Jatkuva kasvatus

Koeleimikon ensimmäinen kasvukausi.

Talvella 2018 harvennettiin 90-vuotias kuusikko päältäpäin harventamalla isoimmat kuuset pois, pohjapinta-ala 11-12. Ei kuollut, mutta ei kyllä herännyt vielä kasvukaan.

Yleisenä huomiona on korjuun onnistuminen vahvan lumikerroksen johdosta, mutta metsän vihreyden haalistuminen on silmään pistävää. Noin puolessa kaadetuista kuusista oli jo lahovika tyvellä.

Kommentit (10)

 1. Tämäkö on Suomen metsien tulevaisuus? Paljonko jätetyissä on lahovikaa? Ovatko jätetyt nuorempia vai ainoastaan pienempiä?Varmaankin lähetät masa vuoden päästä uuden kuvan.

 2. Gla

  Näyttää aika heikosti uudistuvalta, pieniä taimia ei ole yhtään. Päätehalkkuu, istustus männylle ja ankara hirvikarkotekäsittely olisi ollut paras vaihtoehto tuossa. Nyt lahon määrä jatkaa vain kasvuaan ja sitähän luontoväki meiltä haluaa.

 3. Miten päädyit kokeilemaan jatkuvaakasvatusta , kun noinkin paljon tyvilahoa oli puissa ?

 4. Yksi kasvukausi ei vielä näkyisi ainakaan parempana neulastenvärinä. Metsähän on raiskattu, eli kyseessä on selkeä hävityshakkuu, joka korjaantuu ainoastaan avohakkuuna. Mäntyäkään ei lie kannata tuohon istuttaa, vaan ainoa vaihtoehto olisi koivu.

 5. Mistä tämmönen ajatus tällaiselle kohteelle?

 6. Gla

  Mäntyä olisin laittanut siksi, että tuollaiselle kuivemman pään keskikarkealla mt:llä se kasvaa hyvin ja on edes teoriassa mahdollista suojata hirviltä. Koivua syödään kesällä, joten karkote toimii paljon huonommin.

 7. No, tuossa nyt on useampaa puusukupolvea, eli täyttää hyvin jk lähtökohdat. Nyt kun odotellaan kuusen neulasten vaihtumista varjoneulasista valoa sietäviin, kymmenen vuoden kuluttua näkyy mitä on silloin elossa…sitten voi yhden tukin kuuset vetää nurin ja äeskylvää männylle alueen.

 8. Planter

  ”Tämäkö on Suomen metsien tulevaisuus?”

  Kyllä. Jo nyt maa-ja metsätalousministeriö on useilla alueilla asettanut tavoitteeksi laajamittaiset yhteiskunnan sietokyvyn ylittävät metsävahingot. (suora lainaus MMM:n tavoitteista)

  Kategorinen avohakkuukielto tietysti vielä kiihdyttäisi tavoitteen saavuttamista.

 9. Ohhoh. Joo. Ei todellakaan vakuuta.

 10. metsä-masa

  Pienen syysloma reissun johdosta tuli viivettä vastata ajankohtaiseen ja vähän puhuttuun jk:n ongelmiin myöhemmin.” Oma kanta kun on, hoidettu ja tuottava talousmetsä ja sertifioinnin mukaiset luontokohteet ” !

  Itselle on ollut selvyys jk.n eduista ja varsinkin haitoista, ja jatkuvan kasvatuksen kierrosta jo aiemmin. Tämä kokeilu on n. 2 ha:n kuvio, hakkuu tuli ajankohtaiseksi lumituhon seurauksena.

  Minullakin on tuttuja joilla on saman tyyppisiä kasvupaikkoja ja puheentasolla yli odotuksia jk:n kehityksestä, tämän esimerkin avulla voin tarjota näkymää todellisuuteen n. 10-15 vuotta.

  Pelkäsin kuviolla vielä pahempaa näkymää kuivan ja helteisen kesän johdosta !

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat