Ensiharvennuskuusikko

Ikää 22 vuotta. MT-pohja.

Kommentit (32)

 1. Hyvin on kasvanut…

 2. suorittava porras

  Hyvältä näyttää..

 3. Tuossa vaiheessa sitä toivoisi, että pinta-alaa olisi paljon toisin kun aukkoa tehdessä.

 4. Panu

  Onko ennakkoraivaus vielä tulossa vai näyttääkö vain kuvassa, että siellä on alle kuitupuukokoista heikentämässä näkyvyyttä?

 5. Pitäisi tuossa nähdä puida. Kyllä siellä kaikki aivan tavarapuolta on.

 6. Gla

  Samaa mieltä. Suurimmat lähestyy jo tukkikokoa, joten melkoinen kokovaihtelu rungoilla on. Mutta ensiharvennuksen jälkeen näyttää taas hyvältä.

 7. Metsäkupsa

  Kuusikko on hyvin kasvanut, harvennuksen jälkeen kasvaa hyvin tukkisaantoa. Kuusenkin kasvu on paljon maapohjasta kiinni kokemukseni mukaan.

 8. Kuusikossa ei vaan pitäisi alkaa ottamaan isoja pois, ellei joku yksilö ole päässyt / jäänyt ns. susipuuksi, joka olisi pitänyt poistaa jo taimikkovaiheessa.

  Männikössä on tärkeää, että valtapuusto olisi samankorkuista.

 9. metsä-masa

  Sama huomio nuorten kuusikoiden kehityksestä, kuin Jätkällä.

 10. jpjulku

  Menninkäisellä aina kaikki priimaa!

 11. Mikähän tuosta metsästä priimaa tekee?

 12. Ammattitaitoinen hakkuukoneen kuljettaja tekee siitä ehkä priima-metsikön. Kun vaan isäntä pitää huolen, että ainakaan palstalle kirjoitteleva Firmaan päin kallellaan oleva sullintekijä ei pääse sinne ylisuuren rohjakkeensa kanssa.
  Ammattikuski ei läheskään aina ole ammattitaitoinen kuski!

 13. Visakallo

  Jos joku näkee tuossa kuusikossa vikaa, niin on hyvä, ja näyttää meille paremman! Aivan tolkuttomuuksiin tahtoo mennä toisten tekemisten arvostelu täällä!

 14. Priima käsitteenä mielestäni tarkoittaa huippua, erinomaista, muita paljon parempaa, kertakaikkiaan täydellistä! Tunnustaako Visa nyt ettei hänen kuusikkonsa olekkaan priimaa kun kuvassa mielestäni on aivan tavallinen suomalainen kuusimetsä jossa jopa aika paljon erikokoisuutta ja hyvin vähän monimuotoisuutta.

 15. suorittava porras

  Tänään ajelin noin 7 vuotta sitten harventamani kuusikon ohi . Oli ensimmäinen harvennus ja saanto mieliin painuva 130m3/ha. Harvennus oli mittausten perusteella hyvin varovainen .Nyt näytti jo siltä , että alueella ei olisi käytykään . Kasvu on ollut itärinteellä 150m mpy todella hurjaa. Yllä olevassa kuvassa on ainekset samanmoiseen.

 16. Visakallo

  Milloin Jesse minä olen kuusikkojani priimaksi sanonut? Olen useasti tähdentänyt, että Suomesta löytyy parempikasvuisiakin kuusikoita kuin minulla. Mitä kuvan puuston erikokoisuuteen tulee, kehotan ottamaan omista mahdollisimman tasakokoisista kuusikoista kuvia ja tutkimaan sen jälkeen niitä otoksia. Kummasti puut näyttävätkin kuvissa erikokoisilta!

 17. Nii, ja onhan siellä yksi koivukin, että silleen monimuotoa. Huomautan nyt kuitenkin että tämä erikokoisuus kuitenkin oli muidenkin huomioita kuin minun. Mutta sehän johtuu tottakai vain optisesta harhasta, heh, 22vmetsässä, tietenkin vain harhaa. Ja että joku vielä suositti raivaustakin, pahoja harhoja.

 18. Veikkaan kuitenkin, että ihan kaikki kuuset eivät ole samanikäisiä, eikä läheskään kaikki istutustaimista kehittyneitä.
  Taitava puiden valitsija osaa kyllä tehdä tuosta täyttä kasvua tekevän metsän, alkuperälle hän ei toki mahda mitään, jos siinä olisi jotain vialla.

 19. Visakallo

  Jos jaksatte kahlata Lukijoiden kuviin sivulle 120, 5.7.2017, klo 9.56 näette kuvan lähes tasakoisesta kuusikosta, sekä kuvasta syntyneen keskustelun. Kehotan edelleen ottamaan niitä kuvia mahdollisimman tasakokoisista metsistä ja katsomaan niitä! Voihan niitä kuvia toki tännekin lähettää.

 20. Gla

  Minusta puuston mahdolliset kokoerot ei ole millään tavalla keskeinen asia tässä kohteessa. Jos kokoeroja on, altavastaajaksi jääneet poistuu ensiharvennuksessa ja tuloksena on hienosti kasvava kasvatusmetsä. Toisaalta me kommentoimme kuvista sitä, mitä niissä näemme. Jos kuva valehtelee, kuvan lähettäjä varmaan asian oikaisee.

  Jessen kannattaa muistaa, että mielestäsi kuusikko nousee 10 vuodessa heinikosta pinnalle. Tässä kohteessa on ollut melkoisen korkeaa heinikkoa tai vaihtoehtoisesti kasvu erinomaista, kun 22 vuodessa on tuloksena tällainen puusto. Sekapuustoa itsekin koitan metsiin saada, mutta tämän kohteen yksilajisuus ei hyvää kasvua vesitä.

 21. Muistutan edelleen myös että korostin priima-sanan merkitystä kyseisessä kuvassa. Jos se ei aukene on sitten vika muussa kuin minussa tai kuvassa. Siitä voi tosiaan tulla priimaa kevyen harvennuksen jälkeen mutta ei tuossa vaiheessa siitä voida vielä puhua. Varsinkin kun kait kyse on nimenomaan priimametsän käsitteestä. Minusta tuo on edellleen aivan normaali talousmetsää jossa tulos on aivan normaali ikäänsä nähden. Kyllä kuusikko tuonverran kasvaa tuossa iässä jopa minullakin. Mutta minulla tosiaan ennen harvennusta tilanne on sekametsäisempi aina. Eli lehtipuuta on enemmän. Tuostahan tulee jäämänä puhdas kuusi”pelto”.

 22. Taitaa olla kuvaajan ammattitaidottomuutta saada selkeitä kuvia. Kuvahan on jo harvennetulta kohdalta. Kuvattu ajouralta yläviistoon rinteeseen. Isoimmat on jo tukkipuun mitoissa ja poistettavistakin kyllä ainakin yksi kuitu vähintään lähti. Aivan normaalia kuusen kasvua kun sitä ei ole pienempänä pahemmin haudottu heinän ja vesakon alla.

 23. Visakallo

  Jokohan palstan arvon kuvakriitikot sisäistävät, että metsä on haasteellinen kuvattava. Lähellä olevat puut näyttävät kuvissa aina suuremmilta kuin kauempana olevat. Tavallinen yksilinssinen kamera ei toimi yhtä hyvin kuin silmät. Ihmisillä ja eläimillä on sen takia kaksi silmää, jotta etäisyyden suhde esineen kokoon hahmottuisi paremmin.

 24. Tuo kyllä hämmästyttää jos kohde on jo harvennettukkin. Ei ainakaan ole sellufirma varmaan ollut harventajana. Tuosta minäkin sanoin ja sanoisin että pitäisi hiukan harventaa. Kun kuvassa etualallakin kyllä on pienempääkin puuta.

 25. Visakallo

  Hellitä jo Jesse ja ota kuvia omasta metsästäsi, niin voit ihmetellä niitä sitten kaikessa rauhassa kotona. Ehkä myös ymmärrät sen jälkeen, miksi kyllästyin lähettämään tänne kuvia.

 26. Visakallo

  Oikealla kuvan alareunassa näkyy selvästi kuitukasakin, mutta siitä huolimatta silmä näkee kuvasta aivan jotain muuta. Joku taisi nähdä jopa raivaamisen tarvettakin!

 27. Gla

  Kertoo siitä, että kun tyvet ei kuvassa näy, lumisten oksastojen perusteella on vaikea tilannetta kuvasta todeta.

  Onko Menninkäisellä antaa lukuja tuosta kohteesta?

 28. Visakallo

  Aikaisemmat vastaavat kuvakeskustelut ovat menneet jokseenkin samaa rataa, vaikka kuvat olisivat kesällä otettuja ja tyvet ja kannotkin näkyvissä. Ottakaa kuvia ja lähettäkää niitä tänne, niin voidaan keskustella lisää tästä aiheesta.

 29. Ei tässä kauhean pitkä aika vielä ole kun lähetin kuusikostani kuvia lukijoiden kuviin. Vähän vanhempaa ikäluokkaa ja tulevaa kakkosharvennuskamaa.

 30. Tiheys on jossain 1000-1200kpl/ha.

 31. Kuva valehtelee enemmän kuin kolmekymmentä kommentaattoria tajuaakaan. Jos runkoluku on 1000 – 1200 /ha, niin silloin pitää uskotella itselleen, että enska on tehty. Näyttäisi ihan siltä, että ainuttakaan R-sahan kaadettavaksi kehittynyttä puuta ei ole pystyssä.
  Koska ei ole mahdollista nähdä, millaisia puita alueesta on poistettu, niin pitää tyytyä vain toteamaan, että kuusikossa kokoerot eivät ole niin pahoja kuin esim männikössä.

 32. Jos otetaan hieman perspektiiviä mukaan. Kuvan oikeassa yläkulmassa oleva lähin puu on todennäköisesti rinnankorkeusmitaltaan noin 20cm. Keskellä näkyvän koivun rinnankorkeusmitta lienee päälle 15cm. Siitä voi sitten valita ne raivurilla kaadettavat ja sitten ne mistä otetaan ne hellanpesätikut.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat