Ei tästä mitään tule…

Tällaisilta näyttävät nyt kaksi kesää ”kasvaneet” männyntaimet. Ensin hirvet talloivat, sitten söivät syksyllä latvat ja nyt taimitupsut ovat hukkumassa heinien alle mikäli säästyvät lisätuhoilta. Toivotonta on männynkasvatus näillä hirvimäärillä!
Surullisinta on että kaupunkilaismaanomistaja tuskin tietää edes tuhosta saatikka hakisi olemattomia korvauksia.

Kommentit (6)

  1. Samalta näyttää oma ”taimikko”. Kun myrsky kaatoi siemenpuut, istutin, ne syötiin ja revittiin paakut irti. Sitten raaputin kuokalla kuvion ja kylvin. Hyvin lähti kasvuun, mutta sitten alkoi taas syönti. Joka vuosi uusi vuosikasvu häipyi. Taimet ovat hyvin ”järeytyneet” tyvestään, mutta korkeutta ei pensailla ole kuin 20-30 senttiä. Hirvet olen nähnyt itse teossa, mutta myös valkohäntäpeuroille maistuu männyn uusi vuosikasvu.

    Maa-ja metsätalousministeriön alainen valtakunnallinen riistaneuvosto on linjannut, että 5 hirveä ja 50 hirvieläintä 1000 hehtaarilla on ihan sopiva määrä täällä. Taimikon perustaminen ei onnistu, mutta sehän olisikin kohtuuton vaatimus.

    Tältä näyttää 6 kasvukauden jälkeen, samaan aikaan istutetut kuuset ovat 2-metrisiä.

    https://aijaa.com/Pd17Xi

  2. Vieläkö joku mäntyä istuttaa? Itse olen tuon touhun joutunut toivottomana yrityksenä lopettamaan…

  3. Samanlaista on meilläkin. Syönti alkaa ensimmäisten latvojen noustua hangen päälle. Luontaisesti uudistetuilla ja kylvökohteilla taimimateriaalia usein kyllä riittää, mutta toisessa aallossa nousevat ehjät taimet kokevat saman kohtalon. Kun syöntipaine jatkuu vuodesta toiseen vahvana, lopulta koko taimikko on tuhottu. Ja kun tämä totaalinen hirvituho ei tapahdu kolmen vuoden määräajassa, ei tuhokorvausta heru.

  4. Saa nähdä miten käy. Mäntyä ja koivua istutettu – 17 kesäkuun alussa. Koivuista oli lehdet jo maistuneet. Jälkiä turhan paljon alueella. Toivoa sopii että siirtyvät talveksi vähän korkeammalle majailemaan.

  5. Joskus vanhat parrat turisivat, että luujauho karkoitti kasvissyöjät. Toimisikohan se vielä?
    Havaintoja oli lehmäkarjan ja hevosten reaktioista.

  6. Tricolla olen koittanut noita saada kasvamaan ja ilmeisesti syönti sillä vähenee. Hölmöltä vain tuntuu pieniäkin taimia ruiskuttaa, kun vasta vähän isommat pitäisi olla sorkkaelukoita kiinnostavia. Mäntyäkin hankalampaa on koivun kasvatus, kun siitä ei ole kokemusta, miten Trico siinä toimii. Pitäisi kai kesken kasvukauden tulla 2-3 kertaan ruiskuttamaan, jotta uudet kasvut tulisi käsiteltyä. Alkaa vaan kustannukset nousta, kun pönttö maksaa 50 € alv 0%.

Metsänhoito Metsänhoito