Kommentit (17)

 1. Nyt pitää sanoa ettei ainakaan ole liian taajaan jäänyt.

 2. Jeese, kasvatuskelpoiset on jätetty. Epäilisin tuossa olevan vielä 800 – 900 runkoa hehtaarilla, joten oikein hyvää työtä tehty!

 3. Tuottaako tuollainen hieskoivikko paljonkin seuraavan 10v aikana. Virheet pitäisi myöntää nopeasti, päätehakkuu ja taimia tilalle.

 4. Ai niin, en muistanutkaan että tuollainen on VAIN MINUN kuvissa harvaa! (Viittaan lukijoiden kuvissa aikanaan olleeseen ja kemera-tarkastuksenkin läpäisseen kuviini).

 5. Kehitys kulkee eteenpäin. Ennen neuvottiin koivikkoa harvennettaessa ottamaan puuta pois niin paljon ,että pahaa tekee ja nukutun yön jälkeen vielä lisää. Tuossa on osuttu kerralla kohdalleen eikä jälkiä tarvitse parsia.
  Jos lähtötilanne on ollut sama ,kun toisessa kuvassa , aineksia suurempaan tiheyteen ei edes ole. Eipä tuossa kuvan perusteella ainespuukertymäkään ole hääppönen, mutta jälki parasta ,mitä niistä tarpeista on saanut.

 6. Oliko siis lähtötilanteessa molempien kuvien maisema samanlaista?

  Hoidettu näyttää minun silmään nyt hyvältä, vaikka ilmeisesti ylitiheänä sekin on kasvanut ja se puustoa heikentääkin. Seuraavat 15 vuotta menee nyt kasvua seuratessa, ehkä jotain alikasvosta pitää välillä raivata. Toivottavasti seuraavat 5 vuotta menee ilman suurta lumikuormaa.

  Kovin nopeaan kasvuun ei tuo koivikko enää toivu, mutta kasvua siinäkin tulee olemaan ja nyt on tehty kaikki voitava. Itselläni tuli yhteen koivikkoon harvennuksen jälkeen paikoin tiheä pihlaja-alikasvos. Onneksi sellaisen raivaaminen ei paljon aikaa vienyt, vaikka 10 vuotta siinä sai kasvaa.

 7. Valokuvista saattaa tulla joskus optinen harha, etenkin kännykällä kuvatessa. On minulla sellainenkin laajakulma, että tuostakin metsästä saisi samoilta jalansijoilta otettua kuvan joka näyttäisi vielä puolta harvemmalta.

 8. Kummallista maastoa kun tuossa asennossa ei vielä ole kuusikkoa alla. Silloin tuosta harvuudestakin olisi jotain hyötyä.

 9. Tolopaisen linjoilla tarkemmin ajateltuna. Tuli aikanaan aivan riittävästi vastaavia kohteita työlistaan ,jolloin näytti ,että palsta ei tokene , vaikka tekisi mitä. Mieluinen paikka arvostelijoille kirkua motokuskin pilanneen hyvän metsän, vaikka se on pilattu vajaatuottoiseksi jo reilu vuosikymmen ennen hakkuuta. Pettymystä on vaikea niellä.
  Virheen voi toki tehdä kerran ,mutta toinen kerta on jo tyhmyyttä. Viimeksimainittujen joukko vain kasvaa metsänomistajien keskuudessa. Puiden tuottavaan kasvattamiseen ei pelkkää usko riitä . Tarvitaan myös oikeita toimenpiteitä silloin ,kun on niiden aika.

 10. Kyllähän tuon kokoluokan hies vielä aivan hyvin kasvaa mutta kun latvus on pienentynyt on silläkin toipumisaikansa. Itse vähennän juuri tuon kokoluokan koivuja kuusten päältä pois yhdellä kuviolla. Aukkoihin jätän ja alapuolella kuusten olevia koivuja jätän kasvuun. Suurin ongelma tuppaa olemaan niiden kaksilatvaisuus joten tuleva tukki on vain yksi kpl.

 11. Hyvät jalostetut kuusentaimet alle kasvamaan, niin saa hyödyn harvahkosta asennosta.

 12. Itse suosin alikasvosten istutusta vain, jos suuri osa alueesta on jo taimettunut. Kolo alaa en näe viisaana istuttaa. Se on kuitenkin muokkaamattomaan maahan istutusta ja riskinä on korjuuvauriot.

 13. On kerrassaan hauskaa nähdä kuinka täällä tosiaan arvostellaan metsikkö valokuvan perusteella. Pari faktaa: harvennettu osa raivattu 5 vuotta sitte (ollut siihen asti täysin raivaamaton). Nyt ajettu motolla läpi ja runkoluku pudotettu 900 kpl/ha hujakoille. Kuvion keski lpm 14cm. Tavoitteena saada alikasvosta nousemaan ja suojuspuuhakkuutaktiikalla eteenpäin kunnes taimikko vakiintunut.

 14. Ja tiedoksi.. kohde tehty 1170 jontikalla pitkällä puomilla. 1010 ajamassa. Ajourat ja niiden välit priimaa, puusto tasaista. Kiitokset kuskille. Max. 10v päästä runkoluku tullaan pudottamaan vielä puolella. Lopusta tulee mitä tulee ja toivotaan kuusta alle. En itse näe järkeväksi päätehakata tuon ikäisenä tällaisia kohteita kun puhutaan pinta-alasta +3ha eli kuviokoko fiksu. Ja mitä latvaan tulee. Jos odotettiin kovempaa kertymää, meni latva totaalisen pilalle. Nyt ollaan raivauksen kulun ja hakkuutulon suhteen 0 tilanteessa, eli tästä eteenpäin otetaan tilit. Näitä suomen maassa riittää ja mielestäni tämäntyylisillä toimenpiteillä pelastetaan paljon.

 15. Alikasvoskuusta olisi jo tullut jos on tullakseen.

 16. Sinänsä mielenkiintoinen väite siitä että kuusta olisi näkyvissä jo jos sitä olisi. 5 vuotta sitten raivauksessa poistettiin niin valtava määrä lehtipuuta, että sen alta ei tullut edes heinä. Tämän raivauksen jälkeen pohja alkoi elää. Tuolla kohteella oli kuvaushetkellä reilu polven verta lunta. Itse syksyllä leimikkoa suunnitellessa totesin, että tässä ei ole hätäpäivää. Lumen alta tulee nimittäin turkkinaan kuusen taimia 😉 älä väitä jos et tiedä.

 17. Kuvien ja keskustelun perusteella kommentoidaan, si pitää vaan hyväksyä. Ymmärsin edellisestä kommentistasi, ettei kuusia ole. Mutta jos niitä onkin turkkina, silloin tilanne on toinen.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat