Ensiharvennus heti !

Pääsin kyykkymotolla hankintaan tälläiselle 2.2 ha kuviolleni
Männikkö 40-50v.
Tuore kangas, kivinen keskikarkea tai karkea kangasmaa.
Ppa 31.5
Rluku 1185
K-pituus 18.2
Läpimitta 20 cm.
272 m3/ha
Kasvu 10.4
Tukki 202 kuviolla
Kuitu 386 kuviolla
Historiasta ei minulla tietoa kuinka perustettu. Hoidettu ei ole, mutta viimetingassa toivottavasti ennätin. On kyllä tiheää.
Maltilla ajattelin harventaa energiaksi, jäisi kakkoseen tukkia jo hyvin.

Kommentit (24)

 1. Jos tuollaista turkkia on yltejään, tekisin sen ”eh:n” kaksivaiheisena. Kovalla tuulella voi mennä loput kuin ruis lakoon ellei juuristoa saa vahvemmaksi.

 2. Mites sinä energiaksi? Eikös tuo ole ihan kunnon ainespuuleimikko? Tosin aika paljon myöhässä mutta harvennukseen vaan. Jättäisin tosin hiukan tiukaksi vielä kun tuulituhoille on vaara.

 3. Ensiharvennusmetsä kyllä ilman mitään sarvia ja hampaita mutta ottaisin kyllä ihan tuiki normaalin ainespuuhakkuun. Rahaakin tulisi hyvin helposti noin 1500/ha. Tuosta itsetuhraamisesta saa vain huonon mielen kun haaskaa hyvää ainespuuta.

 4. Siis tietysti kuidusta, tukit on kait e-puuajatuksessakin tarkoitus laittaa myyntiin?

 5. metsä-masa

  Hyvä laatuista ensiharvennusta, on vara valita ne kaikista parhaat jatkamaan järeytymistä. Parru- ja pikkutukkiaihetta huomattavan paljon, sitä syystä leimikolle sopiva osta, jolla tukinmitat alkaa 31+ ja edellä mainitut parrut ja pikkutukit.

  Jos pikkutukin ostajilla parrun minimi latva alkaa 9,5-10 cm, ja jos löytyy energia puulle sopiva osta silloin voisi olla kannattavaa laittaa latva parrun jälkeen energiapinoon !

 6. Luulisin, että runkoluku on suurempi. Tekisin minäkin 2-vaiheisen harvennuksen muutaman vuoden välein.

 7. Sillä tuumailin energiaa kun 3e/m3 energia häviää vain kuidulle ( kuitu 35em3/yli 50m3 erä.)
  Jospa sitä malttaisi vielä kysellä ostajaa esim. pikkutukille.
  Tuossa on viereinen kuvio 1 ha vielä samanlaista, mutta enempi kuusta ja koivua. Sitä tein pari päivää jo ja siinä on mukava lyödä kaikki samaan kourakasaan kun tavaraa tulee tolkuttomasti.

 8. Ehdottomasti tarjouspyyntö liikkeelle vaikka kuutiossa. Pikkutukki tai parru mukaan kauppaan.

 9. Kyllä tarkoitus oli varovaisesti harventaa.
  Koitin vähän nopeasti viikolla kuulostella pikkutukille ostajaa muttei oikein tärpännyt ja hankintahintojakaan ei liiemmin näy ” erikoislajikkeille”.
  Talvet yleensä on vain aikaa hoitaa tiloja, niin siksi tässä mennään välillä kovaa hankintahakkuissa.
  Ajokoneella ajetaan ja uravälin pidän väh. 20m.
  Kieltämättä noin hyvän tavaran laittaminen kattilaan tuntuu hieman oudolta.

 10. Jos rk on 20cm ja noin juoksevan näköistä puuta niin tukkia tulee hur mykke. Jos vaan laatu antaa periksi. Ja kuvan perusteella näyttäs antavan.

 11. Sitäpä tässä kummastellut olenkin että eihän tuossa kuitukoko kovin suuri ongelma pitäisi olla. Tukkimetsää.

 12. Elä nyt hämisi kiireeltäs hölmöile liikaa.

 13. Missäpäin Suomea tää oikein on, kun parrulle/pikkutukille ei ole ostajaa? Sitähän tuosta irtoaa määrättömiä määriä.

  Sulla on aikomus hyödyntää toi kuusentaimikko kuvista päätellen?

 14. Ja kun läpimitta on 20 cm, niin miettisin vakavasti sellaistakin vaihtoehtoa, että ottaa ihan vähän jotain pois, lannoittaa loput ja 10 v päästä männyt pois.

 15. Hyvän talven ansiosta taitaa olla pikkutukki/parru markkinat aika tukossa monessa paikassa.. Kuitua on helppo laittaa energiaksi koska hintaero mitätön, ja latva monesti se 2cm ja kaikki puulajit kelpaa.. Itse kyselly pientä päätehakkuuta vielä tälle talvelle, mutta taitaa jäädä kasvamaan, kohde sellainen että naapuri hakkasi ison aukon mun rajoille, jotenka puiden tuuliriski erittäin iso..

 16. Länsi-Suomessa en ole vielä puukaupan yhteydessä koskaan kuullut sanoja ”pikkutukki” tai ”parru”. Muuten kyllä. Eipä sen puoleen, tänä talvena täällä ei ostettu edes havukuitua. Tukki kelpaa kyllä, muu energiaksi.

 17. Eteläisellä pirkanmaalla ollaan.
  Sen verran vedetään takaisin että.energiaa latvaosista vain tehdään.
  Puhtaana alaharvennuksena teen, poistettavat rungot ovat vielä kuiturunkoja. Jotain järeitä lähtee, mutta ne puhtaasti karvaisia tyvimutkaisia ja lenkoja.
  Hankinnalla männyn kuidun/pikkutukin ero ei näytä olevan mitään.
  Näillä tiloilla täällä on hyvä kasvupotentiaali. Haluaisin korjata epäkohdat kuviolla/tilalla mahdollisimman pian.

 18. On hyvän näköistä männikköä. Ilman muuta kannatta ottaa tässä vaiheessa varovasti puuta pois, pysyy varmemmin pystyssä. Muutaman vuoden jälkeen uudestaan .

 19. Koska tekona energiaa, ottaisin pois myös reilusti mitat täyttäviä kuusia, omassa vastaanvanlaisessa männikössä, kuusissa oli paljon lahoa, se kannattaa ainakin tarkistaa samalla..

 20. Minä tein vastaavaa viime syksynä. Tukkakin tuli vaikka kuin yrittää varovasti ottaa. Mutta ostaja laittaa kuitupinoon. Hinta politiikka on ihan omituinen. Ensi talvena jatkuu ja ehdottomasti miettinyt laittaa kaikki pois lähtevät energiaksi. Saanto paranee samalla vaivalla minkä hinnassa häviää. Ostajalle kun sanoo ensiharvennus sanan, niin puun koolla ei tunnu olevan väliä.

 21. Miksi nähdä vaivaa mitä ostaja tekee jos maksaa tavarasta sitä mitä myykin. Minua ei häirii vaikka pikkutukki menikin kuitupinoon. Se on ostajan asia ja hän tekee omaisuudellaan aivan mitä lystää.

 22. Taitaa olla jo lähes 10 vuotta siitä kun vastaavassa kohteessa sahasin 20 m3 pikkutukiksi, loput silloin kuiduksi. Pikkutukista sai päivän päätteeksi 6 senttiä kuutiolta enemmän, joten kaikki se ährääminen mittaamisen ja lenkouden arvioinnissa tuotti bruttona 1,2 euroa. Asia selvisi vasta tilityksessä, koska en ollut asiaa ennalta selvittänyt. Sahasin tuolloin elämäni viimeiset pikkutukit.

 23. Taisi Mk tulla kusetetuksi ostajan taholta. Sahakuiduilla oli 21-31 % parempi pystyhinta kuin toisen firman kuitupuulla tarjouksessa. Ja kaikki kuitupuun mitat täyttävät (kaikki puulajit) meni sillä hinnalla (paitsi tukit tietysti eri hinnoin) .
  No on vastaavaa sattunut itsellenikin, kun aikoinaan joskus 35 v. sitten pystykaupassa tekivät ”puolisalaa” harvennuksella puolet pikkutukeiksi ja puolet kuiduiksi vaikka kaupat oli tehty vain kuitupuusta.

 24. Kyllä on ollut hienoa hakata tuollaista kuviota kerrankin pitkään aikaan. Osaa arvostaa, kun viimeiset 10 ha on ollut sellaisia että väkivalloin raivurilla läpi.

Metsänhoito Metsänhoito