normaalina ja tulevaisuutta vakaana jo ei erittäin hyvänäkin.Toivoi Kemijärven selluinvestoinnin alkavan pikaisesti. Hän uskoi sen kuitenkin alkavan.

  Toki puun realihinta on laskenut mutta vastapainona on hehtaarituoton parantuminen ja puuta on enemmän kun koskaan. Puuntuottamisella ei rikastuta….paitsi jotkut jopparoimalla. Uskokaa pois ettei se silti mitään mailmanlopun hommaa ole. Tai me täällä kirjottajat ollaan armottomia luusereita.

  Joka ei ole ollut ikinä tosi yrittäjä ei voi ymmärtää että ei se yrittäminen ole, eikä voikkaan olla, pelkkää kasvua ja voitosta voittoon kulkemista. Aina ei ole niin ruusuista. Ei ollu mullakaan vaikka laskin itseni onnistuneiden joukkoon.

  Tehän tietysti tiedätte parhaiten katsomalla kristallipalloa jossa on viljapellonkuva. Sama käy myös vatupassina ja huomaatte heti jos jokin asia on vinksallaan

  Mulla on sentään paha lukihäiriö jonka taakse voin piiloutua ja heitellä sieltä hävyttömyyksiä.

   

  wanhajätkä

  Aiheutimpa melkoisen riidan autoyrittäjän kanssa. Möin useana vuonna parituhatta mottia kuitua kuitua hankintana. Rankana ohjeela 2,7 -5.5. vielä apumitta 2m tukin lengoille tyville.

  Automies nosti melkosen mellakan. Eihän tästä sinun risuläjästä saa painoja täyteen….nykki jäi 11 tonnia vajaaksi. Vieressähän sulla on tuo energiapuupino. Aja nuo pikkukalikat sinne. En aja ku teen ostajan mitoilla eikä minua sun autos painot paljo oo kiinostanu ja tulevaisuudessa vielä vähemmän ku tyhjää rähjäät. Sopimuksista sinun ja ostajan välillä en tiedä mitään.

  Oli se niin täynnä adrenaliiniä että lähellä oli rysy ja tuskin olisin pärjänny vaikka oon paljon isompi.

  Aamulla soitin hankintaesimiehelle ja kerroin tästä välikohtauksesta….Oliko sen ja sen näkönen mies ja auto…joo..no ei enskerta…jatka samaan malliin. Niihän kauppakirjassa seisoo.

  Toissaalta ymmärsin autoilijaa. ja oisin ihan hyvin voinu pikkusen käsialaa muuttaa. Tuskin oisin hävinny ees kossupullon hintaa. Arvatkaapa otinko vielä tarkemmin…

  Äänekoskea käynnisteltiin. Varastot pääsi kuvahtamaan ja tarvitsivat tuoretta sekaan makso mitä makso. Junat tuksutti hätäapua itälappia myten.

  Kaikki asiat sakkasi ja autoilijaa painettiin myös että tuskin kerkes mamman viereenkään viikkoihin. Kuumana lähti sillon jonkumielestä nollarajan takaakin puu.

  Näin myöhemmin autoilijan iltaelämässä ja juotiin parit kossut ja sovittiin että parannetaan vähän kumpiki, hän asian ilmaisua ja mie sullintekoa.

  wanhajätkä

  Niin. Helpompihan ihmisiä leireille on paimentaa. Joukossahan tyhmyys tiivistyy ja polliisiki parioi busseilla ja kerää ne tyhmimmät johonkin saariin rakennettuihin luksusasuntoihin joissa jaetaan ilmaiset huumeet. Jalostus hoituu ikäänku itsestään ja on helppo vartioida.

  Pirullisen naapurinkihan saa eliminoitua ku kolmesti ilmoittaa pelkäävänsä. Samantien on ilmanen kyyti tälle syrjäytyneelle ”hoitoon” saarelle.

  Me kunnon kansalaiset saisimme diskota rauhassa jokaisella tohtorin hattu päässä.

  Koirasusia sen verran jalostettas vielä ärhäkämmiksi ettei metsään haluta mennä ja maailma pelastuu. Panssariaita ja pahimmille paikoin muuri ja porteista ulkopuolelle pyrkiviltä vaadittaisiin pyrokratian mukainen passi. Seutula seittemänkertaa suuremmaksi että tämä  sivistynyt porukka vois lennellä vähintään välimerelle valtion tuella hengähtämään. Rahathan valtio saa myymällä päästöoikeuksia. Hyvinhän siellä aidan sisällä eletään ku Annelilla ja mulla on pesula ja pestään ja paikkaamme toistemme kierrätystekstiileitä. Minä pesen mattoja ja Anneli verhoja… Ja te muut pihkaniskat tietysti lakaisisitte puistoista valkoposkihanhen paskoja ja puolet porukasta lokin ja merimetson jätöksiä että saatas kattopuutarhat kukoistaan. Voi kun on ihanaa asua keskellä luontoa….tuntuu melkeen yhtä upealta ku hong kongissa. Nautitaan…

  Mutta kaikenhan pilaa tää liito-orava. pirulainen lentää aidan yli ja on vaaraksi rottayhteisölle…

  wanhajätkä

  Kengästä toiseen. Lumikenkiin. Onko kehitystä niissä tapahtunut ja mitä käytätte nykyisin. Mulla on käytössä edelleen ainaki 40v vanhat metsurin lumikengät. Olen kyllä kokeillut uudempiakin malleja mutta mieluisia en ole löytänyt. Kengän kiinitys systeemit on niissä vähän rimpuloita. Vanha malli on tietysti vähän kömyrä leveytensä takia. Pystyy kuitenkin ottamaan taka-askeleita koska ovat jäykästi kengissä kiinni. Pöllyyttää myös lunta polvitaipeisiin. Nämä uudet mallit ei taho kestää talveakaan.

  Vieläköhän sitä vanhaa mallia valmistetaan? Missä myydään? Tämän seudun sahatarvikeliikkeet kattoo ku hoomoilaset ku kyselee.

  Aarre lehteä en ole tilannut joten seki artikkeli meni ohi.

  wanhajätkä

  Kyllä se vielä metsurimotokuskinki jalka alkaa painaa ilman teräskalossejakin. Se  on väistämätön totuus valitettavasti. Saattaa tulla eteen yllättävänkin nopeasti.

  wanhajätkä

  Maailma muuttuu eskoseni…vai miten se ny menikään. Hirvi oli kruunun eli kuninkaan omaisuutta. Kun aloitin metsästyksen niin hirvenjäljetkin oli harvinaista herkkua ja kaatajasta tehtiinkin lehtijuttu taitavana metsästäjänä.

  Hirvien määrä on meidän metsänhoidon ansiota. Määrä menee jo yli sietokyvyn ja haittaa paljon uudistamista. Seurauksena on pahasti alkanut monokulttuuri kuusen hyväksi.

  Meijän Saulilla ei ole kruunua. Miksi siis pitäisi valtiollakaan mitään sanomista hirvien määrään…mutta ku on…ihan ylivalta! Riista pitäisi olla maanomistajan niinku petäjäkin on.  Valtion maita on ihan riittävästi maattomille metsästäjille.

  Nyt vaan mennään ihan eri suuntaan. Meillä lappilaisilla pitäisi olla vapaa metsästysoikeus kotikuntamme alueella. Riistapäällikön mahtikäskyllä tämäkin on jo rajattu. Metsähallitus ei anna lupia kun pienille alueille kylien ympärillä. Joka kunta täälläkin on jaettu alueisiin. Minullakin on monta ”sirpalepalstaa”. Ennen ne oli metsästysaluetta kun lakia luettiin että jos palsta rajoittuu valtion maihin niin se lasketaan yhtenäiseksi metsästysalueeksi esim kantaseuraan. Tulkinta muutettiin pari vuotta sitten ja nämä alueet, alle 1000 ha on käytännössä rauhoitettu. Ja ihan viranomais päätöksellä lain tulkinnassa.

  Eli meilläkin murenee vanha nautintaoikeus, vapaa metsästys valtion mailla kotikunnan alueella. Ihan vain virkamies tulkintana.

  Teille ei metsästäville; Empä tiedä mikä muu ku metsästys töllistää harrastajaa yhtä paljon viranomaisten kyseenalaisen laintulkinnan kautta kuin hirven metsästys? Puhumattakaan mitä resusseja käytytään lupamenettelyn ja pyynnin ”laillisuuden” valvontaan!

  Kyllä metsästäjät ja luonto hoitaa stabiilin tasapainon jos se vaan sallittais…. Valta olisi maanomistajilla . seuroilla ja seurueilla ja tämäkin keskustelu palstalla jäis pois. Syyttävä tai kannustava sormi osoittas suoraa toimijaan eli metsästäjiin.

  Kaikki muuhan on jo Lapissa suojeltu. Suojeltu tai rajoitettu paikallisen asukin toiminta läpikotaisin. Oman lusikkansa soppaan tuo vielä saamelaiset

  Ei mieli mettä keitä!

  wanhajätkä

  Jos tästä saataisiin keskustelu aikaiseksi ni vasta sitte avaisin uuden ketjun.

  Pessimistihän ei pety…vanha viisaus. En kuitenkaan haluais tästä aiheesta pessimistien mielipidekenttää….mitä se kehittäis.

  Ideantynkää tarvittais ja siihen mielipiteitä

   

  wanhajätkä

  Aihetta liipaten. En saanut lähellä maksimia olevista tuhkamääristä vielä boorin ja kuparin osalta tavootteen mukaisia.

  Nyt tutkin dronen käyttöää näihin ja muihinkin hivenainepuutteisiin. Levitysmäärät per ha on pieniä ja minulle on vakuuteltu että esim yaran tuotteita voi sekoittaa keskenään. Kummosta dronea ei tartte joka nostaa jo kiloja tarpeeksi. Hehtaarin levitys ei olis ku suhaus verrattuna reppuruiskuun. Sopis metsään ja pellolle…

  Kehittelen ajatusta ja tutkiskelen kalustoa joka voisi soveltua….ehkä siitä omien metsien lisäksi sais vielä pikkusen eurovirranki ja makkaraa leivänpäälle.

  Palataan asiaan. Kommentoikaa ja varsinki kriittiset ja erittäin kriittiset kommentit ois tärkeitä minun kehittelyille!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 1,268)