Hirvet ja koirat

Kuvassa syksyn 2021 3 hirvikoiraamme. Tiellä oleva musta karhukoira aloitti tuon emä-vasaporukan haukun. Samassa mäessä olevat Ruotsin valkoiset hirvikoirat tulivat mukaan ”talkoisiin”. Oli ammuttu jo vasakiintiö täyteen, joten tämä jahti meni koirien ulkoiluttamisen merkeissä.
Taustalla olevaa metsää kutsumme Elisabethin aukioksi, sillä Kuningatar kävi siellä hakkuunäytöksessä toukokuussa 1976. Tuollaiseksim metsä kasvaa 45 vuodessa hakkuusta.

Kommentit (27)

 1. A.Jalkanen

  Hieno otos.

 2. suorittava porras

  Samaa mieltä! Olisi ollut tarjolla ”hyväksi haukuttua” hirveä , mutta vääräsä paikassa.
  22 jahtipäivää on tuottanut vain neljä vassa pakasteisiin.Kolmannes jäi puuttumaan.

 3. Jotta asia ei olisi ihan yksinkertainen, niin lopuksi kävikin niin, että viimeisen aikuisen luvalla ammuttiin vasa. Ei tullut koirien eteen aikuisia, niin porukka päätti lopettaa jahdin ja ampui vasan. Meillä kaadettiin 5 vasaa ja 5 aikuista.
  Yleensä meilläkin on ollut vaikeuksia saada vasakiintiö täyteen. Nyt niitä riitti joka ajoon. Olisikohan niin, että meillä on petovapaa alue, joka keräsi emoja vasoineen.

 4. Ei voi olla ainakaan tämän suorittavan käsityksen mukaan. Hänhän kieltäytyy koko ajan edes keskustelemasta luonnollisesta kannan hoidon mahdollisuudesta. Eli Riistakeskusorganisaation pr-osasto?

 5. Planter

  Tällainen on vasaosuus saaliista Keski-Suomessa. Tässä vuodessa ei näyttäisi olevan mitään poikkeuksellista.

  https://aijaa.com/j6J7dZ

 6. suorittava porras

  Paikkakunnan vasakiintiöön sattui jäämään suunnitteeseen verrattuna 27/ 73 ampumatonta vasaa. Aikuisia kaatui pari enemmän ,kuin oli suunniteltu. Vasaosuus 50%, vaikka suunnite olisi edellyttänyt 62%. Jäikö vasoja jahdin jälkeen talvehtimaan edes vaadittua 20%:a jäävästä kannasta ,on hyvin kyseenalaista.

 7. Ensi vuonna jälleen sama laulu ja samat virret. Oikeampia odotellessa.

 8. Voiko olla, että jollain seudulla karhut tappavat paljon vasoja ja vasalliset naaraat pakenevat muille paikkakunnille. Tässä olisi syy Suorittavan vasatilanteeseen.

 9. suorittava porras

  Lauletaan kuitenkin nuoteista eikä nuotin vierestä ,kuten eräät. Tässä tapauksessa suoraan verotussunnitelman sivulta kohdasta toteutuma.

 10. suorittava porras

  Nähty susipari ja muutama karhu voivat vaikuttaa tilanteeseen. Tosin karhuhavaintoja oli vuosi sitten paljon enemmän kun kuluneena vuotena. Uroskannan väheneminen ja nuorentuminen lienee suurin tekijä.

 11. Ja taas ensi vuonna tilasto kumoaa koko hienon teorian-ko? Kuten aiemminkin-ko?

 12. Karhulle hirven vasa on helppo saalis ja toki se niitä verottaakin. Hyvillä karhualueilla voi vasojen kohtalo olla aika surkea. Aina on vasojen määrä vaihdellut niin vuosittain kuin jahtialueittain. Vasojen määrään ehkä eniten vaikuttaa sopivien urosten määrä. Jos alueella pyörii sopivia uroksia riittävästi niin vasojakin syntyy hyvin. Hirven kiimahuippuhan kestää vain jokusen päivän.

 13. Tuntuu tuo tavoite omituiselta, siis ampua vasoja 62 % saaliista. Mikä oli syy poikkeavaan käytökseen. Esimerkiksi meidän porukan tavoite oli 6 aikuista ja 4 vasaa.

 14. Myö ammuttiin sama. Minusta suositus oli että viidennes vasoista pitäisi säästää. Ilman muuta jos niitä on paljon niin voihan niitä ampua mutta aikamonella on vasojen saanti jo melkoinen haaste.

 15. suorittava porras

  Ilmeisesti hirvikannan arvioitu rakenne edellytti kyseistä lupamäärää. Normaalisti suhdeluku on 50/50 ,kuten nytkin lopulta toteutui. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se ,mitä ammutaan ,vaan se ,mitä jää jäljelle. Tavoitteena noin kolme hirveä tuhannelle ,joista 20-30% vasoja. Se ,että joiltakin jäi suunnitteesta puuttumaan jopa viisi vasaa,herättää kysymyksiä ja samoin se ,että muuan seura ampui vain neljä vasaa kahdeksasta ja kaatoi korvaavasti kaksi aikuista yli suunnitelman edellyttämän määrän. Saalista näkyi kerytneen 1,2 yksilöä metsästyspäivää kohti ja havaintoja 1,7. Tämä tarkoittaa ,että lähes kaikki nähdyt hirvet on ammuttu. Eli reunasta nurin ja sitä rataa…
  Havainnot oman seurani kohdalla putosivat puoleen ,mutta koko paikkakunnan lukemat laskivat vain neljänneksen viime vuodesta päätyen 2,4:ään havaintoon metsästyspäivää kohti. Omassa seurassa luku on 1,8 ja edellisellä kaudella 3,4.

 16. Minusta on aivan oikein että reunasta nurin ja aina ja heti kun näkyy. Aivan sama mikä on sukupuoli tai koko. Varsinaiset luvat heti pois ja pankkiluvat perään. Sitten on jahti vasta ohi.

 17. Planter

  ”Tärkeintä ei kuitenkaan ole se ,mitä ammutaan ,vaan se ,mitä jää jäljelle.”

  On vaan helpompi laskea, montako on ampunut, kuin laskea (=arvioda) montako on jäänyt jäljelle. Luke on helpottanut tilannetta laskemalla montako pitäisi ampua, jotta jäljelle jää suunniteltu määrä.

  Keskimäärin on kaadettu aikuisia/vasoja 50/50%
  Alueen pohjoisosassa, suorittavan mailla, suunnite on korkein.

  Vuonna 2020 Keski-Suomessa kaadettiin 3776 hirveä
  Kaadetuista hirvistä 49 % oli vasoja (1868 kpl)
  Kaadetuista aikuisista hirvistä 54 % uroksia (1027 kpl).

 18. Planter

  Linkin materiaalista löytyy riistakeskuksen näkemys petojen aiheuttamasta keskimääräisestä hävikistä, sekä aikuisiin, että vasoihin. Kohdassa ”Hirvikannan kokoon vaikuttavat tekijät” Muukin asia kannattaa lukea.

  https://www.riistainfo.fi/wp-content/uploads/2020/04/hirvitieto_hta.pdf

 19. Jos havaintoja on 1,7 päivässä ja saalista kertyy 1,2 tarkoittaa se todellakin sitä että lähes kaikki havaitut kaadetaan. Miksikä se tilanne muuttuu jos kaatoja ei tehdäkään ja samat hirvet ammutaan vaikka joka toinen viikonloppu. Paraneeko tilanne miksikään ? Eli yksi viikonloppu juoksutetaan ja vasta seuraavalla ammutaan. Minusta tärkeämpää on kaataa kaatosuunnitelman mukaan kuin havaintojen perusteella. Vasojen osalta voidaan toimia havaintojen mukaan kun niiden ennustettavuus on vaikeampi ja tietty osuus kannasta tulee jättää. Sen vuoksi tiukkaa aikuis / vasa suhdetta ei tulekaan määrätä. Jos tiukasta suhteesta pidetään kiinni niin hirvikanta jää joka vuosi ylisuureksi. Jos vasoja ei ole niin aikuiset jätetään pystyyn ettei kaatosuhde vääristy. Onneksi meillä rhy toimii niin että kaatosuhde vasojen ja aikuisten välillä ei enää ole ratkaiseva kunhan kumpiakin ammutaan.

 20. suorittava porras

  Kokonaisuus ratkaisee rhyn ja hirvitalousalueen sisällä. Laadittuja suunnitelmia tulisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan noudattaa ,muuten homma ei toimi. Sekään ei ole oikein ,että joku ohjeista piittaamatta metsästää vuodesta toiseen aikuispainotteisesti ja jättää vasoja kaatamatta. Jos vasoja ei ole ,on turha kaataa kaikkia aikuisiakaan. Tulee äkkiä pää vetävän käteen nykytilanteessa. Tähän asti pienet virheet ovat hukkuneet isompaan kokonaisuuteen ,kun kan

 21. suorittava porras

  ,…kun kantaa on leikattu. Tavoitetason sisällä on oltava tarkempana.

 22. Planter

  Maakunnan keskiarvo havainnoissa on 2,44. Yksittäisen seuran viime vuonna 3,4 ja tänä vuonna 1,8 ovat ihan normaalia vuosivaihtelua seuratasolla.

  Meillä täällä maan tiheimmän kannan alueellakin se näkyy. Yksi kalastuskaverini on jäsenenä hyvin pienessä seurassa, vähän yli lain vaatiman minimin. Lupia 2-3 vuodessa. Ovat muutamana vuonna jäänet ”nuolemaan näppejään”, jääneet kokonaan ilman. Alue ei vaan aina ole hirvien suosiossa. Yhteislupa-aluettakin lienee hankala saada rhy- rajojen yli ja muutenkin, kun järjestelyn tarkoitus olisi yksipuolisesti päästä ampumaan ”toisten hirvet”.

 23. suorittava porras

  Ei ole aivan normaalista vaihtelusta kysymys. Havaintojen määrä on alentunut tasaisesti viimeiset kuusi vuotta. Yli puolella seuroista havintoja on kertynyt alle 2/ metsästyspäivä ja vasatilanne on muuttunut oleellisesti. Jo viime vuonna monissa seuroissa epäiltiin ,että hakivat liikaa lupia. Nyt ei tarvitse epäillä. Muutaman vuoden kestänyt käytäntö saada pankkilupia käyttöön parissa minuutissa puhelinsoitolla on tuottanut tulosta. Riitti ,kun lupaehdot olivat täyttyneet siihen mennessä. Nyt suurin osa seuroista jäi perustavoitteestakin, joten pankille ei ollut tarvetta mennä.

 24. Planter

  Hirvimäärä on vähentynyt, kun kantaa on leikattu, että päästäisiin tavoitetiheyteen. Onhan se aika loogista, että havainnot vähenevät kun hirvet vähenevät? Seuratasolla ei niin suoraviivaisesti, vaan tuollaisia hyppyjä suuntan sun toiseen tietysti tapahtuu. Hirvitalous -tai riistakeskustasolla meno on tasaisempaa. Ei syytä paniikkiin, kaikki menee oikein.

 25. Suorittava:
  Vasaosuus 50%, vaikka suunnite olisi edellyttänyt 62%.

  Ei ole Suorittavan seuruueella edes tarkoitusta vähentää kantaa.

 26. Suorittavan seura on palannut entiseen kuten hän uhkaili. Eli muutosta nykyiseen ei näy.

 27. suorittava porras

  Ei näy ,kun tarvittava suunnitelman edellyttämä muutos on tehty.

Luonto Luonto

Kuvat