Lakkoja Koillismaalla

Koillismaallakin alkaa pikkuhiljaa lakka kypsymään. Kolmisen tuntia sai ulkoilla ja kolmen litran pääläri täytty.
Yllättävä kesä. Lumi lähti touko-kesäkuussa ja kasvukausi alko tosi myöhään.
Silti paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa. Jopa kuuset kasvo pituutta liki saman kuin viime kesänä.
Hillasato on tosi mahtava, joka paikka täynnä.
Saa nähdä, ostetaanko paikallisilta vai pelkästään marjavirmojen tuomilta poimjoilta.

Kommentit (26)

 1. Pienenä vinkkinä, älä käytä alumiiniastiaa hetkeäkään noin vetisessä ja vastaanottavassa marjassa. Saat hyvän määrän alumiinia elimistöösi koska se liukenee todella voimalla tuohon marjatyyppiin. Maistappa puhtaalla kielellä päin alumiinia olevaa marjan kylkeä. Vaikka alumiini ei pitäisi maistua miltään sen voi tuossa jopa maistaa pinnasta.

 2. Täällä puhtaissa maisemissa ei alumiini ole kovin paha, koska sitä ei ole luonnossa koko aikaa. Toista se on noilla saastuttavan metalliteollisuuden sotkemilla alueilla, jota ovat yleensä elinkelvottomia.
  Kuinkahan paljon irtoaa tuota huippuvaarallista ainetta esim alumiinifoliosta ja ruoka-aineiden kanssa käytetyista alumiinisista kertakäyttövuokista?

 3. Gla

  Foliota harvemmin tulee käytettyä happamien ruokien valmistukseen. Mutta kun marjametsässä on mahdollisuus olla alumiinia käyttämättä, niitä ei ole syytä käyttää eli Jessen linjoilla olen.

 4. Minusta nuo suomarjat on väkeviä ja ilman epätervellistä valkoista sokeria niitä ei syö susikaan. Lisäksi täynnä siemeniä. Jos syö noita marjoja kilon sekaan pitää laittaa kolmannes sokeria.

 5. Gla

  Haposta ei tule emäksistä lisäämällä sokeria.

 6. Jos syö lakkaa sellaisenaan ,ne saatavat maistua vähän väkeviltä, mutta lakkamehu ja -kiisseli ovat erinomaisen hyviä.

 7. Ei koillismaalla kasva lakkoja, vaan hilloja.

 8. Merpe oikeassa.Mutta kun täällä on koko suomi läsnä niin täytyy yrittää käyttää kieltä jota ymmärtää muutkin.
  Harjavallan alumeetikammoselle,45 voutta oon tuota purkkia kulettanu jängällä ja ei ole vielä muuta kuin paha kolestrooli pikkasen koholla.
  Muuten veriarvot kohilla ja joka putki auki.

 9. arto

  Hyvä c vitamii lähde 1 lakka sisältää yhtä paljon kuin appelsiini. Eli suomen kesä pikku marjassa. Tänään taas tuli 18kg poimittua alkoi aamu 6 ja loppui klo15. Suht arvokas nousin autolle tietä suolta niin eräs autokunta olis ostanut sangolisen tarjosi 200e isäntä ja emäntä….sanoin ei ole kaupan…

 10. Lisään vielä lakkamehusta, olen valmistanut mehua kylmäpuristamalla, samalla tulee siemenetkin seulottua pois. On hyvää ja terveellistä kun ei ole kuumennettu valmistettaessa.

 11. Visakallo

  En oikein ymmärrä tuota alumiiniasiaa, kun lähes kaikkia, myös happamia juomia, sekä tietysti oluttakin pakataan alumiinitölkkeihin, eikä kukaan ole siitä huolissaan. Vähän sama kuin se, että talon lämmittäminen sähköllä on nykyään paha synti, mutta sähköllä liikkuvalla autolla pääseekin taivaaseen!

 12. Planter

  Alumiiniset juomatölkit on pinnoitettu sisäpuolelta epoksilla, joten juomat eivät ole kosketuksessa alumiiniin.

  http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/ala-liuota-alumiinia-ruokaan/

  http://www.ebm-guidelines.com/dtk/shk/avaa?p_artikkeli=ttl00016

 13. Jos Alzhaimerin taudista tykkää niin mikäs siinä. On hiukan isompi altistus tuonkokoisesta kipasta puhdasta alumiinia kuin pienessä tölkissä jossa vain seassa alua. Sitäpaitsi myös lämpötila vaikuttaa liukeavuuteen. Kun tuollaisen kylki paahtaa kuumaa aurinkoa vasten on melkein sama kuin vanhanajan mehumaijat, irtoaa sellainen alumiinirantu mehun pintaan. Se sama rantu sitten siirtyy vereen ja aivoihin ja alkaa tehdä piuhoista irtopainoksia. Niistä tärkeemmistä.

 14. —-Hillasato on tosi mahtava, joka paikka täynnä.—-

  Tuo kyllä pitää paikkansa.
  Valtavasti jää poimimatta.

 15. Jees mies.Näkkyy nuita”rantuja”tulevan sinne hummeetivetteen iliman alumiiniakin.Ei menny perille,kolestrooli koholla ja siinä kaikki.53 ikkää ja parikymmentä ehkä jäljellä.Mitä väliä jos jonku vuoden lopussa menee ilman muistin häivää.
  Lonkkavaivasella mukava kun pitää purnukan suuaukosta kiinni.Voi nojata mättääseen ja hyvä ponnistaa ylös kun voi kädellä avittaa.
  Monenlaista mielipidettä ja kaikki mahtuu.Joku tykkää hapankaalista ja sinihomejuustosta.Tykäkööt.

 16. Gla

  Silloin kun ei ymmärrä, kannattaa ottaa selvää. Kysymys oluttölkkien terveysvaikutuksista on hyvä, joten hakukoneella löytyi mm. artikkeli, jonka mukaan tölkit on pinnoitettu bisfenoli-A:ta sisältävällä epoksilla. Aine estää elintarviketta reagoimasta alumiinin kanssa eli siinä tuli vastaus kysymykseen.

  Kyseisessä artikkelissa tutkijat ovat huolissaan tuon aineen terveysvaikutuksista ja viranomaisten suhtautuminen menetelmään vaihtelee. Ilmeisesti alumiinin liukeneminen saadaan kuitenkin tuolla tavoin kuriin. Onhan tölkki aivan erilainen kuin mattapintainen maitokannu.

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkijat-varoittavat-tolkkiolut-vaarantaa-terveytesi/cx55ZJQx

 17. Visakallo

  Tulikin vastauksia alumiiniasiaan. Vielä kun saisi vastauksia, miksi sama teko toisessa yhteydessä on huono, ja samaan aikaa toisessa hyvä? Tarkoitan talojen sähkölämmitystä ja sähköautoja.

 18. Kumman paljon erilaiselle se sama olutkin maistuu alumiinitölkistä nautittuna kuin lasipullosta. Mistälie johtunee.

 19. Visakallo: ”-Tulikin vastauksia alumiiniasiaan. Vielä kun saisi vastauksia, miksi sama teko toisessa yhteydessä on huono, ja samaan aikaa toisessa hyvä? Tarkoitan talojen sähkölämmitystä ja sähköautoja.”

  Myöskään ei mitenkään voi edes harkita Peugeotin moottorin lämmittämistä kylminä työpäivän aamuina, vaikka se kaiken järjen mukaan olisi taloudellisesti ja ympäristön kannalta edullista.
  Joku sellainen henkilö, jonka aivoja alumiini ei ole tuhonnut, käyttää varmasti jopa sisätilan lämmitintä jopa puolentoista kilometrin työmatkojen lämpöisenä kulkemisen vuoksi.

 20. Ellääkki tässä pitäs uskaltaa eikä vaan pelätä.
  Tämä netti ei taija olla sovelias heikkopäisille.

 21. arto

  käyttää varmasti jopa sisätilan lämmitintä jopa puolentoista kilometrin työmatkojen lämpöisenä kulkemisen vuoksi……Oletko kuullut mukavuudesta tai tutustunut siihen. Pois ilkeys ja kateus…Voi elämästä nauttia monin tavoin…

 22. arto. Miten tuo pitäisi käsittää?

 23. arto

  Miksi vetää aina eräs keskustelia pikan kohteeksi. Eli elämä olisi teillä varmaan mukavampaa jos ei niin tekisi. Positiivista iloista. Ei siis surullista murjotusta. Ne auton sisälämmitimet on tosiaan on melkein kaikilla, Käyttöä varten ne on tehty.

 24. Minä saan autoni vaikka lämpimään talliin jos haluja löytyy. Peilitkin saa kätevästi suppuun ovien karmien kohdalla sähköisesti. Eipä sinne ole juuri viimetteen pariinkymmeneen vuoteen tainnut auto lipsahtaa mutta esim. VW kävi pari minuuttia pihassa tuulilasitehoste päällä ja aina oli ikkunanäkyvyys ja kajuutassa lämpö. Tärkeintähän omalle mukavuudelle on penkinlämmittimen maksimiasentoon laitto. Ulkoinen lämpötila ei niinkään mukavuuteen vaikuta. Artolle KIITOS tämän alituiseen toistuvan asian huomauttamisesta. Mutta kiksinsä kullakin. Tuo alumiiniasia josta asiaa oikeasti puhuttiin on todella vielä entistäkin tärkeämpi iällä koska sillä säästämme helposti mielettömät summat yhteiskunnan rahaa kun ei fyysisesti pärjääväkuntoiset mutta päästään pimenneet kuormita näille suunnattuja erikoisyksiköitä. Kun asian tiedostaa ei ole oikeutta tietoisesti tehdä itseään ”vihannekseksi”. Järki päässä myös pienissä päätöksissä loppuun asti. Emme silloin jää muiden armoille. Ei sekään varmasti aina ”herkkua” ole. Se laitoselämä.

 25. Ja ei kiirettä-nikin ikä kun ei ole vielä mitään sitä suuremmalla syyllä. Ja lonkkaleikkaus tuolla iällä on juuri sitä millä sitä elämänlaatua ostetaan piiiitkälle tulevaisuuteen. Kuten nimimerkkisikin kertoo, ei kiirettä laitostumaan, nauti elämästä mutta älä tuhoa turhaan ennenaikaisesti mitään kohtaa terveydestä. Kaikki ulkoiset myrkyt ovat aina pahasta, itse olen sinua vanhempi joten saan neuvoa nk. vanhemman oikeudella.

 26. Minä olen jo kymmeniä vuosia pitänyt autojani autokatoksessa, enkä ole siitä havainnut mitään negatiivista. Koskaan ei ole lasit jäässä, takaikkunassa saattaa talvella olla muutama lumenhaituva. Ajastimella toimiva lohkolämmitin ja siihen yhdistetty sisätilanlämmitin takaavat, että lähtiessä ei tarvitse muuta tehdä, kuin irroittaa piuha nokasta. Lämmityslaite alkaa henkiä lämpöä kabiniin ja perseenlämmittimet antavat lisätunnelmaa matkustajillekin.
  Auton lämmittäminen sähköllä puolen tunnin tai tunnin ajan on takuulla ympäristöystävällisempää kuin sen tekeminen bensiinillä vieläpä kylmällä koneella. Bensaa kuluu ja moottori kuluu monin verroin lämpöiseen koneeseen verrattuna.
  Jos ostan käytetyn auton, pidän yhtenä vaatimuksena, että siinä on moottorinlämmitin, se antaa uskoa siihen, että edellinen omistaja on pitänyt autostaan huolta.

Harrastukset Harrastukset

Keskustelut

MOT

Kuvat