Kommentit (17)

  1. Mitä kuviolla oli 50v sitten kun ikä on sen verran? Paljonko viimeisin hakkuukertymä oli? Tukkiprosentti? Tukin hintaero päätehakkuuhintaan verrattuna? Jospa nyt saadaan faktoja eikä mene jankkaamiseksi tämäkin kommentointi.

  2. Gla

    Näyttää ihan kouluesimerkiltä ns. jatkuvasta kasvatuksesta. Tasarakenteinen, avoimen vaiheen avulla aikaansaatu valopuulajin ylispuusto ja alla luontainen kuusikko. Tuloksena kaksijaksoinen metsikkö, jossa ylispuiden poiston jälkeen kasvatetaan kuusikko kohti päätehakkuuta. Siihen saakka voi säilyttää illuusiota jatkuvasta kasvatuksesta.

  3. Visakallo

    Missä päin Suomea alue on? Mikä maapohja? Onko alueen historiasta tietoa? Onko ollut aina metsämaata, vaiko jossain vaiheessa peltoa/niittyä? Miltä on alikasvoskuusten terveys tällä hetkellä? Mitä hoitotoimenpiteitä on tehty hakkuiden lisäksi 50 vuoden aikana? Onko lannoitettu? Hakkuukertymä 6 mottia/ha/vuosi 50 vuoden aikana ei vaikuta erityisen suurelta. Riippuu tietysti lähtötilanteesta, maapohjasta ja sijainnista.

  4. Eihän tuo kuusen kasvukaan aivan hurjalta näytä. Mutta saahan siitä ”pomminvarmasti” uuden metsän jos jotain säilyy kun ylispuut hakataan. Minulla samanlaisessa ”jatkuvan kasvatuksen” metsässä jälkeen jäi kolhiintunut kuusikko jota on hiukka surullista katsella kasvatusmetsänä. Montaa tervettä ja ehjää ja etenkin hyvin kasvavaa kuusta ei ole. Vaikka maaperä on erittäin kuusiystävällinen. Onhan metsäsuunnitelmassanikin Metsäverkossa koko ajan päätehakkuuta tarjottu kun kuusten laatu tiedetään.

  5. puutuomas

    Hyvältä näyttää. Pitkälti samanlaisen kuvan voisin näpätä omassa metsässäni olevalta kuviolta. Meni se kuvio vielä metsäkeskuksen tarkastukseen josta tuli vain kehuja.

  6. Kuten Gla totesi, käsitteet kun eivät ole hallinnassa, voidaan sepittää vaikka mitä.
    Kuvassa siis jaksollisen menetelmän kaksijakoinen puusto. Aivan sama voi syntyä/syntyy koivikon alle.

  7. Kun näyttää kuvassa siltä, ettei vain jäänyt tasainen alle 400L säästöpuuryhmä…

  8. Gla

    Mäntyjen takana tosiaan on aika tyhjää. Mikseiköhän sieltä ole kuvaa.

  9. Tuo ei ole kyllä jatkuvan kasvatuksen kohde. Selvä kaksijakoinen jaksottaisen kasvatuksen metsä.

  10. Metsäkupsa

    Omassa metsässäni olen kuvan metsää kaksivaihekasvatus kohteena pitänyt. Edellä kommentoitu Metsuri motokuskilta oikein. Maalaisjärjellä kun loput männyt luulisi seuraavaksi olevan vuorossa, niin tasainen kuusikkohan siihen jää. Jatkuvaa kasvatusta , vai rupeatko seuraavaksi kuusia poimimaan, jolloin männyt siementävät mahdollisesti seuraavan puusukupolven!

  11. Eivät siemennä puustoksi edes ajatuksen tasolla.

  12. Gla

    Olisi kiva, jos Reeperttikin kuvan lähettäjänä osallistuisi keskusteluun. Vai romahtiko jk-illuusio jo.

  13. Toiset jk konsulentit tuottaa tekstiä solkenaan vuosikausia, toiset ei puhua pukahda. Seuraava jotain tältä väliltä, kiitos.

  14. ”..romahtiko jk-illuusio jo..”
    Voiko vakavalle asialle jopa hymyillä? Kyllä, sillä todellisuuden toteamiseen palaa joskus enempivähempi Norttia.
    ”…Toiset jk konsulentit tuottaa tekstiä solkenaan vuosikausia..” Mutta aina savun hälvettyä konsulentti on tuskakseen huomannut, ettei ole edennyt milliäkään…

  15. Ihan sama miksi sitä kutsuu, mutta samalta kohteelta saisi olla vielä lisää kuvia. Ihan hyvältä näyttää tämän vilauksen perusteella.

    Sitten jos syntyvän sekametsän luontaista kehitystä vielä vähän jarruttaa yläharventamalla, niin saahan tuossa 70 vuoden kiertoajan sijasta kokonaiskiertoajaksi ”aukosta aukkoon” ehkä 140 vuotta.

  16. Alemmassa kerroksessa näyttäisi olevan myös koivua.
    Jos koivut lähtee hyvään kasvuun, niin voisiko tuosta saada aikoinaan koivut ja isoimmat kuuset poistamalla vielä kolmannen vaiheen jossa olisi vain puhdas kuusikko. Tosin vielä aukkoisempi olisi silloin lopputulos.

  17. Gla

    Aukkoisuus ei ole ongelma, kun vastapainoksi vältetään uudistaminen. Kuusikko on kuitenkin niin tiheä, ettei sen alla kasva koivuista huolimatta enää alikasvoskuusetkaan. Eli kuviota kannattaa kasvattaa nyt näkyvä alempi jakso tasarakenteisena päätehakkuuseen. Kysymys tosiaan on, mitä muualla on ylemmässä jaksossa, kun mäntyjä on vain tuo yksi rypäs.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat